«Οι συριακές-κουρδικές πολιτοφυλακές θα αισθάνονται προδομένες και κατά πάσα περίπτωση θα ευθυγραμμιστούν με την Δαμασκό, εάν ο Ντόναλντ Τραμπ όντως κρατήσει την υπόσχεσή του στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και «προσαρμόσει» την αμερικανική στρατιωτική υποστήριξη των αυτοαποκαλούμενων Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (Syrian Democratic Forces)» σύμφωνα με το RT.
Σε μια τηλεφωνική συνομιλία ο πρόεδρος των ΗΠΑ με τον Τούρκο ομόλογό του συμφώνησαν να πολεμήσουν μαζί όλες «τις τρομοκρατικές οργανώσεις», περιλαμβανομένων του Ισλαμικού Κράτους, του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) και του δικτύου του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν (FETÖ).
Ο Αμερικανός πρόεδρος ενημέρωσε τον Ερντογάν για τις «εκκρεμείς προσαρμογές [των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων] στην υποστήριξη στους συνεργάτες μας στην Συρία».
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ήταν παρών κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, είπε ο Τραμπ υποσχέθηκε «να μην παράσχει όπλα στο YPG», το οποίο η Άγκυρα το θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση με στενές σχέσεις με το κουρδικό κόμμα του ΡΚΚ.
«Αλλά χωρίς υποστήριξη από την Ουάσιγκτον, οι Κούρδοι πιθανόν να επιδιώξουν στενότερους δεσμούς με τη Δαμασκό για να επιλύσουν την κρίση της Συρίας και να διατηρήσουν την ενότητα της χώρας», δήλωσε ο Ρικ Στέρλινγκ.
«Αυτό που μπορεί να συμβεί είναι να [το] αναγνωρίσουν και ν’ αρχίσουν να δουλεύουν στενότερα με την συριακή κυβέρνηση. Φυσικά δεν πολεμούσαν ποτέ ενάντια στις κυβερνητικές δυνάμεις. Και νομίζω ότι αυτό που μπορεί να συμβεί εδώ είναι ότι το YPG θα ευθυγραμμίσει και θα καταστήσει σαφές ότι δεν επιδιώκουν μια ομοσπονδία ή κάτι τέτοιο, αλλά να είναι μέρος μιας μελλοντικής Συρίας», είπε ο Στέρλινγκ.
Η πρόθεση του Ντόναλντ Τραμπ ν’ ανατρέψει την υποστήριξή του προς τους Κούρδους, πιστεύουν οι ειδικοί, αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας να «προσαρμόσει» την αποτυχημένη αμερικανική πολιτική στη Συρία, ακολουθώντας μια σειρά πρόσφατων διπλωματικών κινήσεων, που επιτεύχθηκαν με την άμεση και δυναμική εμπλοκή της Ρωσίας.
Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, υποδέχθηκε τον Σύρο ομόλογό του, Μπασάρ αλ Άσαντ, στο Σότσι. Στην συνέχεια συγκάλεσε μια σύνοδο κορυφής για το μέλλον της Συρίας με τους ηγέτες του Ιράν και της Τουρκίας, όπου όλα τα μέρη ενέκριναν μια πρωτοβουλία για τη σύγκληση ενός παντός Συριακού εθνικού διαλόγου.
Οι εξελίξεις στη Συρία συζητήθηκαν επίσης μεταξύ του Πούτιν και του Τραμπ την Τρίτη, κατά την διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας που διήρκεσε πάνω από μία ώρα.
«Αυτό που συμβαίνει στην Συρία είναι μια αποτυχία της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Αυτό που εννοώ είναι ότι η Ουάσιγκτον είχε συμμαχήσει με τους Σαουδάραβες για την υποστήριξη των θρησκευτικών ζηλωτών. Ωστόσο με την παρέμβαση της Ρωσίας, του Ιράν και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, αυτές οι δυνάμεις νίκησαν το αυτοαποκαλούμενο «Ισλαμικό Κράτος» και τους υπερθρησκευόμενους και επομένως η αμερικανική πολιτική προσπαθεί τώρα να βρει μια εναλλακτική λύση», είπε ο ιστορικός Τζέραλντ Χορν.
«Το timing [της τηλεφωνικής επικοινωνίας Τραμπ-Ερντογάν] καθοδηγείται από τον ρόλο της Ρωσίας στην εξεύρεση λύσης και στην επίτευξη σημαντικής προόδου στην επίλυση της σύγκρουσης, φέρνοντας μαζί τα διάφορα μέρη στο τραπέζι», επεσήμανε ο Στέρλινγκ.
Μάλιστα προειδοποίησε ότι κάποιες δυνάμεις στην Ουάσινγκτον δεν θέλουν να επικρατήσει η ειρήνη στην Συρία. Επιπλέον, υπάρχει η πιθανότητα η Ουάσιγκτον να συμμαχήσει με τα στρατεύματα της Άγκυρας στη Συρία, τα οποία επίσημα βρίσκονται στο έδαφος εκεί για να παρακολουθήσουν τη ζώνη απαγόρευσης της Idlib, μία από τις τέσσερις που ιδρύθηκε από τη Μόσχα, την Άγκυρα και την Τεχεράνη νωρίτερα φέτος.
Ο Ερντογάν μάλιστα δεν κρύβει ότι οι τουρκικές δυνάμεις ενδέχεται να επιτεθούν κατά της Αφρίν στην βόρεια Συρία που αποτελεί προπύργιο των Κούρδων.
«Υπήρξαν πολλά τουρκικά στρατεύματα που εισήλθαν στην Βόρεια Συρία, οπότε ίσως η Ουάσινγκτον να ευθυγραμμιστεί στενότερα με τα τουρκικά στρατεύματα που θα αρνηθούν να φύγουν από τη Συρία», είπε ο Στέρλινγκ.
«Νομίζω ότι αυτό που συμβαίνει στην Ουάσινγκτον είναι η αβεβαιότητα για το πως να χειριστεί την κατάσταση. Υπάρχουν δυνάμεις στην Ουάσινγκτον που δεν θέλουν να δουν μια επίλυση στην σύγκρουση και αυτό είναι επικίνδυνο», τόνισε.
«Η απόφαση της Ουάσινγκτον να απομακρυνθεί από το YPG, που ήταν ο πυρήνας των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια «προδοσία»», δήλωσαν ειδικοί αναλυτές.
«Οι Κούρδοι έχουν προδοθεί πολλές φορές στο παρελθόν. Δεν θα εκπλαγούν από αυτό. Και πιθανότατα έχουν κάνει σχέδια για κάποιο χρονικό διάστημα ότι ο πολιούχος τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες, θα τους εγκαταλείψουν», είπε ο Στέρλινγκ.
«Οι Κούρδοι είναι σε μια γωνία απομονωμένοι μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία από το ιρακινό Κουρδιστάν τον Σεπτέμβριο, το οποίο οι περιφερειακές δυνάμεις και οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν», είπε ο Χορν.
«Εάν οι Κούρδοι πάρουν μια ακατέργαστη συμφωνία, δεν θα είναι η πρώτη φορά που έχουν εκπλαγεί στα χέρια της Ουάσιγκτον», προσέθεσε.