Παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού και του πρέσβη των ΗΠΑ υπεγράφησαν σήμερα σε μια ειδική εκδήλωση στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Αθηναΐς» οι συμβάσεις για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Η προκήρυξη έγινε το 2017· στην ανάδοχο κοινοπραξία συμμετέχουν η Total (40%), η ExxonMobil (40%) και τα Ελληνικά Πετρέλαια (20%).
Σε κάθε φάση θα υποβάλλεται μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Επίσης, προβλέπεται η δημιουργία Μονάδας Περιβάλλοντος, η οποία θα λειτουργεί με ευθύνη των εταιρειών. Για τις σεισμικές έρευνες θα υπάρχει περιβαλλοντικό σχέδιο, ενώ στο ετήσιο πρόγραμμα εργασιών θα περιλαμβάνεται και περιβαλλοντική έκθεση βάσης. Σε κάθε εκμετάλλευση προβλέπεται η ύπαρξη του Παρατηρητηρίου Υδρογονανθράκων στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τοπικοί παράγοντες.
Το ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει 1,5 εκατ. ευρώ για την υπογραφή της σύμβασης και στρεμματικές αποζημιώσεις ύψους 2,5 εκατ. ευρώ· τα ποσά αυτά αφορούν κάθε περιοχή της έρευνας. Κατά τη φάση της εκμετάλλευσης στο Δημόσιο θα αποδίδονται μισθώματα, συν 200 ευρώ ανά τ.μ. για κάθε έτος, συν επιπλέον ποσά ανάλογα με την παραγωγή μετρούμενη σε βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου (μπόνους παραγωγής).
Επιπλέον, τόσο κατά τη φάση έρευνας όσο και κατά τη φάση εκμετάλλευσης, ο ανάδοχος έχει την υποχρέωση να εκπαιδεύσει και να παρέχει τεχνική υποστήριξη στο προσωπικό του Δημοσίου και της ΕΔΕΥ.