Παρελθόν χαρακτήρισε την ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν» ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, σημειώνοντας ότι η συγκεκριμένη ονομασία δεν αποτελεί ζήτημα τριβής στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.
Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών της αντιπολίτευσης, σχετικά με τις προτάσεις για την ονομασία των Σκοπίων που έχουν γίνει αποδεκτές, με βάση και την αρχή της ισχύος «έναντι όλων» (erga omnes), ο πρωθυπουργός της χώρας ανέφερε ότι η «Μακεδονία του Ίλιντεν» δεν αποτελεί πλέον θέμα διαφωνίας στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.
Ο κ. Ζάεφ επανέλαβε την ανάγκη να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την ονομασία της χώρας.
Ντιμιτρόφ: Να βρεθούμε μαζί στην σωστή πλευρά της ιστορίας
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων ενημέρωσε τον πρόεδρο της χώρας Γκιόργκε Ιβάνοβ για τις εξελίξεις στο ζήτημα των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό
«Εάν βρούμε έναν τρόπο να επιλύσουμε το πρόβλημα διατηρώντας την ταυτότητα και την αξιοπρέπειά μας, θα βρισκόμαστε όλοι μαζί στην σωστή πλευρά της ιστορίας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ, αναφερόμενος στο ζήτημα της επίλυσης του ονοματολογικού.
Οι δηλώσεις του Ντιμιτρόφ έγιναν μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της χώρας, Γκιόργκε Ιβάνοβ, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις που έχουν προκύψει στις διαπραγματεύσεις, μετά και τις τελευταίες επαφές του με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.
Ο Ντιμιτρόφ κάλεσε όλες τις πολιτικές παρατάξεις να αντιμετωπίσουν το ζήτημα με υψηλό αίσθημα ευθύνης, καθώς το θέμα της ονομασίας κρατά πίσω τη χώρα.
«Για το εξαιρετικά σημαντικό θέμα της διαφοράς για το όνομα, ένα ζήτημα που μας κρατά πίσω και εμποδίζει τη χώρα μας να προχωρήσει στο μέλλον, απαιτείται πέρα από ηγετική ικανότητα και υψηλό αίσθημα ευθύνης από όλες τις πολιτικές παρατάξεις, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αντίθετος με το erga omnes ο Ιβάνοφ
Πάντως, ο πρόεδρος των Σκοπίων εμφανίστηκε αντίθετος στην erga omnes χρήση του ονόματος.
«Η όλη διαδικασία μοιάζει με προσωπική συμφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού Ζάεφ και του Κ. Τσίπρα, η οποία δεν έχει προσφέρει μια εθνική συναίνεση στη «Μακεδονία» Η θέση μου είναι ότι δεν αποδέχομαι μία λύση στο ζήτημα του ονόματος για συνολική χρήση ή «έναντι όλων», ανέφερε.