
Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Ιωάννης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Shqiptarja» αναφέρθηκε στον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κυρό Αναστάσιο, στις πνευματικές ανάγκες των νέων, στο τι ζητά ενας πιστός από την Εκκλησία, στην αύξηση της φιλανθρωπικής δράσης από τοπικούς παράγοντες, στον ρόλο της Εκκλησίας να ενώνει καθώς και στην αναγκαιότητα της συμφιλίωσης μεταξύ των λαών των Βαλκανίων. «Η ενότητα, όχι η ομοιομορφία, είναι αυτό που ενώνει την ανθρωπότητα», τόνισε μεταξύ άλλων.
Αναφερόμενος στην εκδημία του Αρχιεπισκοπου Αλβανίας κυρού Αναστασίου και του Πάπα Φραγκίσκου, είπε: «Η εκδημία του Αρχιεπισκόπου κυρού Αναστασίου ήταν μια μεγάλη απώλεια για ολόκληρη την Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αλβανία. Ο ρόλος του στην ανασυγκρότηση της Ορθόδοξης Εκκλησίας, τόσο σε υλική όσο και σε πνευματική υποδομή, ήταν απαράμιλλος. Αλλά, παρόλο που χάσαμε έναν σπουδαίο άνθρωπο, αποκτήσαμε μια ισχυρή φωνή ενώπιον του Θεού για την Εκκλησία μας. Ομοίως, η εκδημία του Πάπα Φραγκίσκου ήταν μια μεγάλη απώλεια για την Καθολική κοινότητα και η αποχώρηση σπουδαίων ανθρώπων είναι πάντα μια απώλεια για όλους. Ο Πάπας Φραγκίσκος συνέβαλε σημαντικά στη φροντίδα των φτωχών και των περιθωριοποιημένων, στον διαθρησκευτικό διάλογο και εκτίμησε ιδιαίτερα την αρμονία μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων στην Αλβανία. Το παράδειγμα των σπουδαίων ανθρώπων μάς βοηθά συνεχώς να βελτιωνόμαστε πνευματικά».
Οι πνευματικές ανάγκες των νέων
Στη συνέχεια μίλησε για τις πνευματικές ανάγκες των νέων: «Είναι αλήθεια ότι έχουμε πολλούς νέους πιστούς, και από την εμπειρία που είχα με νέους, βλέπω ότι αναζητούν πνευματική καθοδήγηση, για να προσανατολιστούν στον σύγχρονο κόσμο που είναι γεμάτο με διάφορες προκλήσεις. Πολλοί από αυτούς δεν ικανοποιούνται μόνο με τη βελτίωση της ζωής από υλικής πλευράς, αλλά αναζητούν και μια πνευματική διάσταση στη ζωή τους, γιατί για να είναι ολοκληρωμένος ένας άνθρωπος πρέπει να τρέφεται τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. Ο άνθρωπος είναι ένα ψυχοσωματικό ον. Ένα μεγάλο σωματικό βάσανο μπορεί να φέρει πνευματική απελπισία. Μια πνευματική απελπισία μπορεί να προκαλέσει σωματική ασθένεια. […]. Ο άνθρωπος είναι επίσης ένα υπερβατικό ον. Αναζητά συνεχώς κάτι βαθύτερο. Είναι ένα ον με συνείδηση, που έχει έναν ανώτερο σκοπό στην ύπαρξή του. Βλέποντας τόσους πολλούς νέους σε αυτή την πνευματική αναζήτηση, νομίζω ότι υπάρχει χώρος για ελπίδα».
Απώτερος στόχος η ενότητα και όχι η ομοιομορφία
«Ο απώτερος στόχος της Εκκλησίας δεν είναι η ομοιομορφία, αλλά η ενότητα. Οι δικτατορίες πάντα στόχευαν στη δημιουργία ομοιομορφίας. Στη σημερινή εποχή, υπάρχει ο κίνδυνος ενός είδους πνευματικής ομοιομορφίας, μιας κουλτούρας που καταστρέφει τους ιδιαίτερους πολιτισμούς. Αυτό κάνει τον άνθρωπο να χάνει την ταυτότητά του. Κάθε άτομο δημιουργείται ξεχωριστό και η ταυτότητα κάθε ατόμου, κάθε έθνους και κάθε πολιτισμού πρέπει να διατηρηθεί. Η μοναδικότητα του καθενός μάς εμπλουτίζει και μας κάνει πιο ανθρώπινους. Η ενότητα, όχι η ομοιομορφία, είναι αυτό που ενώνει την ανθρωπότητα», τόνισε.
ΠΗΓΗ ope.gr