Μετά τους βανδαλισμούς που έχει υποστεί τα τελευταία τρία χρόνια η Αγία Σοφία, ο Ναός Σύμβολο της Ορθοδοξίας που έχει ανακηρυχθεί μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO, η τουρκική κυβέρνηση σπεύδει να προχωρήσει σε έργα αποκατάστασης. Οι ζημιές είναι εκτεταμένες καθώς παρά τις αλλεπάλληλες δημοσιεύσεις του τουρκικού και ξένου Τύπου για τις φθορές καθώς και την κατακραυγή της διεθνούς κοινότητας, σήμερα η κυβέρνηση Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να λάβει μέτρα.
Η Αγία Σοφία έχει εγγραφεί στον κατάλογο των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 1985, ως σύνολο, μέσα στις ιστορικές περιοχές της Κωνσταντινούπολης. Μετετράπη σε μουσείο το 1934 με διάταγμα το οποίο υπέγραψε ο Κεμάλ Ατατούρκ. Η αλλαγή καθεστώτος της σε τζαμί έγινε με απόφαση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 14 Ιουλίου του 2020, κάτι που αποτέλεσε μια πολιτική κίνηση, η οποία καταδικάστηκε διεθνώς και από διεθνή όργανα του Πολιτισμού, όπως το ICOM (διεθνές συμβούλιο μουσείων) και το ICOMOS (Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών). Έτσι την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020 έγινε η πρώτη ισλαμική προσευχή στην Αγία Σοφία, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε 3ωρη μετάδοση. Ήδη από το 2022 Τούρκοι αρχαιολόγοι, ιστορικοί, θεολόγοι έκαναν λόγο για ρωγμές στο δάπεδο της Αγίας Σοφίας, και για καταστροφές στις θύρες του. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet, την Αγία Σοφία επισκέπτονται πλέον περίπου ένα εκατομμύριο άτομα μηνιαίως, με συνέπεια να έχει υποστεί σημαντικές φθορές και ζημιές, ιδιαιτέρως από την ημέρα της μετατροπής της σε μουσουλμανικό τέμενος και έπειτα.
Πιο συγκεκριμένα, ο Θεολόγος καθηγητής Şahin Filiz και ο Ιστορικός τέχνης Yasin Saygılı έκαναν λόγο για ρωγμές στο δάπεδο του μνημείου και για καταστροφές στις θύρες αυτού, τονίζοντας ότι ήταν λάθος η μετατροπή του. Ο κ. Saygılı μίλησε, επίσης, για «μια ανεξέλεγκτη και συνεχή ροή επισκεπτών», τονίζοντας ότι «τέτοιες επισκέψεις προκαλούν καταστροφές».
Παράλληλα, δημοσιεύματα άλλων τουρκικών ΜΜΕ, εν προκειμένω της Sozcu και της Yenicaggazetesi, αναφέρθηκαν στις φθορές στην πόρτα της Αγίας Σοφίας στις οποίες είχε αναφερθεί με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα και ο αρχαιολόγος Ömer Faruk Yavaşçay.
Ο αρχαιολόγος Ömer Faruk Yavaşçay είχε αναρτήσει σχετικό βίντεο στα social media, γράφοντας χαρακτηριστικά: «Σήμερα συνάντησα ένα ακόμα πολύ θλιβερό θέαμα για το τζαμί #Αγία Σοφία και την ιστορία μας. Δυστυχώς πάλι, εντόπισα φθορές και στις δύο πλευρές της πόρτας ακριβώς κάτω από το ψηφιδωτό των αυτοκρατόρων. Τράβηξα φωτογραφίες και βίντεο για να τεκμηριώσω αυτήν την κατάσταση».