Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, για την επίσκεψη του διοικητή της ΜΙΤ στις ΗΠΑ και τον Καναδά και τις επαφές που έκανε με μέλη της Γερουσίας των ΗΠΑ, δήλωσε ότι είναι σε γνώση του ταξίδι του Φιντάν στον Καναδά, αλλά δεν έχει ενημερωθεί για τις επαφές που γίνονται εκεί.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόεδρος του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, δήλωσε για το θέμα:
«Ο διοικητής της ΜΙΤ ήλθε στη βουλή να ενημερώσει την αρμόδια επιτροπή για το ταξίδι του; Κρύβουν από μας όσα ξέρει ήδη όλος ο κόσμος; Όχι, ο Ερντογάν είναι ενήμερος για όλα. Και αν δεν είναι ενημερωμένος, αυτό είναι τραγικό, όπως επίσης τραγικό είναι και το αντίθετο. Πώς είναι δυνατόν ο διοικητής της ΜΙΤ να μεταβεί στις ΗΠΑ και να ενημερώσει την Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας και ορισμένους γερουσιαστές, χωρίς να το γνωρίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας;»
***
Όταν δημοσιευθεί αυτό το άρθρο, ο Χακάν Φιντάν θα έχει επιστρέψει από τις ΗΠΑ και τον Καναδά και θα έχει ενημερώσει τον Ερντογάν για τις επαφές του. Φυσικά, η κοινή γνώμη δεν πρόκειται να ενημερωθεί και να μάθει τι συζητήθηκε στην Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας των ΗΠΑ.
Πάντως, ο αντιστράτηγος ε.α. Ισμαήλ Χακί Πεκίν, που διετέλεσε Διευθυντής Πληροφοριών του ΓΕΕΘΑ, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό είπε ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο και συγκεκριμένα στο Chatham House «γίνονται συζητήσεις για το αν η Τουρκία θα γίνει ομοσπονδία ή συνομοσπονδία».
Όμως γιατί συζητούν αυτό το πράγμα; Γιατί μια δεξαμενή σκέψης στην Τουρκία δεν συζητά αν το Ηνωμένο Βασίλειο θα ομοσπονδοποιηθεί και η δεξαμενή σκέψης της Βασίλισσας της Αγγλίας κάνει τέτοιες συζητήσεις για το μέλλον της Τουρκίας;
Άλλωστε, πριν μιλήσει ο Τουργκούτ Οζάλ και πει το περίφημο «να συζητήσουμε το θέμα της ομοσπονδοποίησης της Τουρκίας», είχε προηγηθεί ο π. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κενάν Εβρέν, ο οποίος είχε φέρει στο προσκήνιο το χωρισμό της Τουρκίας σε οκτώ αυτόνομες περιφέρειες.
Είχε πει ο Κενάν Εβρέν «να διαχωρίσουμε την Τουρκία σε οκτώ αυτόνομες περιφέρειες.» και δεν έμεινε εκεί, αλλά πρόσθεσε, προπαγανδίζοντας το εγχείρημα: «Πήγα στη Βαυαρία και είδα υψωμένες τρεις σημαίες στα δημόσια κτίρια. Τους ρώτησα τι είναι αυτό και μου είπαν ότι «η μια είναι η σημαία της Ε.Ε., η άλλη της Γερμανίας και η τρίτη της Βαυαρίας».
Με άλλα λόγια, ήθελε να χωρίσει την Τουρκία σε οκτώ αυτόνομες περιφέρειες, με τη δική της σημαία η κάθε μία.
***
Το έτος 2010, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, συνοδευόμενος από οκτώ εισαγγελείς και δικαστές, επισκέφθηκε τις ΗΠΑ, μετά από πρόσκληση του εκεί υπουργείου Δικαιοσύνης. Πήγαν πρώτα στην Ουάσιγκτον και στη συνέχεια σε ορισμένες Πολιτείες των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων το Κολοράντο και η Αριζόνα, και μελέτησαν επί τόπου το σύστημα των αυτόνομων περιφερειών. Τα έξοδα αυτού του ταξιδιού, που διήρκεσε μια εβδομάδα, τα πλήρωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.
Η Επιτροπή για την Τουρκία, της Ε.Ε., πριν λίγο καιρό, διέθεσε το ποσό των 150 χιλιάδων ευρώ, για να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, επαφές και συζητήσεις στο Όσλο, προς εξεύρεση λύσης στο Κουρδικό, υπό την ευθύνη του Ινστιτούτου Δημοκρατικής Εξέλιξης της Αγγλίας.
Σ’ αυτό να προσθέσουμε τη δήλωση του βουλευτή του ΑΚΡ, Ραβζά Καβακτσί Καν, ο οποίος είπε ότι μαζί με «Επιτροπή της Κεντρικής Διοίκησης του ΑΚΡ» συμμετείχε σε ταξίδι στη Γερμανία, όπου έγιναν διάφορες επαφές και συζητήσεις και εξετάστηκε το ομοσπονδιακό σύστημα της χώρας αυτής!
Οπωσδήποτε η ΜΙΤ είναι ενήμερη για τις επαφές αυτές.
Όμως να δούμε τι σχέδιο προσπαθούν να μας φέρουν.
Είναι το σχέδιο που πρώτος ο Αμπντουλλάχ Οτζαλάν έφερε στο προσκήνιο, μιλώντας για μια «Συνομοσπονδία Τούρκων – Αράβων – Κούρδων» που θα ενώνει την «ταυτότητα της Μέσης Ανατολής».
Αυτό είναι η αιτία του διαμελισμού πρώτα του Ιράκ και της Συρίας από τις ΗΠΑ, την Αγγλία και το Ισραήλ, που οδήγησε στη δημιουργία δυο κουρδικών κρατιδίων, τα οποία όμως είναι στην ουσία «εσωτερικά κρατίδια του Ισραήλ», αυτό είναι η αιτία που γέμισε η Τουρκία με εκατομμύρια Σύρους.
Η βασική αιτία των επιθέσεων που γίνονται στην τουρκική ταυτότητα, είναι αυτή.
Το προσωρινό όνομα Συνομοσπονδία, στην ουσία είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Μέσης Ανατολής, όμως ο πραγματικός στόχος είναι το Μεγάλο Ισραήλ.
***
Ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αναφερόμενος στο «νέο κύκλο διαλόγου για τη λύση του Κουρδικού» στο Όσλο, αντέδρασε με τη σκληρή δήλωση «βάλτε το μυαλό στο κεφάλι σας, σταματήστε τις φωνές για λύση, δεν σας παίρνει».
Όμως ο Μπαχτσελί παρέμεινε σιωπηλός στη δήλωση Καβακτσί για την ομοσπονδοποίηση της Τουρκίας.
Μια λαϊκή παροιμία λέει ότι το σαράκι τρώει το δένδρο από μέσα. Οι ΗΠΑ ράβουν το σάβανο της Τουκρικής Δημοκρατίας.
Υπάρχει κάποιος αρμόδιος από το τουρκικό κράτος να ενημερώσει και να προειδοποιήσει τους πολίτες γι’ αυτά τα θέματα;
Τα πολιτικά κόμματα τι δουλειά κάνουν;
Μήπως το μαντρί είναι αφύλαχτο;
Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης