Back to top

Τουρκική αντιπολίτευση: «Πολιτικό πραξικόπημα»

01/05/2018 - 09:02

Την έντονη αντίδραση των κομμάτων της τουρκικής αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι πληροφορίες ότι ο αρχηγός του τουρκικού γενικού επιτελείου, στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, και ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, επισκέφθηκαν τον πρώην πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ για να τον πείσουν να μη θέσει υποψηφιότητα για το ανώτατο κρατικό αξίωμα στις επικείμενες πρόωρες εκλογές.

Υπογραμμίζοντας πως η επίσκεψη αυτή «ισοδυναμεί με επέμβαση του στρατού στα πολιτικά πράγματα» της Τουρκίας, έγραψε τη Δευτέρα η τουρκική εφημερίδα Hürriyet.

«Πρόκειται ξεκάθαρα για πραξικοπηματική ενέργεια, για προσπάθεια να σχεδιαστούν οι πολιτικές εξελίξεις από τα χέρια του στρατού. Με αυτή την επίσκεψη, το πολιτικό πραξικόπημα της 20ής Ιουλίου φόρεσε (στρατιωτική) στολή», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Μπουλέντ Τεζτζάν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τη Δευτέρα, σημείωσε η Χουριέτ.

«Πολιτικό πραξικόπημα»

Με το σχόλιο αυτό, ο Τεζτζάν παρέπεμπε στην κατηγορία του ηγέτη του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, εναντίον του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ότι υπονόμευσε την εξουσία της τουρκικής εθνοσυνέλευσης.

Για τον Κιλιτσντάρογλου, το κυβερνών κόμμα είχε διαπράξει «πολιτικό πραξικόπημα» την 20ή Ιουλίου 2016, όταν είχε κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως υπενθυμίζει η αντιπολιτευόμενη τουρκική εφημερίδα στο πρώτο θέμα της αγγλόφωνης ηλεκτρονικής της έκδοσης.

Η αντίδραση του εκπροσώπου του CHP ακολούθησε τις φήμες για επίσκεψη των Ακάρ και Καλίν στον πρώην πρόεδρο και πρώην πρωθυπουργό Γκιουλ προκειμένου να τον πείσουν να μην κατέβει στις προεδρικές εκλογές.

Ο Γκιουλ, ιδρυτικό μέλος του AKP, ήταν ένα από τα ονόματα που ακούγονταν πολύ συχνά στις συζητήσεις για τους πιθανούς υποψήφιους της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές, ιδίως αφού πραγματοποίησε εμφάνιση στο πλευρό του ηγέτη του Κόμματος Ευτυχίας (SP), Τεμέλ Καραμολάογλου, στις 22 Απριλίου.

Η επίσκεψη των Ακάρ και Καλίν στον Γκιουλ αποκαλύφθηκε από τουρκικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο μέσω Διαδικτύου. Ομως το κείμενο εξαφανίστηκε στις 26 Απριλίου. Ο αρθρογράφος της Χουριέτ Ντενίζ Ζεϊρέκ αναφέρθηκε, στις 27 Απριλίου, υπαινικτικά στην επίμαχη επίσκεψη, χωρίς να παραθέσει ονόματα.

Ο Γκιουλ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στις 28 Απριλίου για να ανακοινώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές. Δεν σχολίασε τις φήμες.

«Απόπειρα στρατιωτικής επιτροπείας»

Για τον Τεζτζάν του CHP, οι φήμες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί, ούτε έχουν διαψευστεί, ούτε έχουν καλυφθεί από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης «όσο θα έπρεπε».

 

«Πρόκειται για κατάσταση που απαιτεί εξήγηση. Δεν διερχόμαστε χρονική περίοδο που θα καταδείκνυε επίσκεψη αβροφροσύνης. Πρόκειται καθαρά για απόπειρα νέας στρατιωτικής επιτροπείας», κατήγγειλε ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο μεταξύ, ο Αϊτούν Τσιράι, κορυφαίο στέλεχος του Καλού Κόμματος (İYİ) αναφέρθηκε επίσης στη φημολογούμενη επίσκεψη.

«Ισοδυναμεί με επέμβαση στις εκλογές και στο πολιτικό σύστημα και αποτελεί απειλή για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 24ης Ιουνίου», ανέφερε ανακοίνωση που εξέδωσε το Καλό Κόμμα τη Δευτέρα.

«Καταδικάζουμε την επέμβαση στην υποψηφιότητα Γκιουλ και στα όποια κόμματα θα μπορούσαν να τον υποστηρίξουν, ως επέμβαση στη δημοκρατική διαδικασία», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Εργαλειοποιούν τον τουρκικό στρατό»

Το αντιπολιτευόμενο İYİ της Μεράλ Αξενέρ σημείωσε ότι «σκοπός» της επίσκεψης αυτής ήταν «να τρομοκρατηθούν όλα τα άλλα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές», ωστόσο υπογράμμισε ότι «σε αυτή την εποχή, τίποτα δεν μένει μυστικό».

Το Καλό Κόμμα επέκρινε επίσης το κυβερνών AKP ότι αποπειράται να επέμβει και να διαμορφώσει τα πολιτικά πράγματα «εργαλειοποιώντας» τον τουρκικό στρατό.

«Δεν μπορεί κανένας να καταχράται τον τουρκικό στρατό με το σκεπτικό ότι όλα είναι θεμιτά για να παραμείνει στην εξουσία», καταλήγει η ανακοίνωση του αντιπολιτευόμενου κόμματος.