«Ξεθωριάζει» για τους Τούρκους πολίτες η άλλοτε θελκτική προοπτική ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση την οποία θέλουν μόνο να επισκέπτονται, ή την βλέπουν μόνο ως περιοχή εργασίας/ εκπαίδευσης. Αντίθετα, το ΝΑΤΟ διατηρεί ακόμα την αίγλη του στην τουρκική κοινή γνώμη.
Οι Τούρκοι στρέφουν στην πλάτη στην ΕΕ, με το 50% των ερωτώμενων να απαντά αρνητικά στην ερώτηση «Θέλετε η Τουρκία να είναι μέρος της ΕΕ;» και μόνο το 49% να δηλώνει «ναι». 1% των πολιτών απάντησε ότι δεν ξέρει/ δεν απαντά. Συγκριτικά, στις αρχές του 2000 -αρχική περίοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες- το ποσοστό υποστήριξης στην ΕΕ έφτανε έως και το 75%.
Το 46% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος ισλαμικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν, επιθυμεί η Τουρκία να είναι μέρος της ΕΕ, ενώ το 52% απαντά αρνητικά. Στο κοσμικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) , που είναι αξιωματική αντιπολίτευση, το 56% των εκλογέων δηλώνει θετικό στην ευρωπαϊκή προοπτική, ενώ 43% απαντά «όχι». Στο Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (ΜΗΡ) του Μπαχτσελί μόλις το 39% στηρίζει την ένταξη στην ΕΕ, ενώ το 61% δεν θέλει την Τουρκία μέρος της Ένωσης. Η μεγαλύτερη στήριξη στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας συναντάται στο φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) με 60%.
Πάντως, 65% των Τούρκων έχουν μια πιο σαφώς πιο «θερμή» στάση όσον αφορά τα ταξίδια, την εργασία ή την εκπαίδευση στην ΕΕ. 61% των πολιτών που ψηφίζουν ΑΚΡ λένε «ναι» σε ταξίδια, εργασία και εκπαίδευση στην Ευρώπη. Το 55% των εκλογέων του MHP επίσης επιθυμεί να ταξιδεύει για αναψυχή εργασία και εκπαίδευση στην Ένωση, ενώ 77% των ψηφοφόρων του CHP λέει επίσης «ναι».
Πάντως, οι Τούρκοι πολίτες που ρωτήθηκαν εάν επιθυμούν να παραμείνει η Τουρκία στο ΝΑΤΟ εμφανίζονται σαφώς πιο «θερμοί» έναντι της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, με 55% των ερωτώμενων να απαντά «ναι» και μόνο 27% «όχι». 18% των ερωτώμενων δεν απαντά «δεν ξέρω/ δεν απαντώ». Παραμονή στο ΝΑΤΟ θέλει το 58% των εκλογέων του ΑΚΡ, το 59% του CHP και το 65% του ΜHP.