Back to top

Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος: H Κύπρος είναι στα πρόθυρα του εκτουρκισμού

13/11/2023 - 10:56

Με αρχιερατικό συλλείτουργο το πρωί της Κυριακής στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος και Αγίας Παρασκευής στο Harrow του βορειοδυτικού Λονδίνου άρχισε το πρόγραμμα της ιδιωτικής επίσκεψης του Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. Γεωργίου στη βρετανική πρωτεύουσα.

Ο Μακαριώτατος χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία, συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτα και των υπολοίπων αρχιερέων της εν Λονδίνω Αρχιεπισκοπής.

Στο κήρυγμά του ο Αρχιεπίσκοπος κ. Γεώργιος μίλησε μέσω της παραβολής του Καλού Σαμαρείτη για την αγάπη στον συνάνθρωπο, την αγάπη προς όλους, που δεν ζητά ανταπόδοση και που έχει διάρκεια.

«Ερχόμενος πολλά χρόνια πίσω, η αγάπη σας, των πιο παλαιών από σας σε αυτή την ενορία, προς εμένα, έχει αυτά τα χαρακτηριστικά», ανέφερε ενθυμούμενος την προ ετών διακονία του στο ναό του Αγίου Παντελεήμονος (1990-92). Για αυτό, όπως συμπλήρωσε, αποδέχθηκε την πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και της επιτροπής του ναού.

Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων κ. Νικήτας τον καλωσόρισε και είπε του είπε ότι στο Λονδίνο και στον συγκεκριμένο ναό «δεν είστε ξένος». Όπως πρόσθεσε, δεν χρειάζεται πρόσκληση για να επισκέπτεται την Βρετανία όπου θα τον αναμένουν όσο πιο συχνά μπορεί. Πρόσθεσε ότι η ομογένεια και η Κύπρος είναι «μια οικογένεια, ένα έθνος».

Στην αντιφώνησή του ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Γεώργιος θυμήθηκε πώς άρχισε να υπηρετεί στον ναό και στη συνέχεια απευθυνόμενος προς το εκκλησίασμα στράφηκε στο Κυπριακό.

Προειδοποίησε πως η Κύπρος «κινδυνεύει όσο ποτέ», λέγοντας ότι «είναι στα πρόθυρα του εκτουρκισμού» και προειδοποίησε ότι με τρεις τρόπους η Τουρκία επιδιώκει την εξέλιξη αυτή.

Αρχικά με την προσπάθεια κατάργησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία δημιουργήθηκε εξ αρχής με περιορισμένες ελευθερίες λόγω των δολιοτήτων άλλων χωρών, είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

«Το ότι στεκόμαστε σήμερα ως ελληνισμός στην Κύπρο είναι διότι υπάρχουν τα ψηφίσματα του ΗΕ», είπε. Σημείωσε δε πως αυτή η κρατική οντότητα «είναι το τελευταίο μας όπλο για ανακτήσουμε την ελευθερία μας». Πρόσθεσε πως αν δημιουργηθεί ένα κράτος εξ αρχής και συμβεί κάτι, που σίγουρα θα συμβεί λόγω Τουρκίας, «θα είμαστε κοινότητα και όχι κράτος».

Κατά δεύτερο, με το ότι «κουβαλούν συνεχώς εποίκους». Όπως σχολίασε, παρά την καταδίκη από τη διεθνή κοινότητα, η Τουρκία προσδοκά ότι με την πάροδο του χρόνου θα πετύχει την αναγνώριση αυτών των ξένων ως νομίμων κατοίκων της Κύπρου. «Η παρανομία δεν γεννά ποτέ δίκαιο», παρατήρησε ο Αρχιεπίσκοπος. Πρόσθεσε πάντως ότι κάτι ανάλογο είχε συμβεί από τους Τούρκους στις αρχές του 20ού αιώνα στην Αλεξανδρέττα της Συρίας.

Κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Γεώργιος, η Τουρκία επιδίδεται σε απόπειρα εκφοβισμού των Ελληνοκυπρίων με σκοπό να φύγουν. Όπως ανέφερε, το έκαναν και με τους Έλληνες στην Ίμβρο και στην Τένεδο, μεταφέροντας εκεί τις φυλακές υψίστης ασφαλείας, με αποτέλεσμα κατάδικοι να διαπράττουν εγκλήματα. Παρομοίασε την κατάσταση εκείνη με τους «πολλούς λαθρομετανάστες» που μεταφέρονται στην Κύπρο από το παράνομο κατεχόμενο αεροδρόμιο, ώστε «να είναι υποβοηθηθεί σε μια εκδήλωση ανταρσίας σε βάρος μας».

Κάλεσε τα μέλη της παροικίας να προσπαθούν να επηρεάσουν τα κέντρα λήψης αποφάσεων στην Βρετανία και όταν προσεύχονται να σκέφτονται και την Κύπρο.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ