Κάλεσμα για μια νέα αρχή στις σχέσεις Βερολίνου - Άγκυρας απευθύνει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στον γερμανικό Τύπο.
Στο άρθρο του, που δημοσιεύεται στα σημερινά φύλλα των εφημερίδων του ομίλου μέσων ενημέρωσης Funke, εν όψει της συνάντησης που θα έχει με τον Γερμανό ομόλογό του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο Τσαβούσογλου προτείνει οι δύο χώρες να αναζητήσουν τρόπο να βγουν από την «δίνη της τρέχουσας κρίσης» στη σχέση τους. «Θα ήταν προς το συμφέρον και των δύο πλευρών να γίνει ένα νέο ξεκίνημα στη διμερή σχέση, καθώς ζούμε μια εποχή που βρίθει προκλήσεων», τονίζει ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας. «Δεν είναι η ώρα για τη διπλωματία της ντουντούκας», προσθέτει.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ εκτιμά πως η Γερμανία θα όφειλε να υιοθετήσει έναν τόνο που θα εμφορείται από περισσότερη «κατανόηση» στις σχέσεις της με την Τουρκία. Το Βερολίνο δεν μοιάζει να έχει αντιληφθεί πλήρως το «τραύμα» που άφησε πίσω του το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Ιούλιο του 2016, συμπληρώνει.
Τον Νοέμβριο, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είχε εκτιμήσει ότι η απόφαση των αρχών της Τουρκίας να αποφυλακίσουν έναν έκτο Γερμανό δημιούργησε ελπίδες πως οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, συμμάχων στο NATO, θα μπορούσαν να βελτιωθούν μετά το νέο ναδίρ στο οποίο έφθασαν έπειτα από την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος το καλοκαίρι του 2016.
Γερμανοί πολιτικοί επέκριναν έντονα το κύμα της καταστολής μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα. Δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν, ανάμεσά τους τουλάχιστον 12 με διπλή υπηκοότητα ή μόνο τη γερμανική. Στη Γερμανία ζουν περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι τουρκικής καταγωγής.
Η Άγκυρα εξεμάνη εναντίον του Βερολίνου μεταξύ άλλων επειδή δεν της παρέδωσε αιτούντες άσυλο τους οποίους κατηγορεί ότι ενέχονταν στην απόπειρα κατάληψης της εξουσίας από μια μερίδα του τουρκικού στρατού.
Ο Τσαβούσογλου σημειώνει στο άρθρο ότι η βελτίωση των διμερών σχέσεων θα μπορούσε να σημάνει στενότερη συνεργασία στα πεδία της ασφάλειας και του εμπορίου. Επισημαίνει ακόμη ότι οι εμπορικές συναλλαγές της Γερμανίας και της Τουρκίας ανήλθαν σε 174 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια και εκτιμά ότι θα υπάρξουν μεγάλες ευκαιρίες την επόμενη δεκαετία, ιδιαίτερα μεγάλα έργα υποδομής στις μεταφορές και την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.
Τονίζει τη σημασία του ρόλου της Τουρκίας στην αναχαίτιση των ροών μεταναστών προς τη Γερμανία βάσει της συμφωνίας του 2016 με την Ευρωπαϊκή Ένωση και εκφράζει την ελπίδα του ότι η Ε.Ε. θα εκπληρώσει πράγματι την υπόσχεσή της να καταστήσει ευκολότερο για τους Τούρκους να εξασφαλίζουν θεωρήσεις εισόδου σε αντάλλαγμα.