Αποκαλύπτεται σταδιακά η ατζέντα των ΗΠΑ ως προς την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Α.Μεσογείου καθώς ο στόχος είναι τα πλούσια κοιτάσματα υδρογοναθράκων της περιοχής, η εκμετάλλευσή τους από εταιρείες αμερικανικών συμφερόντων και τελικός αντικειμενικός σκοπό η «εκπαραθύρωση» της Ρωσίας από την ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά.
Άλλωστε το δήλωσε και ο ίδιος ο Αμερικανός πρεσβευτής Τ.Πάιατ πριν από λίγο μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο.
«Η Ελλάδα, καθώς απελευθερώνει την ενεργειακή της αγορά θα έχει τις ΗΠΑ ως αξιόπιστο προμηθευτή και σύμμαχο», τόνισε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ χαρακτηρίζοντας την χώρα μας ως πολύ σημαντικό εταίρο για την ενεργειακή ατζέντα της Ουάσιγκτον.
Μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο ο Αμερικανός πρέσβης τόνισε ότι «η ενεργειακή ασφάλεια καθιστά τις χώρες λιγότερο ευαίσθητες σε πιέσεις από εξωτερικές δυνάμεις και κατηγόρησε την Ρωσία ότι έχει χρησιμοποιήσει 55 φορές στο παρελθόν το “όπλο” της διακοπής εφοδιασμού ως εργαλείο για να εδραιώσει τις πολιτικές της».
Βέβαια εδώ πρέπει να πούμε στον Αμερικανό πρεσβευτή ότι το επιχείρημά του δεν είναι τόσο στέρεο. Ο καθείς χρησιμοποιεί ότι όπλο διαθέτει για να προστατέψει τα συμφέροντά του.
Οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν τις αγορές τις οποίες ελέγχουν επειδή το αμερικανικό δολάριο είναι το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα του πλανήτη και τυπώνεται αφειδώς χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει αντίκρισμα.
Δεν είναι τυχαίο ότι και οι δύο υπερδυνάμεις επιχειρούν να ουδετεροποιήσουν η μια την άλλη στα πεδία στα οποία μεγαλουργούν.
Οι ΗΠΑ θέλουν η Ρωσία να μην μπορεί να πουλήσει τον ενεργειακό της πλούτο και η Ρωσία μαζί με την Κίνα επιχειρούν μια κολοσσιαία προσπάθεια δημιουργεία μπλοκ αντιδολαρίου και αποδολαριοποίησης του πλανήτη. Ο καθένας ότι μπορεί...
Στο πλαίσιο αυτό τάχθηκε κατά των αγωγών North και South Stream τονίζοντας ότι αποτελούν ένα ακόμη εργαλείο στα χέρια της Μόσχας αλλά είπαμε για το δολάριο δεν εξέφρασε παρόμοιες απόψεις.
Ο κ. Pyatt τόνισε ότι η εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου και από τις ΗΠΑ μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο για την διαφοροποίηση του εφοδιασμού της Ελλάδας και της Ευρώπης και υπενθύμισε την δήλωση του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο της επίσκεψης του στις ΗΠΑ και της συνάντησης με τον Πρόεδρο Τραμπ, ότι η Ελλάδα θα γίνει ο τρίτος εισαγωγέας αμερικανικού αερίου στην Ευρώπη.
Επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον αναδυόμενο ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου και χαρακτήρισε την χώρα μας ως πυλώνα σταθερότητας και ισχυρό εταίρο της Δύσης σε ένα δύσκολο περιβάλλον.
Η εξαγορά των μετοχών του ΔΕΣΦΑ αποτελεί σημαντική επένδυση με όραμα που θα δείξει το δρόμο και σε άλλους επενδυτές να ακολουθήσουν, ανέφερε ο πρέσβης της Ιταλίας Efisio Luigi Marras.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι μία από τις αιτίες για την παράνομη μετανάστευση που απασχολεί τόσο την Ιταλία όσο και την Ελλάδα είναι η έλλειψη ενέργειας που αυξάνει τις πιέσεις προς τα Ευρωπαϊκά σύνορα.
Τα χαρακτηριστικά των ενεργειακών αγορών των χωρών τους και τις θέσεις τους για την ενεργειακή πολιτική παρουσίασαν οι πρέσβεις της Ισπανίας Enrique Viguera Rubio και του Βελγίου Luc Liebaut.
Η Εθνική Τράπεζα είναι διατεθειμένη να διαθέσει κεφάλαια ύψους 2 δισ. ευρώ για ενεργειακές επενδύσεις στην επόμενη πενταετία ανέφερε από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης.
“Όσο μειώνεται η αβεβαιότητα και το επενδυτικό περιβάλλον γίνεται πιο ελκυστικό. Οι ενεργειακές επενδύσεις, όπως για παράδειγμα στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων επανακαθορίζουν συνολικά την επενδυτική εικόνα της χώρας.
Η ενέργεια μαζί με τον τουρισμό την αγροδιατροφή τις μεταφορές και τα logistics θα αποτελέσει την κινητήρια δύναμη της οικονομίας δημιουργώντας ευκαιρίες πολλαπλάσιες του μεγέθους της χώρας”, τόνισε ο κ. Φραγκιαδάκης.