Η παραδοχή του πρώην υπουργού Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη ότι «υπήρχαν πολλές στιγμές που θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί σε Ίμια» δεν προκαλεί εντύπωση. Επιβεβαιώνει, όμως, περίτρανα το πόσο κοντά βρισκόμαστε σε ένα θερμό επεισόδιο και αναδεικνύει το αν και κατά πόσο μπορούμε τελικά να το αποφύγουμε. Εξάλλου, η προκλητικότητα της Τουρκίας παραμένει αναλλοίωτη.
Ενδεικτικό είναι ότι κατέπλευσε και το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις» «Oruc Reis» υπό της συνοδείας της φρεγάτας TCG ORUÇREİS των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Πρόκειται για το τέταρτο τουρκικό πλοίο που βρίσκεται στη Μεσόγειο, συνδράμοντας τα δύο γεωτρύπανά της Φατίχ και Γιαβούς και το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός στις δραστηριότητές της για υδρογονάνθρακες. Το γεωτρύπανο Γιαβούζ, το οποίο πραγματοποίησε παράνομες γεωτρήσεις έφυγε από την περιοχή για ανεφοδιασμό και αναμένεται να επιστρέψει, παρά τις πληροφορίες ότι αποσύρθηκε οριστικά. Επιπλέον, η πρόσφατη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος είπε προ ημερών ότι «με τη νέα κυβέρνηση θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για μια ειλικρινή συζήτηση των δύο πλευρών» μοιάζει τουλάχιστον ανειλικρινής όταν την ίδια στιγμή απειλεί την κυπριακή κυβέρνηση να «μοιραστεί τους φυσικούς πόρους της προτού είναι πολύ αργά».
Παράλληλα, ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι η μελέτη για την υλοποίηση του ηλεκτρικού αγωγού από την Τουρκία προς τα κατεχόμενα βρίσκεται στην τελική φάση της μετά από σαφείς οδηγίες που έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών. Αυτός είναι που ενημερώνεται σε τακτικά διαστήματα για την πρόοδο των τελικών μελετών, ώστε να συνδράμει στη λήψη των επενδυτικών αποφάσεων και την αποδέσμευση κονδυλίων, για να κατασκευαστεί το συντομότερο δυνατό ο ηλεκτρικός αγωγός, μήκους 90 χιλιομέτρων, από το Άκκιουγιου μέχρι την κατεχόμενη Κλεπίνη.
Η Αθήνα παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις με τεράστια προσήλωση. Μόνο τυχαίο, άλλωστε, είναι και το μήνυμα για την αποτρεπτική ισχύ της χώρας που έστειλε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος κατά την ενημέρωση που έκανε στους βουλευτές της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής. «Ο κύριος στόχος του υπουργείου Αμυνας είναι η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας. Δεν συμφέρει σε κανέναν να σκεφτεί οποιαδήποτε επιβολή εναντίον κυριαρχικών μας συμφερόντων γιατί το κόστος που θα υποστεί θα είναι πάντα μεγαλύτερο από το όποιο όφελος σκοπεύει να προσπορίσει. Αυτή είναι η έννοια της αποτροπής. Ισχυρή αποτρεπτική ισχύς και εμπέδωση ασφαλείας στη χώρα και τους πολίτες. Υπάρχει ετοιμότητα και αξιόμαχο στις Ένοπλες Δυνάμεις», είπε ο υπουργός.
Η ελληνική κυβέρνηση παρακολούθησε με ιδιαίτερη ανησυχία και το χτύπημα στις εγκαταστάσεις της Aramco. Αν και μακρινή, ανέδειξε κάτι που μπορεί μελλοντικά να δημιουργήσει προβλήματα και δεν είναι άλλο από τις εξελίξεις της τεχνολογίας. Η Τουρκία είναι κάποια βήματα μπροστά. Ειδικά, τα τελευταία χρόνια που επεκτείνει τη δράση των τουρκικών drones στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Πιο συγκεκριμένα, έχουν μπει τουλάχιστον δώδεκα Bayraktar TB2 στο πεδίο της μάχης της Λιβύης, ενώ χρησιμοποιεί ολοένα και περισσότερο τα UAV που διαθέτει για την επιτήρηση του χώρου στο Αιγαίο, με τις περισσότερες πτήσεις να πραγματοποιούνται εντός του τουρκικού FIR. Η μεγάλη ανησυχία της Αθήνας, ωστόσο, εστιάζει στην εργώδη προσπάθεια των Τούρκων να προχωρήσουν στην ανάπτυξη μεγαλύτερων επιθετικών (Battle) UAV.
Το ζήτημα πάντως είναι ότι όσο η Άγκυρα μοιάζει αποφασισμένη να καταστήσει την Τουρκία μεγάλη δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο δεν αποφεύγει τις εξωτερικές προκλήσεις, αλλά αντίθετα τις προκαλεί.