Συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα έχει την Τετάρτη (13/3) στις Βρυξέλλες ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ενώ μέσα στο επόμενο δεκαήμερο αναμένεται νέα συνάντηση στην Αττάλεια, όπως ανέφερε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό «Real» και στον Νίκο Χατζηνικολάου. Στις συναντήσεις αυτές θα εξετασθούν τα Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) για την αποκλιμάκωση της έντασης, σημείωσε ο Γ. Κατρούγκαλος και αποκάλυψε ότι θα γίνει και κουβέντα για το Κυπριακό.
«Πρώτος στόχος που ήταν να υποχωρήσει η ένταση, έχει σε μεγάλο βαθμό επιτευχθεί. Έχει γίνει συνάντηση ανάμεσα στους υπουργούς Άμυνας, γίνονται συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για την προώθηση των μέτρων εμπιστοσύνης», τόνισε ο ΥΠΕΞ σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του ταξιδιού του πρωθυπουργού στην Τουρκία. Στη συνέχεια, μιλώντας για τη συνάντηση με τον Μ. Τσαβούσογλου, στις Βρυξέλλες, υπογράμμισε ότι «θα έχουμε μια συνομιλία σε ένα δείπνο εργασίας και πρόκειται να επισκεφθώ, ο ίδιος, την Αττάλεια στις 21 του μηνός, με ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει την περαιτέρω εξέταση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για την αποκλιμάκωση της έντασης και μια συζήτηση για να δούμε τι σκέφτεται η τουρκική πλευρά για το Κυπριακό, μια που οι δικές μας οι απόψεις είναι δεδομένες και έχουν εκφραστεί στο Κραν Μοντανά, με τη γνωστή ενάργεια και καθαρότητα που ξέρετε. Επομένως, χωρίς να θέλω να δημιουργήσω ιδιαίτερο κλίμα αισιοδοξίας, δεν είμαστε εκτός απ’ αυτά που συζητήθηκαν ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο Ερντογάν».
Ο Γ. Κατρούγκαλς επισήμανε ότι η χώρα μας «προφανώς θεωρεί ότι για να έχει ευρωπαϊκό μέλλον η γείτονά μας, πρέπει να σεβαστεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τα δικαιώματα του ανθρώπου, αλλά από την άλλη μεριά δε θέλει να την αποκλείσει από την ευρωπαϊκή προοπτική της, ακριβώς γιατί αυτό θα ήταν σε βάρος του λαού της Τουρκίας, σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δε θέλει να έχει μια ισλαμική Τουρκία στ’ ανατολικά της σύνορα, αλλά και προς το εθνικό μας συμφέρον. Κι εμείς θέλουμε μια ευρωπαϊκή Τουρκία». Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Γ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι η Ελλάδα θέλει επίλυση του ζητήματος και μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά, «θέλει την επίλυση του Κυπριακού χθες». Πρόσθεσε όμως ότι δεν εξαρτάται από την ελληνική πλευρά εάν θα υπάρχουν εξελίξεις, αλλα από τους «γείτονες».