Η εξάμηνη προεδρία της Ελλάδας στο Συμβούλιο Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης που ολοκληρώνεται σήμερα «ανέδειξε θέματα που έχουν να κάνουν με τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην περίοδο της πανδημίας», καθώς και «τον ιδιαίτερο πολιτιστικό και πολιτικό ρόλο που έχει η Ελλάδα μέσα στα πλαίσια της Ευρώπης των 820 εκατομμυρίων και 47 κρατών μελών», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβτισιώτης, σε δηλώσεις του μετά την τελετή παράδοσης- παραλαβής στη γερμανική προεδρία.
«Στείλαμε ένα μήνυμα ότι εμείς είμαστε υπερασπιστές των αξιών της δημοκραατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακόμα και στην περίοδο του περιορισμού τους. Μέσα δηλαδή στην περίοδο του Covid, στην περίοδο που έχει απαγορευτεί σε όλους μας να μετακινούμαστε ελεύθεροι, να έχουμε πρόσβαση στη δουλειά μας, να έχουμε πρόσβαση στη δικαιοσύνη, να βλέπουμε φιλικά πρόσωπα», ανέφερε.
Όπως τόνισε, «σε αυτές τις περιόδους είναι πολύ σημαντικό τα μέτρα που επιβάλλονται να είναι προσωρινά, να είναι αναλογικά και βέβαια να βρίσκονται κάτω από διαρκή επανεξέταση». Ανέφερε δε ότι η Ελλάδα παραδίδει στη γερμανική προεδρία ένα Συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο έγινε ψηφιακό, απέκτησε καινούριες προτεραιότητες και βέβαια ως κληρονομιά αφήνει τόσο τη Διακήρυξη των Αθηνών, όσο και την ίδρυση του Παρατηρητηρίου για τη Διδασκαλία της Ιστορίας.
«Για εμάς το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι το σπίτι των αρχών και των αξιών της Ευρώπης και πιστεύω ότι του συμπεριφερθήκαμε με την περισσή φροντίδα που ένας καλός νοικοκύρης δείχνει στο δικό του σπιτικό», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης.
Κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής στη γερμανική προεδρία και στο Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας, ο κ. Βαρβιτσιώτης επεσήμανε ότι είναι ιδαίτερα σημαντικό ότι οι προτεραιότητες που έχουν τεθεί από τη Γερμανία, είναι ανάλογες με αυτές που είχε θέσει και η Ελλάδα κατά τους τελευταίους έξι μήνες και τόνισε ότι η Ελλάδα θα στηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο τη γερμανική προεδρία.
Υπογράμμισε τέλος την ευθύνη που αναλαμβάνει η Γερμανία να έχει ταυτόχρονα την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά παράλληλα στέλνει ένα μήνυμα, μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις της Ευρώπης να τονίζει τη δέσμευσή της στις αρχές της Ευρώπης και να προωθεί το ευρωπαϊκό πνεύμα σε όλη την ήπειρο και τους 820 εκατομμύρια κατοίκους της.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ