Back to top

Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας: Άνθρωποι αλήθειας και θάρρους, αυτοί είναι οι Ορθόδοξοι

25/09/2023 - 11:14

Η αλήθεια του Χριστού είναι πάνω απ’ όλα τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος από τον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου στην αλβανική πρωτεύουσα.

Λαμβάνοντας αφορμή από το αποστολικό ανάγνωσμα ο Μακαριώτατος σχολίασε ορισμένα περίεργα πράγματα τα οποία συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στην Αλβανία τα οποία βάζουν στον στόχο την Ορθόδοξη Εκκλησία, επισημαίνοντας ότι η αδικία και το ψέμα πολύ συχνά διαδίδονται μέσα στην κοινωνία μας και πολλές φορές θέλουν να επιβληθούν.

“Τον τελευταίο καιρό, εξ΄ αφορμής διαφόρων θεμάτων, ξανάρχισαν και πάλι να ακούγονται μερικά πράγματα περίεργα για την Ορθόδοξη Εκκλησία και μερικές φορές αυτά δημιουργούν μία στεναχώρια σε πολλούς από εμάς. Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να θυμόσαστε πολύ αυτή τη φράση του αποστόλου Παύλου που ακούσαμε σήμερα. Είναι το κλειδί το οποίο μας βοηθεί πάντα να είμαστε μέσα στην περιοχή της ειρήνης. Ο απόστολος απευθυνόμενος στον αγαπημένο του μαθητή Τιμόθεο υπενθυμίζει τις πολλές δυσκολίες αλλά και τους διωγμούς τους οποίους υπέφερε, όχι μόνο σε μια πόλη αλλά και στην Αντιόχεια, τα Λύστρα και στο Ικόνιο. Και υπογραμμίζει κάτι γενικότερο ότι: «πάντες οι θέλοντες ευσεβώς ζην εν Χριστώ». Περιμένει κανείς να ακούσει: «θα έχουν επαίνους πολλούς στη ζωή τους», αλλά η φράση του αποστόλου είναι διωχθήσονται.

Είναι χαρακτηριστικές οι λέξεις «πάντες οι θέλοντες ευσεβώς ζην εν Χριστώ». Αυτοί που θέλουν να υπακούσουν στον λόγο του Θεού, να ζήσουν με συγχωρητικότητα, με επιείκεια με κατανόηση, όχι πάντοτε, υπάρχουν όμως πολλές φορές που θα αντιμετωπιστούν εχθρικά από ορισμένους άλλους. Διότι υπάρχουν πάντοτε, τους συμπληρώνει ο απόστολος, «πονηροί άνθρωποι και γόητες. Πλανώντες και πλανώμενοι», οι οποίοι θα θελήσουν να τους υποτιμήσουν, να τους βρίσουν, να τους πετάξουν λάσπη. Δεν είμαστε σε έναν κόσμο όπως τον φανταζόμαστε πολλές φορές δίκαιο. Η αδικία και το ψέμα πολύ συχνά διαδίδονται μέσα στην κοινωνία μας και πολλές φορές θέλουν να επιβληθούν”, είπε.

Ορθόδοξοι: Άνθρωποι αληθείας και θάρρους

Ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Αναστάσιος σημείωσε ότι δεν θα πρέπει να μας κάνει εντύπωση το γεγονός αυτό διότι οι Χριστιανοί είμαστε ρεαλιστές, αλλά θα πρέπει παράλληλα να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό.

“Κατ’ αρχήν δεν πρέπει να μας κάνει πολλή εντύπωση αυτό. Οι Χριστιανοί είμαστε ρεαλιστές, δεν αγνοούμε την πραγματικότητα. Αλλά δεν μας αλλάζουν αυτά τα πράγματα ούτε μας αλλάζουν την προσπάθεια μας να ζούμε «ευσεβώς εν Χριστώ». Καμμιά φορά έρχονται όλα αυτά τα πράγματα από την πλευρά που την φανταζόμαστε. Αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό, πάντα προσβλέποντες στο πρόσωπο του Χριστού και των Αποστόλων που μετέφεραν το μήνυμά του σε όλη την γη. Ας διατηρούμε πάντα την ειρήνη μας, το θάρρος και την αντοχή μας να συνεχίσουμε να ζούμε όπως Εκείνος θέλει ανεξάρτητα από την παρουσία και πολλών άλλων ανθρώπων που ξέρουμε ότι θα ήθελαν να υπονομεύσουν την πορεία μας”, τόνισε.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Αλβανίας τόνισε ότι πάνω απ’ όλα είναι η αλήθεια του Χριστού καθώς Εκείνος μας δίνει την δύναμη για να καταθέτουμε την αλήθεια και υπογράμμισε ότι οι Ορθόδοξοι είναι άνθρωποι αληθείας και θάρρους.

“Πολλές φορές υπάρχουν πολλοί που λένε: «μα καλά; Γιατί σχολιάζεται αυτά τα πράγματα; Μην τους δίνεται σημασία». Κοιτάξτε, το παράδειγμα που μας έχει αφήσει ο απόστολος Παύλος δεν λέει κάτι τέτοιο. Βεβαίως δεν θα τους δώσουμε σημασία για να επηρεάσουν την ζωή μας, αλλά στην κατάλληλοι στιγμή θα πούμε: «ακούστε, αυτό είναι ψέμα και αυτό είναι απάτη». Δεν είμαστε οι φοβισμένοι εκείνοι τύποι οι οποίοι αμέσως θα σκύβουμε το κεφάλι μας. Η αλήθεια του Χριστού είναι πάνω απ’ όλα και Εκείνος μας δίνει την δύναμη και την αντοχή για να καταθέτουμε αυτή την αλήθεια όσο μπορούμε πιο ψύχραιμα, με περισσότερη σαφήνεια και καθαρότητα. Άνθρωποι αλήθειας και θάρρους, αυτοί είναι οι Ορθόδοξοι”.