Back to top

Αρχιεπισκοπή Κύπρου: Ποιοι είναι υποψήφιοι - «Πόλεμος» δημοσκοπήσεων

16/11/2022 - 10:52

Μόλις επτά μέρες πριν την υποβολή των υποψηφιοτήτων για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο οι υποψήφιοι μετρούν τα κουκιά τους διαρρέοντας παράλληλα πληροφορίες για αντιπερισπασμό σε σχέση με αντίπαλα στρατόπεδα.

Εξάλλου, Συνοδικός και συγκεκριμένα ο Καρπασίας Χριστοφόρος εισηγήθηκε, μέσω τρίτων, στους Μητροπολίτες Πάφου και Κωνσταντίας και Αμμοχώστου να αποχωρήσουν από την κούρσα της διαδοχής και να στηρίξουν τον ίδιο.

Ο Επίσκοπος Καρπασίας δήλωσε χθες στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση της Κύπρου, ότι δεν έχει αναλάβει οποιαδήποτε σχετική πρωτοβουλία αλλά ο «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ» αποκαλύπτει πως οι προσπάθειες του Επισκόπου έφτασαν μέχρι και την Ελλάδα, όπου μέσω καναλιών με τα οποία σχετίζεται, επιχείρησε ανεπιτυχώς να χρησιμοποιήσει την ελληνική κυβέρνηση και την Εκκλησία της Ελλάδας.

Στο μεταξύ, στο παιγνίδι ρίχτηκαν και δημοσκοπήσεις κάποιες εκ των οποίων θεωρούνται «πειραγμένες» με σκοπό να επηρεάσουν ψηφοφόρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», κάποια επιτελεία επικαλούνται δημοσκοπήσεις οι οποίες δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες, με στόχο να παρουσιάσουν ανθυποψηφίους τους ως πολύ χαμηλά στις προτιμήσεις των πολιτών, των οποίων η ψήφος θα αναδείξει τους τρεις επικρατέστερους υποψηφίους για τον θρόνο, το λεγόμενο τριπρόσωπο. Σκοπός της προσπάθειας αυτής είναι να θεωρηθεί «χαμένη» η ψήφος προς τους υποψηφίους αυτούς, οπόταν εμμέσως οι πολίτες σπρώχνονται προς άλλους υποψηφίους.

Πάντως, δημοσκόπηση διενεργήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», και από κύκλους στην Αθήνα με σκοπό να αποτυπώσει τα δεδομένα τη συγκεκριμένη στιγμή, τις τάσεις που δημιουργούνται αλλά ταυτοχρόνως με σχετική ερώτηση επιχειρήθηκε να καταγραφεί και το «ποιον Συνοδικό δεν θα ψήφιζαν με τίποτε οι ερωτώμενοι».

Η ερώτηση αυτή απέβλεπε στο να διαπιστωθεί ποιος υποψήφιος συγκεντρώνει τα λιγότερα αρνητικά ποσοστά. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο υποψήφιος που συγκεντρώνει τα χαμηλότερα αρνητικά ποσοστά, είναι δυνατόν να αποτελέσει πόλο έλξης ψηφοφόρων διαφόρων τάσεων.

Με άλλα λόγια, αν ένας υποψήφιος διαφαίνεται ότι συγκεντρώνει 15% των ψήφων αλλά ποσοστό 60% δηλώνει ότι δεν θα τον ψήφιζε με τίποτε, ενώ την ίδια ώρα άλλος υποψήφιος φαίνεται να συγκεντρώνει 12%-13% αλλά το ποσοστό που δηλώνει ότι δεν θα τον ψήφιζε με τίποτε περιορίζεται στο 20-30%, τότε δυνατόν αυτοί που κρύβονται πίσω από τη δημοσκόπηση, να προτιμήσουν τον δεύτερο. 

Παράγοντες τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα αλλά και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, έχουν προτίμηση στο ποιος θα εκλεγεί αλλά αυτό που μετρά περισσότερο γι’ αυτούς είναι να μην εκλεγεί Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος, θεωρητικά, είναι φιλορώσος (και προς τούτο ασκούνται πιέσεις από ρωσικής πλευράς).

Με βάση τη λογική αυτή και παρά την προτίμηση σε συγκεκριμένο υποψήφιο, δεν θα ενοχλούσε η ανάδειξη άλλου υποψηφίου του οποίου οι θέσεις είναι ξεκάθαρες στο Ουκρανικό και του οποίου η γενική προσέγγιση σε βασικά ζητήματα δεν απέχει πολύ από τη δική τους.

Η Εγκύκλιος

Στην εγκύκλιο αναγράφεται λεπτομερώς η διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Υπενθυμίζεται ότι μετά από τροποποίηση του καταστατικού χάρτη, θα δημιουργηθεί ψηφοδέλτιο με φωτογραφίες και ονόματα των υποψηφίων, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν την υποψηφιότητά τους στις 22 Νοεμβρίου 2022.

Ως γνωστόν, η κατάρτιση του τριπροσώπου θα πραγματοποιηθεί με καθολική μυστική ψηφοφορία την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου μεταξύ των ωρών 10 το πρωί και 6 το απόγευμα, με μια ώρα διάλειμμα μεταξύ 1 και 2 ή ώρα το μεσημέρι. Δικαίωμα ψήφου έχουν άπαντες οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί της Κύπρου άνω των 18 ετών, όσοι διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο για ένα τουλάχιστον χρόνο και είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο εκλογής Αρχιεπισκόπου.

Οι εκλογικοί κατάλογοι θα αναρτηθούν και θα δοθεί χρόνος τριών ημερών για ενστάσεις. Εν συνεχεία θα συνέλθει η Ιερά Σύνοδος για την ψηφοφορία που θα αναδείξει τον νέο Αρχιεπίσκοπο, σε ημερομηνία που δεν έχει για την ώρα ανακοινωθεί. Αρχιεπίσκοπος ανακηρύσσεται από το τριπρόσωπο εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειονοψηφία των μελών της Ιεράς Συνόδου.

Οι Μητροπολίτες Λεμεσού κ. Αθανάσιος, Αμμοχώστου και Κωνσταντίας κ. Βασίλειος, Πάφου κ. Γεώργιος, Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, Μόρφου κ. Νεόφυτος, ο Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος και ο Μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες υποψηφιότητες.

Το Σάββατο ανακοινώνει ο Μητροπολίτης Ταμασού

Το Σάββατο θα ανακοινώσει και επίσημα την υποψηφιότητά του για τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας.

Μιλώντας στην Κρατική Τηλεόραση της Κύπρου, ανέφερε ότι η Εκκλησία έχει να διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα όλων και πρέπει με όρεξη, με πολλή δουλειά να την καταστήσουμε πιο ωφέλιμη και πιο καταλυτική στη λύση προβλημάτων.

Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν αντίπαλοι στις αρχιεπισκοπικές εκλογές. «Υπάρχουν συναγωνιστές, δεν είναι όπως τις Προεδρικές Εκλογές που κάποιοι εκλέγονται και κάποιοι όχι, είμαστε όλοι εκλελεγμένοι και μόνιμοι, επομένως η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει ενωμένους».