Οι δυνατότητες στενής συνεργασίας Ελλάδας – Ηνωμένου Βασιλείου με έμφαση την προστασία των χριστιανών της Μέσης Ανατολής βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών ο υφυπουργός Μάρκος Μπόλαρης με την Βρετανίδα πρέσβη στην Ελλάδα Κέιτ Σμίθ.
Με αφορμή την ενημέρωση του κ. Μπόλαρη για την πρόσφατη Διημερίδα περί θρησκευτικής και εκκλησιαστικής διπλωματίας η κα Σμίθ υπογράμμισε ότι η προάσπιση της θρησκευτικής ελευθερίας και η προστασία των θρησκευτικών μειονοτήτων ανά την υφήλιο αποτελούν προτεραιότητα της κυβέρνησης του Η.Β. Επίσης, ενημέρωσε, συναφώς, τον υφυπουργό Εξωτερικών για τη σύνοψη που ετοιμάζει το βρετανικό ΥΠΕΞ, περί των διωγμών που υφίστανται χριστιανικοί πληθυσμοί ανά τον κόσμο. Πρόκειται μάλιστα, όπως είπε, να ακολουθήσουν προτάσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Τζέρεμι Χάντ, για στοχευμένες παρεμβάσεις του υπουργείου του.
Στο πλαίσιο της συζήτησης για το επίπεδο κατοχύρωσης της θρησκευτικής ελευθερίας στην περιοχή, ο υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην εκκρεμότητα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, καθώς επίσης και στις τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα της αναγνώρισης Αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Δεν παρέλειψε επίσης να κάνει μνεία στο πάγιο αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο.
Τέλος, ενόψει της επετείου των 200 ετών από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης του 1821, συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας για την διοργάνωση εκδηλώσεων σε Ελλάδα και Η.Β., με στόχο την προβολή, στις δύο χώρες, της κοινής ιστορικής μνήμης για τα γεγονότα που οδήγησαν στην ανεξαρτησία του Ελληνικού Κράτους, τη συμβολή της Μεγάλης Βρετανίας και τη δράση των Βρετανών φιλελλήνων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ