Η επικείμενη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στην Άγκυρα για συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, έβαλε «φωτιά» στον Τύπο της γειτονικής χώρας. Διάλογο χωρίς την ΕΕ επιθυμεί η Τουρκία, ενόχληση στα media από το γαλλικό σενάριο πολέμου για το 2027.
Σε λιγότερο από μία εβδομάδα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, θα βρεθεί στην Άγκυρα όπου θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, θέλοντας να δώσουν συνέχεια στο κλίμα διαλόγου που καλλιεργείται στα ελληνοτουρκικά. Παράλληλα, όπως επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η συνάντηση των δύο υπουργών θα αποτελέσει και την προπαρασκευαστική διαδικασία για το τετ-α-τετ των ηγετών των δύο χωρών.
Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθούν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπου αναμένεται να θέσουν επί τάπητος τα ζητήματα που απασχολούν τις δύο χώρες. Κυρίως, όμως, αναμένεται από αυτή τη συνάντηση να ξεκαθαρίσει το αν η περιβόητη επίλυση των διαφορών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία θα μπορέσει να γίνει χωρίς εντάσεις, με διάλογο και με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, μία θέση που είναι πάγια από πλευράς της Αθήνας.
Στην Τουρκία, πάντως, φαίνεται πως προσπαθούν να βάλουν τους δικούς τους όρους για την οποιαδήποτε διεξαγωγή διαλόγου και επίλυση ζητημάτων. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη, φαίνεται πως η Άγκυρα υιοθετεί μια λογική του τύπου «ελάτε να τα βρούμε οι δυο μας». Μάλιστα, ο προεδρικός σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, σε δηλώσεις του ανέφερε αυτό ακριβώς. Ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να μπουν σε μία διαδικασία διαλόγου χωρίς, όμως, τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Έχουμε σοβαρές διαφορές απόψεων, στο Αιγαίο, στα νησιά, στην Ανατολική Μεσόγειο αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στο νησί της Κύπρου. Ωστόσο υπάρχει μία ιστορία που μοιραζόμαστε, ζούμε μαζί στην ίδια γεωγραφία, ζούμε μαζί στην ίδια περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:
«Με άλλα λόγια, αν προσεγγίζετε τα πάντα, στο πλαίσιο της αλληλεγύης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν θα μπορέσουμε να βρούμε λύση. Αν όμως τα εξετάσουμε σε διμερές πλαίσιο, τότε ίσως να είναι δυνατόν να σημειωθεί πρόοδος σε ορισμένα σημεία. Εμείς αυτό προσπαθούμε να προωθήσουμε».
Την ίδια ώρα, στα τουρκικά ΜΜΕ επιστρέφουν οι χάρτες της «Γαλάζιας Πατρίδας» αλλά και το σενάριο της μη αναγνώρισης υφαλοκρηπίδας σε κανένα άλλο νησί. Η θέση αυτή, που είχε εκφραστεί από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δεν έχει αναθεωρηθεί και παραμένει ισχύουσα για την Τουρκία όπως δεν έχει ανακληθεί και η επιστολή προς τον ΟΗΕ για την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών.
Ήδη σε τηλεοπτικούς σταθμούς επανεμφανίστηκαν αναλυτές που μέσω των γνωστών χαρτών που παρουσιάζουν επιχειρούν να ενισχύσουν τη θεωρία της Άγκυρας για τα παραπάνω. Παράλληλα, στην κοινή γνώμη της γειτονικής χώρας τα περί «Γαλάζιας Πατρίδας» παραμένουν αρκετά δημοφιλή.
Παράλληλα, το σενάριο που παρουσίασε η γαλλική «L’ Express», προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία. Η συμφωνία της Ελλάδας με τη Γαλλία, τα Rafale και οι φρεγάτες Belh@arra τονίζονται από τα τουρκικά media ενώ γίνονται αναφορές και στην επιθυμία του Παρισιού να έχει συμμετοχή μαζί με τους Αμερικανούς στην Αλεξανδρούπολη. «Προκαλεί εντύπωση η ημερομηνία που επελέγη στο σενάριο πολέμου, καθώς συμπίπτει με την προεκλογική περίοδο για τις προεδρικής εκλογές της Γαλλίας» αναφέρουν ρεπορτάζ σε τουρκικά δίκτυα.
Το CNN Turk, μάλιστα, χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα και έκανε λόγο για «Γαλλική προβοκάτσια», τη στιγμή που επιχειρείται πρόοδος στα ελληνοτουρκικά. «Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μια γαλλική πρόκληση για έναν ελληνοτουρκικό πόλεμο», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στον αέρα του τηλεοπτικού σταθμού.