Με την τέλεση Πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και την προβολή ντοκιμαντέρ ξεκίνησαν στα Τίρανα οι σεμνές εκδηλώσεις για την συμπλήρωση μισού αιώνα Αρχιερωσύνης του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστασίου το πρωί του Σαββάτου 19 Νοεμβρίου 2022, ανήμερα της επετείου όταν ο τότε Αρχιμανδρίτης και Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Αθηνών Αναστάσιος Γιαννουλάτος λάμβανε από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο Α‘ τον τρίτο βαθμό της ιερωσύνης υπό τον τίτλο του Επισκόπου Ανδρούσης.
Της Πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας που τελέστηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Χριστού προεξήρχε ο Μακαριώτατος και συλλειτούργησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Κορυτσάς κ. Ιωάννης, Αργυροκάστρου κ. Δημήτριος, Απολλωνίας και Φιέρι κ. Νικόλαος, Ελμπασάν κ. Αντώνιος, Αμαντίας κ. Ναθαναήλ, καθώς και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Βύλιδος κ. Άστιος (ΒΙΝΤΕΟ).
Αντί κηρύγματος διαβάστηκαν η προσφώνηση, πριν πέντε δεκαετίες, του μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρού Ιερωνύμου Α’ (τον οποίο ο Μακαριώτατος χαρακτήρισε έναν από τους φωτισμένους Ιεράρχες) την ημέρα, που τον χειροτόνησε, αλλά και η δική του αντιφώνηση.
Ακολούθησε στο Πνευματικό Κέντρο του ναού εκδήλωση με προβολή του ντοκιμαντέρ «Πάσχα στην Κένυα» και σύντομο μουσικό πρόγραμμα από την Ορθόδοξη Νεολαία Αλβανίας.
Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου μετά την Θεία Λειτουργία θα προβληθεί ένα δεύτερο βίντεο με την δράση και το έργο του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Αναστασίου στην Αλβανία.
Η ζωή του
Γεννήθηκε στον Πειραιά, 4. 11. 1929. Έλαβε το απολυτήριο Γυμνασίου το έτος 1947 (άριστα 199/11) και το Πτυχίο της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1952 (άριστα 9,53 – η υψηλότερη βαθμολογία πτυχιούχου της Θεολογικής Σχολής Αθηνών). Συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές Θρησκειολογίας, Eθνολογίας, Iεραποστολικής, Aφρικανολογίας, στα Πανεπιστήμια Aμβούργου και Mαρβούργου Γερμανίας (1965-69), ως υπότροφος του γερμανικού Ιδρύματος AlexandervonHumboldt. Αναγορεύθηκε Διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1970, ομόφωνα άριστα, με ειδικό βραβείο). Στη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας (1952-54) φοίτησε στις Σχολές Εφέδρων Αξιωματικών Σύρου και Διαβιβάσεων Χαϊδαρίου (και στις δύο πρώτευσε και έγινε «Αρχηγός Σχολής»).
Μελέτησε τα διάφορα θρησκεύματα (Αφρικανικά θρησκεύματα, Ινδουϊσμό, Βουδδισμό, Ταοϊσμό, Κομφουκιανισμό, Ισλάμ) στις χώρες που ακμάζουν (Κένυα, Ουγκάντα, Τανζανία, Νιγηρία, Ινδία, Ταϋλάνδη, Κεϋλάνη, Κορέα, Ιαπωνία, Kίνα, Βραζιλία, Καραβαϊκή, Λίβανο, Συρία, Αίγυπτο, Τουρκία κ.α.). Γλώσσες: εκτός της μητρικής και της αρχαίας ελληνικής, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, αλβανικά. Γνωρίζει επίσης λατινικά, ισπανικά, ιταλικά, ρωσικά, κισουαχίλι.