Η διμερής συμφωνία που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου και η οποία εμφάνισε την διάθεση κυβέρνησης κι εκκλησίας για μελλοντικές αλλαγές στο καθεστώς εκκλησιαστικής περιουσίας και ιερέων, έχει προκαλέσει σύγχιση στους κόλπους της εκκλησίας.
ΠΗΓΗ: Διεθνές Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
Η μισή Ιεραρχία θεωρεί ότι δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία για το μέλλον, όμως η άλλη μισή θεωρεί ότι αυτό θα υποβαθμίσει και το έργο το δικό τους και την δυναμική του Κλήρου .
Την ίδια ώρα στο Φανάρι η είδηση της διμερούς αυτής συμφωνίας εξετάζεται με σοβαρότητα, αναμονή αφήνοντας όμως πολλά ερωτηματικά που αφορούν και το γενικότερο μέλλον του κλήρου αλλά και την τύχη των Ιερέων που ανήκουν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Διεθνούς Πρακτορείου Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, το Φανάρι εξετάζει τα αποτέλεσματα που θα μπορούσε να έχει αυτή η συμφωνία αν στην πορεία γίνει πραγματικότητα.
Αν και επί του παρόντος δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη αντίδραση, οι ίδιες πληροφορίες από το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναφέρουν ότι στους κόλπους του Φαναρίου επικρατεί δυσφορία για την συμφωνία στην οποία κατέληξαν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Ο Παναγιώτατος αναμένει να ενημερωθεί επισήμως για τις προθέσεις της κυβέρνησης, τις οποίες και θα θέσει υπόψη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου που συνεδριάζει στις 27 Νοεμβρίου, προκειμένου να τοποθετηθεί επ αυτών.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκφράζει προβληματισμό για την μην ενημέρωσή του, με δεδομένο ότι η τόσο η αυτοκέφαλη εκκλησία της Κρήτης όσο και οι μητροπόλεις των Δωδεκανήσων υπάγονται απευθείας στο Φανάρι κι ως εκ τούτου παραμένει ασαφές πώς θα γίνει η διαχείριση της περιουσίας τους.
Μάλιστα ο Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος, μιλώντας στην ΕΡΤ (ΕΡΑ) Ρόδου, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά γιατί δεν ρωτήθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και κατ'επέκταση οι εκκλησίες της Δωδεκανήσου και της Κρήτης για την συμφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.
"Ήταν πολύ ξαφνικό. Δεν είχαμε καμία σχετική ενημέρωση. Αυτά που μας προβληματίζουν είναι: Πρώτον, το γεγονός ότι γίνεται μια συμφωνία μεταξύ μια συμφωνία μεταξύ εκκλησίας και πολιτείας , ένα κονκορδάτο να το πούμε, για το οποίο δεν ζητήθηκε καμία άποψη Κρήτης Και Δωδεκανήσου, των δικαιοδοσιών του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ελλάδα" τόνισε προσθέτοντας ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα έπρεπε να ερωτηθεί και να συμμετέχει σε αυτόν τον διάλογο.