Οι δύο πρωθυπουργοί Ελλάδας και Σκοπίων συμφώνησαν όπως όλα δείχνουν στο όνομα «Βόρεια Μακεδονία» (Severna Makedonija-Republic of North Macedonia) το οποίο θα εγκριθεί μετά από συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια και αναμένεται να υπογραφεί στις Πρέσπες μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Την ημέρα εκείνη βέβαια αναμένεται έντονη λαϊκή αντίδραση καθώς όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρόεδρος των πολιτιστικών συλλόγων Μακεδονίας, Γιώργος Τάτσιος, ετοιμάζεται νέο συλλαλητήριο και μάλιστα στις Πρέσπες την ημέρα υπογραφής της συμφωνίας από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ.
Σύμφωνα με τον κ. Τάτσιο, στόχος είναι να συγκεντρωθεί κόσμος από όλη την Ελλάδα στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία την ημέρα υπογραφής και στο σημείο όπου θα διεξαχθεί η συνάντηση μεταξύ των δυο πρωθυπουργών.
«Όπου θα ανακοινωθεί το προσύμφωνο θα είμαστε όλοι εκεί, είτε στις Πρέσπες, είτε οπουδήποτε αλλού», είπε ο ίδιος.
«Θα είμαστε όλοι στις Πρέσπες, γιατί δεν είναι δυνατό να παίζεται η τύχη της Μακεδονίας και να λείπει ο λαός από τις εξελίξεις», πρόσθεσε ο κ. Τάτσιος.
Γιατί ο λαός αντιδράει;
Πρώτα από όλα το ίδιο το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» παραπέμπει σε Βόρεια και Νότια Κορέα, σε Βόρειο και Νότιο Βιετνάμ και εν τέλει οδηγεί σε προοπτικές «ενοποίησης».
Η Κορέα πάντα συνολικά ως χερσόνησος έχει το όραμα της ενοποίησης (βέβαια πρόκειται για δύο ολόιδιες εθνότητες και φυλές).
Το δε Βιετνάμ ενοποιήθηκε εν τέλει μετά από έναν αιματηρό πόλεμο.
Μετά από 50 χρόνια πολύ δύσκολα οι αμόρφωτες πλανητικές μάζες θα μπορούν να ξεχωρίσουν ποιος είναι νόμιμος Μακεδόνας και ποιος λόγω υποχρεωτικής παραχώρησης.
Από την στιγμή που υπάρχει μάλιστα συμφωνία και για την εκχώρηση της «μακεδονικής γλώσσας» αλλά και του «μακεδόνα πολίτη» ουσιαστικά η Ελλάδα παραχωρεί τα πάντα σε άλλο κράτος. Ιστορία, πολιτιστικά δικαιώματα, τουριστικά δικαιώματα και η κληρονομική οντότητα της Μακεδονίας περνούν στα χέρια των Σκοπιανών
Έτσι λοιπόν τι περιλαμβάνει η συμφωνία εκχώρησης των διακιωμάτων της Μακεδονίας:
Απαλείφονται από το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας αναφορές σε «προστασία μακεδονικών μειονοτήτων» εκτός συνόρων και εναρμονίζεται το σχετικό με την ομογένεια άρθρο με το ανάλογο που υπάρχει στο ελληνικό σύνταγμα.
Καθορίζονται μεταβατικές περίοδοι για την αλλαγή των εσωτερικών εγγράφων στη γειτονική χώρα και αυτή η περίπλοκη διαδικασία θα συνδέεται με το άνοιγμα κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας.
Συγκροτείται επιτροπή η οποία θα εξετάσει τη χρήση εμπορικών σημάτων στις δύο χώρες.
Αναγνωρίζεται μακεδονική γλώσσα ( «Macedonian language» ) με τη σημείωση ότι η Βόρεια Μακεδονία αναγνωρίζει στο πλαίσιο της συμφωνίας ότι η γλώσσα αυτή είναι σλαβικής προέλευσης (όπως καταγράφεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ).
Λες και οι κάτοικοι αυτού του πλανήτη θα καταλαβαίνουν την διαφορά. Μόνο ακαδημαϊκοί και καθηγητές και όσοι διαβάζουν θα την γνωρίζουν!
Σε σχέση με την εθνικότητα ισχύει ο όρος Macedonian/citizen of the Republic of North Macedonia με τη ρητή αναφορά ότι ο λαός αυτής της χώρας δεν σχετίζεται με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Εμείς ρωτάμε πάλι, αυτή την ρητή αναφορά όσοι επισκέπτονται τα Σκόπια θα τους την αναφέρουν οι ξεναγοί τους;
Θα υπάρχει συνεχεί και σε βάθος δεκαετιών ενημέρωση όλων των λαών για την αναφορά αυτή;
Θα διδάσκεται επίσημα σε όλα τα βιβλία Γεωγραφίας όλων των χωρών του πλανήτη; Πολύ αμφιβάλουμε.
Μετά την υπογραφή της συμφωνίας στις Πρέσπες ακολουθεί:
Κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή της γειτονικής χώρας (η κυβέρνηση Ζάεφ έχει την αναγκαία πλειοψηφία τουλάχιστον έτσι διαφάινεται).
Η μη υπογραφή της από τον πρόεδρο Γκ. Ιβανώφ και η αναπομπή της στη Βουλή.
Επιστολή από την ελληνική κυβέρνηση προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ ότι ενθαρρύνει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της "Βόρειας Μακεδονίας" με την ΕΕ και την ένταξή της στο ΝΑΤΟ υπό την προϋπόθεση ότι έχει πραγματοποιηθεί συνταγματική αναθεώρηση.
Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (25-26 Ιουνίου) και Σύνοδος Κορυφής (28-29) όπου αναμένεται να δοθεί πρόσκληση στη "Βόρεια Μακεδονία" για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων παρά τις ενστάσεις Γαλλίας-Ολλανδίας και με τη στήριξη της Γερμανίας.
Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ (11 Ιουλίου) όπου θα δοθεί πρόσκληση ένταξης στην Βόρεια Μακεδονία υπό την αίρεση της πραγματοποίησης συνταγματικής αναθεώρησης.
Επιστολή της κυβέρνησης Ζάεφ στις 190+ χώρες που έχουν αναγνωρίσει "Δημοκρατία της Μακεδονίας" ότι στο εξής ισχύει το όνομα Severna Makedonija στις διμερείς σχέσεις και στα διεθνή fora.
Στο διάστημα από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο 2018 η κυβέρνηση Ζάεφ θα πρέπει να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα και αν το αποτέλεσμα είναι θετικό θα προχωρήσει στη συνταγματική αναθεώρηση. Αν είναι αρνητικό υπάρχει ως plan b το ενδεχόμενο διενέργειας βουλευτικών εκλογών δημοψηφισματικού χαρακτήρα για το σκοπιανό.
Αφού ολοκληρωθεί όλη αυτή η διαδικασία στη Βόρεια Μακεδονία, τότε θα έρθει η συμφωνία στο ελληνικό κοινοβούλιο για κύρωση και ταυτόχρονα θα κυρωθεί η ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.
Όπως γίνεται κατανοητό υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος αλλά καμία συμφωνία δεν μπορεί να γίνει πραγματικότητα εάν δεν το θέλει ο ελληνικός λαός. Η κυβέρνηση δείχνει εγκλωβισμένη στις επιλογές της και πλέον υπάρχει διάχυτος φόβος ότι το πολιτικό κόστος θα είναι κολοσσιαίο.
Το κυριότερο είναι ότι πρόκειται για κάτι που δεν θα ξεχαστεί ούτε από τον με μνήμη «χρυσόψαρου» ελληνικό λαό.