«Ελλάδα και ΠΓΔΜ είναι πιο ώριμες να αποδεχτούν μια λύση για την συνταγματική ονομασία του γειτονικού κρατιδίου», εκτίμησε ο Σκοπιανός Υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ μιλώντας σε ημερίδα της δεξαμενής σκέψης Atlantic Council για την αμερικανική πολιτική στα Δ. Βαλκάνια.
Στην ημερίδα με τίτλο «A Coming Storm? Shaping a Balkan Future in an Era of Uncertainty», σ’ ένα από τα πάνελ ομιλητών για την αντιμετώπιση των χρόνιων προκλήσεων στην περιοχή, συμμετείχε, μεταξύ άλλων, ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ, ο οποίος, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στις ΗΠΑ, Θανάσης Τσίτσας, αναφέρθηκε στη δέσμευση της νέας κυβέρνησης των Σκοπίων στον εκδημοκρατισμό και τη θεσμική θωράκιση της χώρας, στην βελτίωση των σχέσεων με τους γείτονες και στην προώθηση μεταρρυθμίσεων, με στόχο να δοθεί νέα ώθηση στην ευρω-ατλαντική της προοπτική.
Για την διαφορά με την Ελλάδα για το θέμα της ονομασίας ανέφερε ότι η νέα κυβέρνηση θεωρεί δυνητικά την Ελλάδα ως το σημαντικότερο σύμμαχο της ΠΓΔΜ στην περιοχή και προσεγγίζει με «καλή πίστη» μια διαπραγμάτευση που «θα λαμβάνει υπόψιν τις ανησυχίες και των δυο μερών» για την επίτευξη λύσης «χωρίς νικητές και ηττημένους».
«Το θέμα της ονομασίας θα πρέπει να σταματήσει να αποτελεί εμπόδιο στην ενταξιακή πορεία της ‘Μ’ στους ευρωατλαντικούς θεσμούς» και «οι δύο χώρες πρέπει να εστιάσουν στο αμοιβαίο όφελος του να καταστούν σύμμαχοι στην περιοχή» και «να αναστρέψουν το κλίμα αλληλοκατηγοριών», εστιάζοντας στην από κοινού πορεία προς την πρόοδο και την ευημερία. Οι κοινωνίες των δύο χωρών είναι πιο ώριμες πλέον να αποδεχτούν μια λύση και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να συμβάλλουν ενθαρρύνοντας τις διαπραγματεύσεις των δύο χωρών και επιβεβαιώνοντας τα αμοιβαία οφέλη από την επίλυση της διαμάχης για την ονομασία.
Ερωτηθείς ο κ. Ντιμιτρόφ για τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησής του στην διαπραγμάτευση με την Ελλάδα, υποστήριξε ότι «στοιχεία της διαπραγμάτευσης πρέπει να μείνουν έξω από τα φώτα της δημοσιότητας για να υπάρξει επιτυχία» και συμπλήρωσε ότι προτιμά να εστιάζει στο ‘πράσινο φανάρι’ ευκαιρίας για τις δύο χώρες κι όχι σε «κόκκινες γραμμές».