Back to top

Τουρκία: Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις είναι «μπλόφα» – Συνεχίζουμε τις γεωτρήσεις

03/07/2019 - 17:49

Η Τουρκία δεν πτοείται σε ό,τι αφορά την πραγματοποίηση των ενεργειακών της σχεδιασμών στην ανατολική Μεσόγειο και στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, παρά τα «στοχευμένα μέτρα» των Βρυξελλών και την σαφή στήριξη των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σεντόπ σε πρόσφατες δηλώσεις του «απέκρουσε» τις διπλωματικές πρωτοβουλίες και μάχες της Αθήνας και της Λευκωσίας, ενώ στη συνέχεια χαρακτήρισε το κοινό ανακοινωθέν τους ως «μπλόφα» που δεν θα αποτρέψει την Άγκυρα να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην περιοχή.

«Μπλοφάρουν» οι Βρυξέλλες – Κανονικά οι γεωτρήσεις
Ειδικότερα, ο ίδιος είπε ότι η Τουρκία δεν θα σταματήσει τις γεωτρήσεις στα κυπριακά ύδατα, παρά τις απειλές της Ε.Ε. για κυρώσεις, ενώ τις χαρακτήρισε ως «μπλόφα» τις εξαγγελίες της Ένωσης.

Χαρακτηριστικά είπε : «Η Τουρκία έχει δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο και είμαστε αποφασισμένοι να τα ασκήσουμε. Η Τουρκία δεν θα ανεχθεί τέτοιες μπλόφες ή απειλές».

Στη συνέχεια υποστήριξε ότι δεν έπρεπε να επιτραπεί η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς προϋποτίθεται ότι μια χώρα πρέπει πρώτα να επιλύσει τις συνοριακές διαφορές της και μετά να ενταχθεί στην Ένωση, ενώ αναφερόμενος στην Κυπριακή Δημοκρατία, την αποκάλεσε ως «Νότια Κύπρο».

Συγκεκριμένα είπε χαρακτηριστικά ότι: «Στην περίπτωση της Κύπρου υπάρχει αυτό το θέμα και παρ’ όλα αυτά δέχτηκαν τη Νότια Κύπρο. Αυτή είναι λοιπόν μια πολύ βασική αρχή δικαίου που παραβλέφθηκε, η οποία δεν μπορεί να τύχει υπεράσπισης».

«Χαιρέτισε» την επαναφορά της Ρωσίας στο PACE
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης «χαιρέτισε» την αποκατάσταση των δικαιωμάτων της ρωσικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE).

Αυτό σχετίζεται με την έγκριση ψηφίσματος των μελών του PACE στις 26 Ιουνίου, όπου επιβεβαιώθηκαν οι πλήρεις εξουσίες της ρωσικής αντιπροσωπείας στο πλαίσιο του οργανισμού.

Όλες οι τροποποιήσεις κυρώσεων που προτάθηκαν για το έγγραφο είχαν απορριφθεί και η Ρωσία επανέλαβε το πλήρες έργο της στη Συνέλευση.

Η ρωσική αντιπροσωπεία στην PACE είχε απαλλαγεί από τα δικαιώματα ψήφου της από τον Απρίλιο του 2014, μετά την ουκρανική κρίση και τα γεγονότα της Κριμαίας.