Η Kıbrıs Postası (19.04.23, kibrispostasi.com) γράφει ότι ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι πλήττουν την ειρήνη και την ηρεμία στην Ανατολική Μεσόγειο οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Γεώργιου στο Πασχαλινό Μήνυμά του και σε συνέντευξη στην εφημερίδα Σημερινή, με τις οποίες έκανε έκκληση για περαιτέρω εξοπλισμούς και επιστράτευση.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στα κατεχόμενα, ο Τατάρ χαρακτήρισε αναχρονιστικές τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Γεώργιου και κάλεσε τους Ελληνοκύπριους αξιωματούχους να προβαίνουν σε «συνετές» δηλώσεις, σημειώνοντας ότι δεν θεωρεί ορθές τις «χωρίς νόημα και αχρείαστες δηλώσεις», κατά την έκφρασή του.
Μήνυμα Τατάρ για την Γιορτή του Ραμαζανιού
Ο παράνομος Bayrak (20.04.23, brtk.net) μεταδίδει ότι έκκληση προς την ελληνοκυπριακή πλευρά να τερματίσει τις ενέργειες που προκαλούν ένταση και να προσεγγίσει θετικά τις εκκλήσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς για διάλογο απηύθυνε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ σε μήνυμα που εξέδωσε με την ευκαιρία της αυριανής έναρξης της Γιορτής του Ραμαζανιού.
«Όμως, οι έπαινοι στην τρομοκρατική οργάνωση ΕΟΚΑ, η οποία έπνιξε την Κύπρο στο αίμα, τα συνθήματα ‘έξω οι Τούρκοι από την Κύπρο’ και η κλιμάκωση της εχθρότητας προς τους Τούρκους δείχνουν ότι δεν έχει αλλάξει η αναχρονιστική αντίληψη που έχει η ελληνοκυπριακή ηγεσία και ότι παραμένει η ίδια», ισχυρίστηκε και πρόσθεσε:
«Δεν πρέπει να ξεχνιέται ότι δυναμιτίζουν τις προσπάθειες λύσης οι αυτού του είδους στάσεις και συμπεριφορές της ελληνοκυπριακής ηγεσίας και ότι ο τουρκοκυπριακός λαός είναι τουλάχιστον τόσο κυρίαρχος όσο οι Ελληνοκύπριοι και διαθέτει κάθε δικαίωμα τουλάχιστον όσο και οι Ελληνοκύπριοι. Στο μεταξύ πρέπει να είναι γνωστό για ακόμα μια φορά ότι δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ το κράτος μας, την κυριαρχία μας, τις εγγυήσεις της μητέρας πατρίδας Τουρκίας και τον τουρκικό στρατό. Δεν φτάσαμε εύκολα σε αυτές τις μέρες ως τουρκοκυπριακός λαός. Κατά την περίοδο 1963-1974 ζήσαμε σε γκέτο που αντιστοιχούν στο τρία τοις εκατό του νησιού κάτω από ελληνοκυπριακή πολιορκία. Αντισταθήκαμε σε κάθε είδους ανέχεια, δυσκολία και απάνθρωπες επιθέσεις. Η ύπαρξη κάποιων κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων σήμερα στην χώρα μας δεν πρέπει να σημαίνει ότι θα εγκαταλείψουμε το κράτος μας και την κυριαρχία μας. Βεβαίως θα ξεπεράσουμε οπωσδήποτε αυτά τα προβλήματα, εμπιστευόμενοι ο ένας τον άλλον με ενότητα και αλληλεγγύη. Παρ’ όλες τις επιθέσεις κατά της χώρας και του κράτους μας, θα το καταφέρουμε αυτό με την βοήθεια και την συμβολή της μητέρας πατρίδας Τουρκίας».
Αναφερόμενος στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και στις υπόλοιπες συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις που υπάρχουν στον κόσμο, ο Τατάρ ευχήθηκε τερματισμό των πολέμων και των συγκρούσεων και υποστήριξε ότι προσπάθεια της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι η επίτευξη μιας «δίκαιης μόνιμης και βιώσιμης συμφωνίας» στην Κύπρο.
Ισχυρίστηκε ότι ο δρόμος για να επιτευχθεί αυτό δεν περνάει από μια συμφωνία με βάση την ομοσπονδία, που στόχο έχει την κατάργηση των εγγυήσεων της Τουρκίας, την απομάκρυνση του τουρκικού στρατού από την Κύπρο και την μετατροπή των Τουρκοκυπρίων σε μειονότητα, αλλά από την μορφή λύσης στη βάση των δύο κυριαρχικά ίσων χωριστών κρατών που θα είναι προς όφελος της Κύπρου και της περιοχής.
Ο Τατάρ υποστήριξε ότι αυτή του η πρόταση ενισχύθηκε από την έκκληση του Τούρκου Προέδρου από το βήμα της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος και χαρακτήρισε ως επιτυχία την αποδοχή της «ΤΔΒΚ» ως παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών με την «συνταγματική της ονομασία». «Θα υπάρξει και συνέχεια αυτών των επιτυχιών», υποστήριξε και πρόσθεσε:
«Η έκκλησή μου προς την ελληνοκυπριακή πλευρά αυτές τις ιερές μέρες είναι να τερματίσει τις δραστηριότητες που προκαλούν ένταση και να προσεγγίσει θετικά τις εκκλήσεις μας για διάλογο».
ΠΗΓΗ sigmalive.com