Για τις απαιτήσεις των Τούρκων και του Ερντογάν, αλλά και για το αίτημα αναφορικά με τα F-16 μίλησε ο κ. Σέρμπος.
«Γνωρίζουμε ότι η Τουρκία κατέθεσε ένα αίτημα πριν από 16 μήνες, ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες άρα θα ήταν θέμα χρόνου να περάσουμε στο επόμενο βήμα. Γνωρίζουμε από την άνοιξη του 2021 την άποψη της αμερικανικής κυβέρνησης. Δίνεται μία «μάχη» στο Κογκρέσο και εδώ το ζήτημα δεν είναι μόνο τα ελληνοτουρκικά αλλά και η μεγάλη εικόνα σχετικά με το πώς αξιόπιστη είναι αυτή η χώρα. Από εκεί και πέρα, ασφαλώς η Ελλάδα παραμένει προετοιμασμένη ακόμα και γι’ αυτό το σενάριο, γι’ αυτό έχουμε τόνισε πολλές φορές ότι το σημαντικό είναι ότι η χώρα μας, δεν είναι εύκολο συνεχώς να διαθέτει ένα καθαρό συγκριτικό τεχνολογικό και αμυντικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας», είπε αρχικά.
«Υπάρχει όμως με την Αμερική ένα ανοιχτό παράθυρο στον διάλογο αλλά όχι απέναντι σε έναν παράλογο αναθεωρητισμό. Τα F-35 έχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες αλλά και πολύ υψηλό κόστος συντήρησης. Έχουμε ήδη δημοσιεύματα στην Τουρκία ότι υπάρχει αλλαγή πολιτικής από τους Αμερικάνους, F-16 στην Τουρκία, F-35 στην Ελλάδα. Είναι σημαντική η «μάχη» που θα δοθεί στο Κογκρέσο. Εδώ έχουμε μία μεγάλη διαπραγμάτευση. Το ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας, μπαίνει πολύ ψηλά στην ατζέντα των ΗΠΑ. Εφόσον τελικά προχωρήσουν στη ένταξη, υπάρχει μία παράμετρος που στην Ελλάδα δεν το έχουμε λάβει υπόψιν μας».
«Στη Μέση Ανατολή η Τουρκία έχει έναν ρόλο όσον αφορά στην ισορροπία δυνάμεων. Για τους Αμερικάνους ο νούμερο ένα στόχος είναι το Ιράν, άρα τους απασχολεί στο μέλλον και το Ιράν εάν θα αναβαθμίσει την αεροπορία του ή ένα θα πάρει από τους Ρώσους», επεσήμανε ο κ. Σέρμπος.