Υπό επεξεργασία εξακολουθούν να βρίσκονται από τη Βουλή της ΠΓΔΜ τα σχέδια τροπολογιών αναθεώρησης του συντάγματος που κατατέθηκαν από την κυβέρνηση Ζόραν Ζάεφ την περασμένη Παρασκευή, περιλαμβανομένων και εκείνων που, για διαφορετικούς λόγους, προκάλεσαν την ανησυχία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του τέως υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές από την ΠΓΔΜ, η διαδικασία συζήτησης περιλαμβάνει και πιθανές μετατροπές στην τροπολογία που αφορά το άρθρο 49 του συντάγματος της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες έγινε γνωστό ότι ανησυχίες για τα σχέδια τροπολογιών που έχουν κατατεθεί εκφράζει ο κ. Παυλόπουλος, κυρίως για την ασάφεια που δημιουργείται ανάμεσα στην υπηκοότητα και στην εθνότητα. Ο κ. Κοτζιάς άφησε να εννοηθεί ότι η δική του ανησυχία εντοπίζεται στις διατυπώσεις που παρέπεμπαν σε πιθανή ύπαρξη «μακεδονικής» μειονότητας.
Η Βουλή της ΠΓΔΜ διαβουλεύεται αφενός για τα ζητήματα που αφορούν τη συμφωνία των Πρεσπών, αφετέρου για θέματα τα οποία είναι σημαντικά για την εσωτερική ισορροπία της, όπως, για παράδειγμα, οι ισορροπίες ανάμεσα σε Σλαβομακεδόνες και Αλβανούς, κάτι που είναι σαφές και στις συζητήσεις για την προσθήκη των προβλέψεων της συμφωνίας της Αχρίδας στο σύνταγμα της χώρας. Από την Αθήνα ώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας επίσημος σχολιασμός για την υφιστάμενη διαδικασία στη Βουλή της ΠΓΔΜ και ούτε αναμένεται να καταγραφεί κάποια αντίδραση. Η πρόσφατη τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, περί σεβασμού του πνεύματος που διέπει τη συμφωνία των Πρεσπών, αποτελεί και την παραπομπή που χρησιμοποιούν όταν ερωτώνται σχετικά οι αρμόδιες κυβερνητικές πηγές.
Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι οποιαδήποτε αλλαγή γίνει τελικά στο σύνταγμα της ΠΓΔΜ θα πρέπει να μην ξεφεύγει από την παράγραφο 3 του άρθρου 4 της συμφωνίας των Πρεσπών που προβλέπει ότι «έκαστο μέρος δεσμεύεται διά της παρούσης και επίσημα δηλώνει ότι τίποτα στο σύνταγμά του, όπως ισχύει σήμερα ή θα τροποποιηθεί στο μέλλον, μπορεί ή θα μπορούσε να ερμηνευθεί ότι αποτελεί ή θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις του άλλου μέρους σε οιαδήποτε μορφή και για οιοδήποτε λόγο, περιλαμβανομένης της προστασίας του καθεστώτος και των δικαιωμάτων οιωνδήποτε προσώπων δεν είναι πολίτες του».
Εκτός από τη συνταγματική συζήτηση, στην ΠΓΔΜ βρίσκεται σε εξέλιξη και μια ευρύτερη συζήτηση σχετικά με τις ποινές που θα πρέπει να επιβληθούν στον τέως πρωθυπουργό και επίτιμο πρόεδρο του VMRO Νίκολα Γκρούεφσκι. Την επόμενη εβδομάδα θα οδηγηθεί, εκτός απροόπτου, στη φυλακή προκειμένου να εκτίσει ποινή δύο ετών για την υπόθεση προμήθειας θωρακισμένου πολυτελούς αυτοκινήτου. Η κυβέρνηση ζητεί την αφαίρεση της έδρας από τον Γκρούεφσκι, ωστόσο κάτι τέτοιο είναι μάλλον αδύνατον, καθώς απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία (2/3) στη Βουλή της ΠΓΔΜ.
Νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Σκόπια
Την Κέιτ Μαρί Μπερνς, η οποία επί του παρόντος εργάζεται ως επιτετραμμένη στην αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας, προτίθεται να τοποθετήσει ως νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Σκόπια ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Η πρόθεση του κ. Τραμπ ανακοινώθηκε χθες από τον Λευκό Οίκο. Η κ. Μπερνς, ιδιαίτερα έμπειρη διπλωμάτης και με εκτεταμένη εμπειρία στα ζητήματα της ευρύτερης περιοχής, υπηρετεί ως «Νο 2» της πρεσβείας στην Αθήνα από τον Σεπτέμβριο του 2017, μαζί με τον πρέσβη Τζέφρεϊ Πάιατ. Η κ. Μπερνς, με συνολική διπλωματική εμπειρία 24 ετών, μιλάει ισπανικά, ουγγρικά και τουρκικά, ενώ έχει περάσει από πόστα όπως ο ΟΑΣΕ στη Βιέννη και το ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, αλλά και η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μαδρίτη. Η κ. Μπερνς έχει, επίσης, υπηρετήσει στο ανατολικό Αφγανιστάν ως διπλωματικό στέλεχος της διεθνούς δύναμης που παρακολουθεί την ανάπτυξη της περιοχής.