Το θέμα που θα διαβάσετε γράφτηκε μετά από πολύ σκέψη και με ιδιαίτερη προσοχή λόγω του ότι έχει να κάνει με δύο θέματα πολύ σοβαρά , με τη δημόσια υγεία και με την μετανάστευση και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πλέον οι μετανάστες, ζουν στα διάφορα μέρη τα οποία καταφθάνουν.
Αφορμή για το ρεπορτάζ αυτό στάθηκαν τα τηλεφωνήματα που δεχθήκαμε από πολίτες της Σάμου, οι οποίοι τρομοκρατημένοι ανέφεραν στο iellada.gr ότι στο Γενικό νοσοκομείο της Σάμου υπάρχουν πολλοί ασθενείς με μεταδοτικές ασθένειες, οι οποίοι κυκλοφορούν μέσα στο νοσοκομείο, στους διαδρόμους, στα δωμάτια ασθενών, χρησιμοποιούν τις ίδιες τουαλέτες με τους υπόλοιπους ασθενείς ενώ θα έπρεπε να βρίσκονται στην απομόνωση όπως τους υπέδειξαν οι γιατροί και οι νοσηλευτές.
Οι μετανάστες οι οποίοι προέρχονται από χώρες της Αφρικής κυρίως μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο ώστε να λάβουν την φαρμακευτική αγωγή που ενδείκνυται και να παραμείνουν στην απομόνωση για ευνόητους λόγους.
Οι ασθενείς αυτοί με τα μεταδιδόμενα νοσήματα, από τα οποία πάσχουν , αναστατώνουν ένα ολόκληρο νοσοκομείο αλλά και τους κατοίκους της περιοχής αφού οι ίδιοι ενώ βρίσκονται σε καραντίνα δεν συμορφώνονται με τους κανόνες του νοσοκομείου.
Την αποκάλυψη αυτή για το περιφεριακό νοσοκομείο και την αδιαφορία με την οποία αντιμετωπίζουν κάποιοι αντί να αναδεικνύουν το θέμα προς επίλυση, έκανε καταρχήν σε μας η κ Ευαγγελία Διαμαντοπούλου η οποία λόγω μακροχρόνιας ασθένειας συγγενικού της προσώπου βρίσκεται διαρκώς στο νοσοκομείο αυτό και ζει την φρικτή κατάσταση από κοντά: “Ασθενείς που προέρχονται από αφρικανικές και άλλες χώρες λόγω του Μεταναστευτικού με μεταδοτικές ασθένειες βολτάρουν στους διαδρόμους ανενόχλητοι σκορπώντας τον φόβο και τον τρόμο στους υπόλοιπους ασθενείς” τονίζει η κ Διαμαντοπούλου. Η κατάσταση στο νοσοκομείο είναι αφόρητη και όλοι οι ασθενείς και το προσωπικό του νοσοκομείου βρίσκεται σε πανικό”. Μάλιστα, όπως λέει η κ Διαμαντοπούλου, “έχουν γίνει πολλές φορές αναφορές για αυτά τα περιστατικά και στην διοίκηση του νοσοκομείου και στον εισαγγελέα και στον αντιπεριφεριάρχη τον κ Κατρακάζο. Η υπόθεση είναι γνωστή σε όλους αλλά κανείς δε μπορεί να κάνει κάτι και το αποτέλεσμα είναι ότι αυτή τη στιγμή οι ασθενείς που βρίσκονται στο νοσοσκομείο είναι σε πανικό. Δηλαδή τι θα κάνουμε; Θα φοβόμαστε για πανδημία; Μάθαμε ότι κάποιος γιατρός μάλιστα παραιτήθηκε για τους παραπάνω λόγους διότι νόσησε αν και ο διοικητής του νοσοκομείου όταν ερωτήθηκε, είπε ότι ήταν άλλος ο λόγος,” υποστηρίζει η κ Διαμαντοπούλου.
“Γιατροί και νοσηλευτές κάνουν ότι μπορούν αλλά δυστυχώς τα χέρια τους είναι δεμένα. Τα τοπικά μέσα αποσιωπούν το σοβαρό αυτό θέμα για τη δημόσια υγεία.”
Από την κίνηση πολιτών ΣΆΜΟΣ sos, ο κύριος Νίκος Μάρκου που εκπροσωπεί σε πολλές περιπτώσεις την κίνηση αυτή πολιτώνη , αναφέρει ότι “η κατάσταση στο νοσοκομείο είναι γνωστή σε όλους και ότι έχουν ήδη γίνει συγκεντρώσεις και ψηφίσματα τα οποία δόθηκαν στους αρμόδιους φορείς.”
Οι ΜΚΟ έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης, στην κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο διότι δεν δέχονται καμία παρατήρηση για όλους αυτούς τους ασθενείς που φέρνουν στο νοσοκομείο και έχουν είτε ηπατίτιδα, είτε σίφιλη, είτε φυματίωση είτε aids αναφέρει εργαζόμενη από το νοσηλευτικό προσωπικό, η οποία επιθυμεί να κρατήσει την ανωνυμία της”
Επικοινωνήσαμε με το ΚΕΛΠΝΟ, συνεχίζει η κ Διαμαντοπούλου, το οποίο απαντά ότι όταν κάνουν 24ωρη αγωγή δεν υπάρχει κίνδυνος.
Οι γιατροί και οι νοσηλευτές που τους μεταφέρουν με το Εκαβ είναι και αυτοί τρομοκρατημένοι αλλά δυστυχώς δε μπορούν να κάνουν πολλά, παρόλο που ο πρόεδρος των νοσηλευτών έχει κάνει πολλές αναφορές.
Ασθενείς και πολίτες καταγγέλουν στο iellada.gr ότι βρίσκονται στο έλεος Θεού.
Τα τακτικά ιατρεία είναι γεμάτα από περιπτώσεις ασθενών από τα hot spot αλλά και μετά τις 7 το βράδυ το ΕΚΑΒ μεταφέρει διαρκώς μετάναστες οι οποίοι είτε είναι έκτακτα περιστατικά είτε προσποιούνται τους ασθενείς για να περνούν τη νύχτα στο νοσοκομείο μας λέει εργαζόμενος στο Νοσοκομείο.
Η κατάσταση έχει ξεφύγει και οι κάτοικοι της Σάμου βρίσκονται σε αδιέξοδο.
Στο δεύτερο μέρος του ρεπορτάζ μας θα παρουσιαστούν οι επίσημες θέσεις των φορέων αλλά και η περιγραφή των επικίνδυνων νοσημάτων για τα οποία κανονικά θα έπρεπε η κρατική μηχανή να έχει φροντίσει να αντιμετωπίζονται μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών.