Παράλληλα με τα όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο και τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις, ο Νίκος Κοτζιάς συνεχίζει τη διαπραγμάτευση για το όνομα των Σκοπίων.
Ο υπουργός Εξωτερικών σήμερα συναντάει για τρίτη φορά μέσα σε μία εβδομάδα τον Σκοπιανό ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ. Αυτή τη φορά στη Σόφια, στο πλαίσιο του άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τους ομολόγους των υποψηφίων προς ένταξη χωρών.
Μετά τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν, κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών σημειώνουν πως η διαπραγμάτευση έχει πλέον φτάσει «τον πυρήνα του ζητήματος και για αυτό έχει και σκαλώσει». Ως εκ τούτου την επανεμφάνισή τους έχουν κάνει τα αγκάθια, αλλά και οι κόκκινες γραμμές που θέτουν και οι δύο πλευρές εκατέρωθεν.
Η Αθήνα φαίνεται να προτιμά σλαβική χροιά στο γεωγραφικό προσδιορισμό της ονομασίας, ενώ και η ΠΓΔΜ έχει καταστήσει σαφές ότι συζητά σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, καθώς σύμφωνα με τον Ζόραν Ζάεφ: «Απορρίπτουμε όλους τους άλλους, όπως τον χρονικό προσδιορισμό ή κάποιες άλλες διατυπώσεις που ήταν σαν προτάσεις».
Στη γείτονα χώρα, άλλωστε, δημοσιεύματα ισχυρίζονται ότι «το θέμα του ονόματος θεωρείται τελειωμένο ζήτημα». Άλλα είναι τα μέρη της συμφωνίας: Το ζήτημα του Συντάγματος και συγκεκριμένα πώς θα ξεπεραστεί ο σκόπελος των αλλαγών σε αυτό, αλλά και η ταυτότητα προκαλούν πονοκέφαλο στους δύο υπουργούς Εξωτερικών που με τη σειρά τους ενημερώνουν τους πρωθυπουργούς τους για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.
Τα Σκόπια φαίνεται πάντως σε αυτή την φάση να προχωρούν σε δύο κινήσεις: Πρώτον ενισχύουν τον ρόλο του Μάθιου Νίμιτς, παρά την όποια δυσαρέσκεια συνεχίζει να νιώθει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και μειώνουν τη σημασία του Συμφώνου που τυπικά θα παραδώσει στα χέρια τους τις επόμενες ημέρες ο Νίκος Κοτζιάς. Δεν είναι τυχαίο το σχόλιο του Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος ερωτηθείς για το σχέδιο-συμφωνίας της ελληνικής πλευράς, είπε ότι «αυτό είναι ΈΝΑ από τα εργαλεία» και ότι «γίνονται κάποια σχεδιαγράμματα για πιθανές λύσεις». Δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση να στριμωχτούν από το πακέτο προτάσεων και να το δεχτούν ως τον από εδώ και πέρα οδικό χάρτη των διαπραγματεύσεων. Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, ξεκαθάρισε πως «ότι και να συζητείται σε διμερές επίπεδο, υπουργικό ή πρωθυπουργικό, επιστρέφουμε στον κ. Νίμιτς, επειδή η διαδικασία τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και στο τέλος πρέπει να έχει νομικά-τυπικά επακόλουθα στον ΟΗΕ».
Φαίνεται πάντως πως και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να είναι πιο προσεχτικές στο τι και πώς θα επικοινωνούν στα εγχώρια μίντια. Στο πρόσφατο παρελθόν, συνεντεύξεις του Νίκου Κοτζιά προκάλεσαν ιδιαίτερη ενόχληση, ιδιαιτέρα στον Νικολά Ντιμιτρόφ που ένιωσε ότι παρουσιάζεται ως εκείνος που αποκρύπτει πληροφορίες από τον λαό του. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η επικείμενη βραδινή τηλεοπτική συνέντευξη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών. Τι νέο άραγε μπορεί να προσθέσει για την πρόοδο των συζητήσεων σε αυτή την φάση της διαπραγμάτευσης;