Back to top

Στη Θεσσαλονίκη η υπουργός Δικαιοσύνης των Σκοπίων: Αισθάνομαι ότι έχω έρθει σε φιλική χώρα

18/02/2019 - 15:10

«Θεωρώ προνόμιο το γεγονός ότι είμαι η πρώτη υπουργός που έρχεται εδώ μετά την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αισθάνομαι ότι έχω έρθει σε μια φιλική χώρα, αισθάνομαι τη θετική ατμόσφαιρα». Μ' αυτά τα λόγια περιέγραψε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων την αίσθηση της πρώτης επίσκεψής της στην Ελλάδα, μετά την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, η υπουργός Δικαιοσύνης της γειτονικής χώρας Ρενάτα Ντέσκοσκα (Renata Deskoska).

Η κ. Ντέσκοσκα, η οποία συμμετείχε το Σαββατοκύριακο στο 1o Thessaloniki Regional Forum δήλωσε επίσης ευτυχής που, όπως είπε, συμμετείχε «σ' αυτή την περιφερειακή σύνοδο, όπου όλοι οι ομιλητές έχουν να πουν κάτι θετικό για τη Συμφωνία των Πρεσπών και συγχαίρουν τους πρωθυπουργούς Ζάεφ και Τσίπρα για το όραμά τους ν' αφήσουμε πίσω μας τη διένεξη αυτή και να δημιουργήσουμε ένα κοινό μέλλον για τις δύο χώρες μας αλλά και μια καλύτερη οδό για την ένταξη της χώρας μου στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση». «Αισθάνομαι υπέροχα. Έχω έρθει πολλές φορές στην Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη αλλά αυτό που αισθάνομαι σήμερα είναι πολύ πιο διαφορετικό από πριν», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Ντέσκοσκα.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη Συμφωνία των Πρεσπών, αφού επισήμανε πως «δεν υπάρχει μία ιδανική συμφωνία», σημείωσε: «Όταν διαπραγματεύεσαι θα πρέπει να κάνεις πίσω γιατί αυτή είναι η ουσία του συμβιβασμού. Παίρνεις κάτι και χάνεις κάτι άλλο. Θεωρώ ότι και οι δύο χώρες είχαν ανοιχτή προσέγγιση κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, υπομονή και γνώριζαν τις κόκκινες γραμμές και τις βασικές ανάγκες ο ένας του άλλου κι έτσι επήλθε ο συμβιβασμός που ήταν μια καλή βάση ώστε να έχουμε αυτή τη συμφωνία».

«Η ένταξη στο ΝΑΤΟ δίνει σταθερότητα όχι μόνο στη χώρα μου αλλά και στην περιοχή»

Αναφερόμενη στην ευρωατλαντική πορεία της χώρας της, η κ. Ντέσκοσκα επισήμανε ότι «η ένταξη στο ΝΑΤΟ έχει διασφαλιστεί» και εξέφρασε την ελπίδα πως τον Ιούνιο θα «ανοίξουν» και οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Για τη χώρα μου, η ευρωατλαντική ενσωμάτωση ήταν μια ουσιαστική εξέλιξη καθώς επηρεάζει (θετικά) τη σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη και δίνει τη δυνατότητα περαιτέρω εξέλιξης. Το πρώτο αυτό βήμα ένταξης στο ΝΑΤΟ δίνει σταθερότητα όχι μόνο στη χώρα μου αλλά και στην περιοχή ευρύτερα», υπογράμμισε η κ. Ντέσκοσκα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο του 1ου Thessaloniki Regional Forum.

Εκτίμησε επίσης ότι οι διμερείς σχέσεις θα περάσουν σε υψηλό πολιτικό επίπεδο πλέον, θα είναι καλύτερες και σε πολιτικό και σε οικονομικό επίπεδο απ' ό,τι πριν, ενώ θα αυξηθούν και οι ανταλλαγές επισκέψεων υπουργών, ακαδημαϊκών αλλά και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών. «Αυτού του είδους οι επαφές έλειπαν από την προηγούμενη κατάσταση. Για παράδειγμα, στις μεταρρυθμίσεις στο υπουργείο Δικαιοσύνης χρησιμοποιήσαμε τεχνογνωσία από ξένους ειδικούς, οι οποίοι μας βοήθησαν σ' αυτή τη διαδικασία. Είχαμε ειδικούς από τη Σλοβενία, τη Βουλγαρία, την Κροατία, αλλά κανέναν από την Ελλάδα. Μ' αυτή τη συμφωνία και ειδικοί από την Ελλάδα είναι καλοδεχούμενοι να βοηθήσουν στις μεταρρυθμίσεις που κάνουμε ώστε να ετοιμάσουμε όλο το περιβάλλον για την ένταξη», ανέφερε η κ. Ντέσκοσκα και εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρξει καλύτερη συνεργασία και στο πεδίο της Δικαιοσύνης.

Αναφέρθηκε και στις σοβαρές, όπως υπογράμμισε, μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στη χώρα της σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της διαφθοράς, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «θα πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε κι όλα αυτά τα νομικά μέτρα που παίρνουμε δείχνουν ακριβώς αυτή την ετοιμότητά μας».

«Σε όλη αυτή τη διαδικασία επιθυμούμε να είμαστε σε πλήρη αντιστοιχία με τα υψηλότερα ευρωπαϊκά στάνταρτ», σημείωσε η υπουργός Δικαιοσύνης της Βόρειας Μακεδονίας.

Είναι πολύ σημαντικό να αισθανθούν τα Δ. Βαλκάνια ότι είναι επιτεύξιμος ο στόχος της ευρωατλαντικής ένταξης

Σε ό,τι αφορά, δε, την ευρωατλαντική προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, η κ. Ντέσκοσκα σημείωσε: «Γνωρίζω ότι η διαδικασία αυτή δεν είναι μια γρήγορη διαδικασία. Θα χρειαστεί πάνω από πέντε χρόνια, ίσως και περισσότερα, αλλά είναι σημαντικό το γεγονός ότι προχωράμε προς την επίτευξη αυτού του στόχου και με κάθε βήμα ερχόμαστε εγγύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στην εδραίωση της έννομης τάξης, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η διαδικασία είναι πολύ σημαντική, όσο και το να φτάσεις στο τέλος αυτής. Είναι πολύ σημαντικό τόσο για τις κυβερνήσεις όσο και για τους πολίτες μας να αισθανθούν ότι ο στόχος είναι επιτεύξιμος».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ