Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, προεδρεύοντας μιας Διαθρησκειακής προσευχητικής σύναξης για την Τουρκία και τη Συρία στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν, έκανε έκκληση για εντατικοποίηση της αλληλεγγύης στους σεισμόπληκτους. Παρέστησαν θρησκευτικοί ηγέτες καθώς και διπλωμάτες.
Κατά τη διάρκεια της σύναξης, θρησκευτικοί και πολιτικοί ηγέτες προσευχήθηκαν για την επικράτηση ειρήνης, την γρήγορη ανάρρωση όσων επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό, για τη διάσωση των εγκλωβισμένων και την αποκατάσταση των πληγέντων.
«Ως κάποιος που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Τουρκία, όπου έχω περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου, συγκλονίζομαι από το τεράστιο μέγεθος της απώλειας», είπε στην αρχή της κεντρικής ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος.
«Αυτό το καταστροφικό, κατακλυσμικό γεγονός μάς κάνει πιο αλληλέγγυους, ενώ εντείνεται η ελπίδα οι οποίοι εντείνονται από τις λάμψεις ελπίδας που βλέπουμε στα πρόσωπα αυτών των θαυμάτων να ανασύρονται ακόμα ζωντανά από την καταστροφή», υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στις διασώσεις καθώς και στις σημαντικές διπλωματικές κινήσεις που έχουν γίνει, τόνισε: «Και περισσότερο από αυτές τις σπάνιες και θαυμαστές διασώσεις, βλέπουμε πώς οι ευγενείς προσπάθειες για τη διάσωση όσο το δυνατόν περισσότερων φέρνουν κοντά την ανθρώπινη οικογένεια – την οποία τόσο συχνά διχάζει η θρησκεία, η φυλή, η πολιτική, ο εθνικισμός, ο εθνοφυλετισμός και η οικονομική ανισότητα. Γίναμε μάρτυρες ορισμένων διπλωματικών συνεργασιών. Η πρόσφατη επίσκεψη του Νίκου Δένδια, υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, στην Τουρκία και η συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σηματοδοτούν την αδελφική δέσμευση και αλληλεγγύη των χωρών. Αυτή είναι μια ενέργεια που παρακινείται από ένα γνήσιο πνεύμα συμπόνιας. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η πρώτη ομάδα διάσωσης που αναπτύχθηκε στην περιοχή ήταν από την Ελλάδα. Η ανθρωπιστική συνέργεια μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας καθώς και του Ισραήλ είναι πράγματι σημάδι ελπίδας και παρηγοριάς για πολλούς. Αυτό δείχνει τις σχέσεις καλής γειτονίας εκείνες τις δύσκολες μέρες».
«Όταν τα χέρια σκάβουν μανιωδώς μέσα στα ερείπια και τα συντρίμμια για να βγάλουν τους εγκλωβισμένους, κανείς δεν ρωτά αν αυτό το χέρι ανήκει σε μουσουλμάνο ή χριστιανό, εβραίο ή ακόμα και άθεο, ούτε ρωτά σε ποιο έθνος και σε ποια φυλή ανήκει. Κανείς δεν αναζητά κίνητρο ή κάποιο λόγο. Συνεχίστε να σκάβετε! Τα χέρια μας συνεργάζονται για να επαναφέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερους στη ζωή, για να δώσουμε στους επιζώντες μια πραγματική ευκαιρία να ξαναχτίσουν τη ζωή τους», δήλωσε.
Συμμετείχαν διπλωματικοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένης του Χασάν Μουράτ Μερτζάν Πρέσβη της Τουρκίας στις ΗΠΑ, της Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, Πρέσβη της Ελλάδας στις ΗΠΑ, του Viorel Ursu, Πρέσβης της Μολδαβίας στις ΗΠΑ, της Μαρίας Σαββίδου, Αναπληρώτριας Αρχηγού Αποστολής για την Πρεσβεία της Κύπρου στις ΗΠΑ, του Yaroslav Brisiuck, Αναπληρωτή Αρχηγού Αποστολής για την Πρεσβεία της Ουκρανίας στις ΗΠΑ, του Arakel Semirjyan, συμβούλου στην Πρεσβεία της Αρμενίας στις ΗΠΑ, και του Raad Elfawair, Β’ Γραμματέα της Πρεσβείας της Ιορδανίας στις ΗΠΑ.
Η σύναξη πραγματοποιήθηκε μετά τη σύσταση Ταμείου Αντιμετώπισης Σεισμών—σε συνεργασία με τη Διεθνής Ορθόδοξη Χριστιανική Φιλανθρωπία (IOCC) — για την κάλυψη των άμεσων και μακροπρόθεσμων αναγκών όσων επλήγησαν από την καταστροφή.
Ο σεισμός 7,8 Ρίχτερ, που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία τις πρώτες πρωινές ώρες της 6ης Φεβρουαρίου 2023, είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 38.000 να χάσουν τη ζωή τους-με τους αριθμούς να συνεχίζουν να αυξάνονται- και καταστραφούν κτήρια και υποδομές.
Για δωρεές στο Ταμείο Αρωγής της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής, επισκεφθείτε τη διεύθυνση: https://www.goarch.org/donate/earthquake-relief-fund