Back to top

Υπόθεση Ρωσίδας κατασκόπου στην Ελλάδα: Εξαφάνισαν τα ίχνη του συζύγου της

20/03/2023 - 12:32

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τη δράση της Ρωσίδας κατασκόπου, η οποία κυκλοφορούσε με το όνομα «Μαρία Τσάλλα» και είχε εγγραφεί στο δημοτολόγιο Αλιβερίου.

Τόσο η ΕΥΠ όσο και οι Ευρωπαϊκές Αρχές προσπαθούν να ξετυλίξουν το κουβάρι της υπόθεσης, ενώ εστιάζουν στο δίκτυο που προσπαθούσε να χτίσει στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα στο μικροσκόπιο των ερευνών μπαίνει και ο σύζυγός της, επίσης κατάσκοπος στη Βραζιλία, ο οποίος εξαφανίστηκε την ίδια περίοδο με εκείνη.

Ο «Ντάνιελ Κάμπος» (Gerhard Daniel Campos Wittich), όπως και ήταν το κωδικό του όνομα, διέμενε στη Βραζιλία και είχε καταφέρει να εξασφαλίσει το πολυπόθητο διαβατήριο για την Ιρίνα Αλεξάντροβνα Σμίρεβα, προκειμένου να μπορέσει να ταξιδέψει σε αρκετές χώρες, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα.

Ο άνδρας διατηρούσε σχέση με μία γυναίκα από τη χώρα για να έχει κάλυψη, η οποία ήταν και εκείνη που τον αναζήτησε πρώτη όταν έχασε τα ίχνη του. Της είχε πει ότι θα λείψει μερικές ημέρες σε ταξίδι, ωστόσο, δεν ξαναείχε νέα του. Τότε ξεκίνησε μια εκστρατεία για τον εντοπισμό του.

Ο ίδιος επικοινώνησε τελευταία φορά μαζί της στις 9 Ιανουαρίου του 2023, λίγο πριν τον ανακαλέσουν οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες τον είχαν στρατολογήσει και εκπαιδεύσει στο πρόγραμμα Illegals.

«Μαρία Τσάλλα»: Πώς παγίδευσε ηλικιωμένο για να βγάλει ταυτότητα

Νέα στοιχεία έρχονται συνεχώς στη δημοσιότητα για τη Ρωσίδα κατάσκοπο «Μαρία Τσάλλα» και τον τρόπο που κατάφερε να ξεγελάσει αρκετά από τα ανυποψίαστα θύματά της, που προσφέρθηκαν να την βοηθήσουν ώστε να γίνει δημότης στο Αλιβέρι Ευβοίας.

Ο τρόπος με τον οποίο έδρασε η Ιρίνα Αλεξάντροβνα-Σμίρεβα, προκειμένου να εξασφαλίσει τα ελληνικά έγγραφα με ημερομηνία γέννησης τον Δεκέμβριο του 1991 με πλαστό πιστοποιητικό ενός μωρού που γεννήθηκε και πέθανε αμέσως δείχνει, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Alpha, μελέτη αλλά και οργανωμένο κύκλωμα που εκτείνεται από το Μαρούσι μέχρι το Αλιβέρι.

Μάλιστα ακόμα και οι ημερομηνίες που επέλεξε για την έκδοση των εγγράφων προκαλούν εντύπωση, καθώς εγγράφηκε στο Δημοτολόγιο Αλιβερίου στις 21/12/2018 και έκανε την πρώτη αίτηση για έκδοση δελτίου ταυτότητας από το Αστυνομικό Τμήμα της ίδιας πόλης στις 24/12/2018.

Όλα δηλαδή έγιναν σε τρεις ημέρες και μάλιστα την εποχή των γιορτών ώστε η «Μαρία Τσάλλα» να εκμεταλλευτεί το γεγονός πως οι Δημόσιες Υπηρεσίες λειτουργούσαν με μειωμένο προσωπικό.

Στο δελτίο αστυνομικής ταυτότητας το οποίο ανακλήθηκε το Σάββατο 18 Μαρτίου, αναφέρεται το όνομα, το ύψος, ο τόπος γέννησης, ενώ φαίνεται εγγεγραμμένη στο δημοτολόγιο του δήμου Κύμης – Αλιβερίου καθώς και η πρώτη υπογραφή της κατασκόπου ως «Μαρία Τσάλλα». Δηλώνει αγνώστου πατρός και πως γεννήθηκε το 1991. Διεύθυνση κατοικίας δηλώνεται αόριστα Αλιβέρι, Εύβοιας.

O άνθρωπος που υπέγραψε ως μάρτυρας για να ταυτοποιήσει τη «Μαρία Τσάλλα» στην ταυτότητά της μίλησε στον Alpha και αποκάλυψε πως τον παγίδεψαν. Πρόκειται για έναν ηλικιωμένο ηλικίας 83 ετών σήμερα και 78 ετών το 2018, ο οποίος ήταν γείτονας στα νότια προάστια της Αθήνας με μία οικογένεια με το επίθετο «Τσάλλα» και θυμόταν μία μητέρα μαζί με το μωρό της.

Το 2018 δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από τη γειτόνισσά του, η οποία του παρουσιάστηκε ως η υποτιθέμενη μητέρα της «Μαρίας Τσάλλα» και του ζήτησε να βοηθήσει εκείνο το μωρό που μεγάλωσε και ήθελε να σπουδάσει πλέον στην Ελλάδα.

«Ήταν παντρεμένοι και είχαν ένα μωρό. Η μάνα ήταν Ελληνίδα ήταν Λατινοαμερικάνος νομίζω, από κάπου εκεί.Αυτό έγινε πριν από 30 χρόνια», είπε αρχικά ο ηλικιωμένος.

«Δέχθηκα ένα τηλέφωνο από τη μητέρα. Πέθανε τώρα ας πούμε ο πατέρας και μου λέει ξέρεις έχουμε πάει εκεί, πέθανε ο τάδε, η Ελληνίδα τώρα η μάνα, φτιάχνω τώρα τα χαρτιά για να πάρει υπηκοότητα η κόρη, εκείνο το μωρό που είχαμε, για να έρθει στην Ελλάδα να σπουδάσει», συμπλήρωσε.

«Με παρακάλεσε τότε στο τηλέφωνο και μου λέει σε παρακαλώ επειδή έχω δώσει την υπόθεση σε έναν δικηγόρο… και της λέω εντάξει. Να βεβαιώσω αυτό, ότι δηλαδή ήταν αυτή, εκείνη την εποχή. Ότι υπήρχε αυτό, δεν ήταν στον αέρα δηλαδή», κατέληξε.

 

Στο στόχαστρο η επίσκεψη της «Μαρίας Τσάλλα» στην Αλεξανδρούπολη

Οι Αρχές εξετάζουν όλες τις κινήσεις της Ρωσίδας κατασκόπου και συγκεκριμένα τα ταξίδια της.

Όπως αναφέρει το STAR στο «μικροσκόπιο» των αρχών βρίσκονται οι επισκέψεις της Ρωσίδας κατασκόπου σε ακριτικές περιοχές και συγκεκριμένα αυτή στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπου αποβιβάζονται αμερικανικές δυνάμεις με προορισμό τον πόλεμο στην Ουκρανία, κάτι που ενδεχομένως να ενδιέφερε τη Ρωσία.

Παράλληλα, η ΕΥΠ συγκεντρώνει στοιχεία για τον κύκλο επαφών και γνωριμιών της Ρωσίδας κατασκόπου προκειμένου να δουν το βαθμό διείσδυσης σε πολιτικούς και στρατιωτικούς χώρους.

Ο δικηγόρος στο Αλιβέρι, οι απειλές στην υπάλληλο του ληξιαρχείου και το πλαστό μισθωτήριο

Νέα στοιχεία βρέθηκαν στο Αλιβέρι όπου η Ρωσίδα κατάσκοπος κατάφερε να εγγραφεί στο δημοτολόγιο με τη βοήθεια δικηγόρου ο οποίος όχι μόνο πίεζε, όπως προκύπτει, τη ληξίαρχο αλλά της βρήκε και λύση για το θέμα του τόπου κατοικίας.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, το 2018 ο δικηγόρος όχι μόνο δεν βρέθηκε τυχαία στο ληξιαρχείο όταν πήγε η «Μαρία Τσάλλα», αλλά πήγε επί τούτου και μάλιστα άσκησε πιέσεις στην υπάλληλο να προχωρήσει τις διαδικασίες. Ο δικηγόρος φέρεται να πήγαινε στην υπηρεσία σε καθημερινή βάση και να πιέζει την υπάλληλο για να προχωρήσει η διαδικασία.

Η υπάλληλος του δήμου αρνούταν να προχωρήσει χωρίς να έχει επαρκή στοιχεία, καθώς κάτι δεν της «κολλούσε» στην όλη υπόθεση. Μάλιστα, έκανε δύο αιτήματα στο υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με την περίπτωση της Ρωσίδας και προχώρησε στην εγγραφή μόνο όταν πήρε έγκριση από το υπουργείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπάλληλος κάποια στιγμή δέχτηκε απειλές επειδή καθυστερούσε την υπόθεση, ζητώντας κι άλλα έγγραφα. Τελικά, συγγενικό πρόσωπο του δικηγόρου προσκόμισε χαρτί όπου δήλωνε ότι η «Μαρία Τσάλλα» έμεινε σπίτι του, ενώ ο δικηγόρος κατέθεσε και συμβόλαιο ανυπόγραφο πλαστογραφημενο ότι διέμενε στο συγκεκριμένο σπίτι.

Φυσικά, η ιδιοκτήτρια του σπιτιού δεν γνώριζε τίποτα και έπαθε σοκ όταν το έμαθε από δημοσιογράφους. Έκτοτε ψάχνει να βρει τι και πώς έγινε, καθώς δεν είχε ιδέα ότι υπήρχε τέτοιο συμφωνητικό.

Ο δικηγόρος Νίκος Λυμπερόπουλος, από την άλλη πλευρά, υποστηρίζει ότι έπεσε θύμα της Ρωσίδας κατασκόπου και πως ό,τι έκανε το έκανε για ανθρωπιστικούς λόγους.

«Εγώ σε αυτή την ιστορία πιάστηκα "κώτσος". Βρήκε έναν άνθρωπο ο οποίος έχει ιδιαίτερη ευαισθησία σε ζητήματα με ξένους. Συνειδητοποιώ από χτες ότι δεν ήταν αυτό που νόμιζα στην αρχή, ότι ήταν μια ιστορία για άδεια παραμονής, αλλά για το δημοτολόγιο. Εγώ είχα ιδιαίτερη ευαισθησία στο να γραφτεί αυτή η γυναίκα στο δημοτολόγιο. Γιατί στη μικρή μας πόλη θέλουμε να έρθουν κι άλλοι άνθρωποι», είπε ο δικηγόρος.

Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι η γυναίκα του τού θύμισε ότι είχε υπογράψει μια δήλωση ότι φιλοξενούν τη Ρωσίδα. Ο ίδιος είπε ότι αν όντως έγινε κάτι τέτοιο, ήταν για να μπορεί η γυναίκα να παρουσιάσει ένα σπίτι.

Είπε, επίσης, ότι θα το ξαναέκανε για ανθρωπιστικούς λόγους.