Μεγάλη συμφωνία φαίνεται πως θα υπογραφεί εντός του 2018 και θα αναδείξει τη γεωπολιτική σημασία της χώρας μας. Πρόκειται για τον EastMed που ο Έλληνας πρωθυπουργός χψαρακτήρισε σήμερα ως έργο ύψιστης σημασίας, κατά τις εργασίες της 4ης Συνόδου Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ στη Λευκωσίας.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός στάθηκε και στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Eurasia Interconnect, ενώ επέμεινε για την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών, με στόχο να καταστεί η Μεσόγειο θάλασσα ειρήνης.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη συνεργασίας τόσο στον τομέα της ενέργειας όσο και στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας.
«Η συνάντηση μας έδωσε τη δυνατότητα να επικεντρωθούμε στις ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή μας. Ενημερωθήκαμε για την πορεία των ειρηνευτικών συνομιλιών στο Μεσανατολικό. Μιλήσαμε διεξοδικά και για το ζήτημα του πολέμου στη Συρία όπου στόχος μας οφείλει να είναι η διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και η διαμόρφωση συνθηκών για την επιστροφή των προσφύγων στην χώρα τους», είπε ο κ. Τσίπρας.
Στις κοινές του δηλώσεις με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, έστειλε μήνυμα στην Τουρκία τονίζοντας πως οφείλει να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτόνων της, όπως αυτά πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο.
Είπε επίσης ότι εξέφρασε την ανησυχία του στους ηγέτες της Κύπρου και του Ισραήλ για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ.
Αναστασιάδης: Κοινό όραμα για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή
Τη βεβαιότητα ότι η συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου και Ισραήλ μπορεί να προωθήσει τα αμοιβαία συμφέροντα των τριών χωρών εξέφρασε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, σε κοινές του δηλώσεις του με τους Αλέξη Τσίπρα και Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά από την ολοκλήρωση της τριμερούς Συνόδου στη Λευκωσία.
Ο πρόεδρος της Κύπρου επισήμανε ότι ο μηχανισμός που καθιερώθηκε από τις τρεις χώρες μετουσιώνει το «κοινό όραμά» τους «για ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια σε μία εύφλεκτη περιοχή» και υπογράμμισε την σημαντική γεωπολιτική αξία του τριμερούς πλαισίου συνεργασίας.
Όπως είπε, στη διάρκεια των συνομιλιών του με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και του Ισραήλ, τούς ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Κυπριακο και τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών.
Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την ετοιμότητα της κυπριακής πλευράς να εμπλακεί εκ νέου σε έναν διάλογο από εκεί που είχε τερματιστεί στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας, επισημαίνοντας πάντως ότι προκειμένου ο διάλογος αυτός να είναι παραγωγικός η Τουρκία θα πρέπει να απέχει από τις όποιες προκλητικές ενέργειες ή παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ευχαρίστησε παράλληλα τους κ. Τσίπρα και Νετανιάχου για τις σταθερές θέσεις αρχής, που όπως είπε, επιδεικνύουν για την επιδιωκόμενη λύση, αλλά και την αλληλεγγύη τους σε σχέση με τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.
Νετανιάχου: Οικοδομούμε μια καλή συμμαχία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ
Στη συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ σε διάφορους τομείς στάθηκε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα και τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της τριμερούς συνόδου κορυφής στη Λευκωσία.
Ο κ. Νετανιάχου σημείωσε ότι «οικοδομούμε μια καλή συμμαχία για το καλό των τριών χωρών».
«Πριν από δύο χρόνια είχαμε μια μεγάλη φωτιά στο Ισραήλ, την οποία σταμάτησαν Έλληνες πυροσβέστες. Χτες ένας αστυνομικός στην Κύπρο τραυματίστηκε στην Κύπρο και μεταφέρθηκε στο Ισραήλ. Χτίζουμε σταθερά συνεργασία μεταξύ των λαών μας», σημείωσε.
Στάθηκε επίσης στην αύξηση του αριθμού των Ισραηλινών που επισκέπτονται την Κύπρο ή την Ελλάδα κάθε χρόνο, καλώντας τους να ανταποδώσουν και να επισκεφθούν το Ισραήλ.
Σημείωσε, δε, ότι τα προηγούμενα χρόνια «ήμασταν απομονωμένοι ο ένας από τον άλλον, αυτό είναι απίστευτο».