Back to top

Συγκρούσεις στη Γάζα και τη Ραμάλα

10/12/2017 - 21:27

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν εκ νέου σήμερα τους δρόμους σε χώρες της Μέσης Ανατολής και αλλού στον κόσμο για να διατρανώσουν τα αισθήματα οργής τους κατά της απόφασης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.
  Στα Παλαιστινιακά Εδάφη, για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων διαδηλωτών και των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας σε πολλές πόλεις, αν και τα επεισόδια ήταν μικρότερης έκτασης, όπως μετέδωσαν φωτογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.
  Σε διάστημα 4 ημερών, οι βίαιες ταραχές έχουν στοιχίσει τη ζωή τεσσάρων Παλαιστινίων και τον τραυματισμό 1000 και πλέον ανθρώπων, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών. 
Από τη Γάζα έως τη Ραμάλα, περνώντας από τη Βηθλεέμ και τη Χεβρώνα, οι διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους νεαροί, πέταξαν πέτρες αλλά και λάστιχα αυτοκινήτων, στα οποία είχαν βάλει φωτιά προς τους Ισραηλινούς στρατιώτες οι οποίοι απάντησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων και πυροβολώντας με αληθινά πυρά ή με πλαστικές σφαίρες. Ένας Παλαιστίνιος μαχαίρωσε και τραυμάτισε σοβαρά έναν Ισραηλινό φύλακα ασφαλείας στην Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με την αστυνομία που έκανε λόγο για «τρομοκρατική» ενέργεια. Ο δράστης συνελήφθη.
  Από την Πέμπτη, τέσσερις Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας, δύο κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με στρατιώτες και δύο μέλη της Χαμάς στις επιδρομές της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας ως αντίποινα για τις εκτοξεύσεις ρουκετών από τον παλαιστινιακό θύλακα.
  Ο στρατηγός του ισραηλινού στρατού Γιοάβ Μορντεχάι προειδοποίησε ότι εάν συνεχιστούν οι εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Γάζα θα ακολουθήσει η «οδυνηρή» απάντηση του Ισραήλ.
  Στο μεταξύ, απορρίπτοντας τις διεθνείς επικρίσεις, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι επιβεβαίωσε σήμερα ότι η απόφαση του προέδρου Τραμπ θα βοηθήσει «την ειρηνευτική διαδικασία» στη Μέση Ανατολή.

  Διαδηλώσεις και σε άλλες χώρες
Ογκώδης ήταν η διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, η οποία φιλοξενεί την ερχόμενη εβδομάδα τη Σύνοδο της Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.
Στον Λίβανο, οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού για να διαλύσουν μια διαδήλωση κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ, στη βόρεια Βηρυτό. Πολλοί διαδηλωτές τραυματίστηκαν.
Στο Κάιρο εκατοντάδες άνθρωποι πήραν μέρος στις κινητοποιήσεις σε πολλά πανεπιστήμια. Στις διαδηλώσεις αυτές συμμετείχαν και περίπου 200 Αιγύπτιοι δικηγόροι.
Στο Ραμπάτ, την πρωτεύουσα του Μαρόκου, η κινητοποίηση ήταν ογκώδης. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους κρατώντας πλακάτ που έγραφαν "Ιερουσαλήμ, πρωτεύουσα της Παλαιστίνης".
Στην Τζαλαλαμπάντ του Αφγανιστάν, οι συγκεντρωμένοι έκαψαν ένα ομοίωμα του Τραμπ, φωνάζοντας συνθήματα όπως "θάνατος στην Αμερική, τον Τραμπ και το Ισραήλ".
Στην Τζακάρτα, περίπου 5.000 Ινδονήσιοι διαμαρτυρήθηκαν έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ.