Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε μία γελοία κίνηση χθες. Με εντολή του, οι τουρκικές αρχές διεξάγουν έρευνα σε βάρος των …εισαγγελικών λειτουργών στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι απήγγειλαν κατηγορίες σε έναν Τούρκο έμπορο χρυσού, τον Ρεζά Ζαράμπ.
Ο τελευταίος, που θεωρείται ταμίς του Τούρκου προέδρου, είναι αντιμέτωπος με μια δίκη στη Νέα Υόρκη,. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Σάββατο το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, είχε προηγηθεί η καταγγελία του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι η υπόθεση βασίζεται σε πλαστογραφημένα έγγραφα. Οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι οι Αμερικανοί “εξαφάνισαν” τον βασικό κατηγορούμενο, (μία κίνηση που όταν γίνεται από τους εισαγγελείς δείχνει συνεργασία του κατηγορουμένου με τις ανακριτικές αρχές) Πρόκειται για σπασμωδική ενέργεια της Άγκυρας, κατ’ εντολή του ισλαμιστή Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος φοβάται ότι οι αμερικανικές αρχές έχουν συμφωνήσει με τον εν λόγω έμπορο χρυσού να αποκαλύψει τις σχέσεις του με την οικογένεια του προέδρου της Τουρκίας.
Η τουρκική κυβέρνηση αντιμετώπισε με θυμό και οργή την πιθανότητα συμφωνίας του Ζαράμπ με τους εισαγγελείς και ανακριτές της υπόθεσης, η οποία μπορεί να κάψει κυριολεκτικά τον κ. Ερντογάν. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αμερικανικές αρχές πιστεύουν ότι ο Ζαράμπ γνωρίζει τις σχέσεις του προέδρου της Τουρκίας με τον Μαικλ Φλιν, πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου. Η εφημερίδα Wall Street Journal και το τηλεοπτικό δίκτυο NBC, υποστηρίζουν ότι ο κ. Φλιν συνωμότησε με τους Τούρκους για να απαχθεί ο Ιμάμης Γκιουλέν και να σταλεί στην Τουρκία για να δικαστεί, έναντι 15 εκατ. δολαρίων. Η μυστική συνάντηση του κ. Φλιν με τους απεσταλμένους του κ. Ερντογάν φέρεται να έγινε τον Δεκέμβριο του 2016 στο 21 Club Restaurant, ένα από τα ακριβά εστιατόρια της Νέας Υόρκης. Εκεί, λέγεται ότι επισημοποιήθηκε η συμφωνία του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου Τραμπ με τους Τούρκους. Είχε γίνει και μία συνάντηση στο Essex House της Νέας Υόρκης, τον Σεπτέμβριο του 2016. Σημειώνουμε ότι ο κ. Φλιν μέσω του δικηγόρου του διέψευσε τις καταγγελίες για την απαγωγή. Σημειώνουμε ακόμα, ότι η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης, ως αντιπερισπασμό, διεξάγει έρευνα σε βάρος του πρώην ομοσπονδιακού εισαγγελέα Πριτ Μπαράρα και του ασκούντα χρέη ομοσπονδιακού εισαγγελέα Τζον Κιμ, διευκρίνισε το Ανατολή. Όταν του ζητήθηκε ένα σχόλιο, ο Μπαράρα παρέπεμψε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς στο γραφείο του ομοσπονδιακού εισαγγελέα της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης.
Ο Τζέιμς Μαργκόλιν, εκπρόσωπος του γραφείου του εισαγγελέα, δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο. Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος στην εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης για σχόλια. Turkish gold dealer Reza Zarrab allegedly illegally moved hundreds of millions of dollars for the Iranian government and Iranian businesses using fake transactions. Photo Sebnem Cosku, Anadolu Agency Η εξέλιξη ακολουθεί την καταγγελία του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου την Παρασκευή ότι η υπόθεση εναντίον του Ρεζά Ζαράμπ βασίζεται σε έγγραφα που έχουν πλαστογραφήσει οπαδοί του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί τον εγκέφαλο της απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016. Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε επιπλέον ότι ο Μπαράρα βρίσκεται «πολύ κοντά» στο δίκτυο του Γκιουλέν, το οποίο η τουρκική κυβέρνηση χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση. Ο Μπαράρα απάντησε στην καταγγελία που έκανε ο Τσαβούσογλου την Παρασκευή γράφοντας στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter: «ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας είναι ψεύτης. Ας δούμε τώρα τι θα γίνει στο δικαστήριο».
Η δίωξη σε βάρος του Ζαράμπ, ενός πλούσιου εμπόρου χρυσού που έχει γεννηθεί στο Ιράν, περιέπλεξε ακόμη περισσότερο τις ήδη τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Άγκυρα. Ο κ. Ερντογάν προσπάθησε, με τη βοήθεια του πρώην δημάρχου της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι, να ανταλλάξει τον Ζαράμπ, και τον τραπεζίτη Μεχμέτ Αττίλα, με τους Αμερικανούς πολίτες που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές με την κατηγορία ότι συμμάχησαν με τον Ιμάμη Γκιουλέν στο (σικέ) πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016. Η ανταλλαγή δεν έγινε επειδή οι συνεργάτες του κ. Τραμπ φοβήθηκαν ότι θα εμπλακεί σε νέο σκάνδαλο, μετά την υπόθεση της ρωσικής ανάμειξης στις αμερικανικές εκλογές. Ο Ζαράμπ και άλλα πρόσωπα κατηγορούνται για συνωμοσία με σκοπό τη διαχείριση εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων για λογαριασμό της κυβέρνησης του Ιράν και διαφόρων νομικών προσώπων του Ιράν, προκειμένου να βοηθήσουν την Τεχεράνη να παρακάμψει τις εις βάρος της διεθνείς κυρώσεις. Ο Ζαράμπ δηλώνει αθώος.
Η δίκη του θα αρχίσει την 27η Νοεμβρίου στη Νέα Υόρκη, αν και σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα παρουσιαστεί στο δικαστήριο επειδή φέρεται ότι αποφάσισε να συνεργαστεί με τις αμερικανικές αρχές. Κατόπιν μιας έρευνας τούρκων εισαγγελέων, που είχε αποκαλυφθεί το 2013, ο Ζαράμπ και ανώτερα στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης είχαν κατηγορηθεί ότι ενέχονταν στη μεταφορά μεγάλων χρηματικών ποσών που ανήκαν στο Ιράν μέσω περίπλοκων αγοραπωλησιών και λαθρεμπορίου χρυσού. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν—τότε ακόμη πρωθυπουργός της χώρας—είχε χαρακτηρίσει εκείνη την έρευνα απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον της κυβέρνησής του, που είχε ενορχηστρωθεί από τους πολιτικούς του αντιπάλους.
Αρκετοί εισαγγελείς απομακρύνθηκαν από την υπόθεση, αστυνομικοί μετατέθηκαν και η έρευνα εντέλει μπήκε στο συρτάρι. Ο Ερντογάν, ο οποίος δεν είχε κατηγορηθεί ο ίδιος για κάτι στο πλαίσιο της αρχικής έρευνας στην Τουρκία, καταγγέλλει ότι οι αμερικανοί εισαγγελείς είναι «υστερόβουλοι», διότι συμπεριέλαβαν αναφορές στον ίδιο και στη σύζυγό του στα δικόγραφα της υπόθεσης που θα οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης της Νέας Υόρκης.