Μόλις δύο 24ωρα πριν από τις συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ στη Μόσχα, και σχεδόν 15 ημέρες πριν από την τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ με τις… ευλογίες των ΗΠΑ, η Μόσχα στέλνει προειδοποίηση στη Λευκωσία ότι η στενότερη συνεργασία με την Ουάσινγκτον και το ΝΑΤΟ «θα έχει επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές συνέπειες».
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα ήταν αυτή που χθες ανέλαβε την επιχείρηση της ρητορικής κλιμάκωσης, λέγοντας ότι πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα σε περίπτωση που οι ΗΠΑ ενισχύσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην Κύπρο. Ακόμα, μίλησε για αντιρωσικό υπόβαθρο στη στρατηγική συνεργασία της Λευκωσίας με την Ουάσινγκτον και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να ληφθούν αντίμετρα σε περίπτωση εφαρμογής της. Τις δηλώσεις της εκπροσώπου μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS.
Η τοποθέτηση της Μαρίας Ζαχάροβα αναδεικνύει τη γενικότερη τοποθέτηση της Ρωσίας σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σε μια προσπάθεια να πέσουν γρήγορα οι τόνοι χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης επικοινώνησε με τον Ρώσο ομόλογό του και μάλιστα υπήρξε συμφωνία να συναντηθούν το προσεχές διάστημα. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε τονίζεται ότι οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και θέματα που άπτονται των σχέσεων ΕΕ-Ρωσίας.
Επισήμως η Λευκωσία διά του κυβερνητικού εκπροσώπου απάντησε ότι δεν επεδίωξε και δεν θα επιδιώξει τη στρατικοποίηση του νησιού, παρά μόνο παρέχει διευκολύνσεις για ανθρωπιστικής φύσεως επιχειρήσεις, «και αυτό μόνο σε περιπτώσεις που κάποιες χώρες υποβάλουν σχετικό αίτημα ή και έχουν κάποια σχετική με το θέμα αυτό συμφωνία ή μνημόνιο (MOU) με την Κυπριακή Δημοκρατία».
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στη Βουλή ο Νίκος Χριστοδουλίδης, το 2017 η Κύπρος έδωσε διευκολύνσεις σε 672 αεροσκάφη και 225 πλοία. Αντιστοίχως, μέχρι τις 29 Οκτωβρίου είχαν δοθεί διευκολύνσεις σε 212 αεροσκάφη και 207 πλοία.