Back to top

Στη Λεμεσό το αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle- ENI και TOTAL ξεκινούν γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

21/02/2020 - 09:59

Στο λιμάνι Λεμεσού κατέπλευσε νωρίς σήμερα το πρωί το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο της Ευρώπης, το Γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle, στο πλαίσιο των κοινών ασκήσεων με την Εθνική Φρουρά.
Με πλήρωμα που πλησιάζει τα δυο χιλιάδες άτομα, το Charles De Gaulle είναι το πρώτο από τα δυο αεροπλανοφόρα της Γαλλίας που κινούνται με πυρηνική ενέργεια. Στην παρούσα φάση μεταφέρει 20 πολεμικά αεροσκάφη Rafale Marine, δυο αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου E-2C Hawkeye, ένα ελικόπτερο Caïman και δυο ελικόπτερα Dauphin Pedro.
Την ίδια ώρα, κι ενώ η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις της η γαλλοϊταλική κοινοπραξία των εταιρειών ΕΝΙ και Total ξεκινούν τον Απρίλιο τις γεωτρήσεις στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ.

«Οι προκλήσεις από τουρκικής πλευράς δεν είναι κάτι καινούργιο. Απλά το τελευταίο διάστημα βλέπουμε μια κλιμάκωση αυτών των ενεργειών. Αλλά πρέπει να πω ότι παρά όλες αυτές τις προκλήσεις, τις διαχρονικές προκλήσεις, το πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας προχωρά κανονικά και βεβαίως ετοιμαζόμαστε για έναν νέο κύκλο ερευνητικών γεωτρήσεων, οι οποίες θα αρχίσουν πολύ σύντομα από την γαλλοιταλική κοινοπραξία Total και ENI. Αυτό το πρόγραμμα θα το ακολουθήσει και πρόγραμμα από αμερικανικές εταιρείες, από την Exxon και την Qatar Petroleum», ανέφερε ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, μιλώντας στο Euronews.

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκου αξιωματούχου για την υπογραφή οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με το Ισραήλ μετά την υπογραφή των σχετικών τουρκολιβυκών μνημονίων, ο υπουργός Ενέργειας τόνισε ότι μέλημα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η ενδυνάμωση των σχέσεων με τις γειτονικές της χώρες, είτε σε διμερές είτε σε πολυμερές επίπεδο.

Αναφερόμενος δε σε αμερικανικά δημοσιεύματα που συνδέουν την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο από το αμερικανικό Κογκρέσο με τις δραστηριότητες της Exxon Mobil στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε ότι η προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η ευθυγράμμιση των συμφερόντων.

«Συμφερόντων μεγάλων εταιρειών και βεβαίως των χωρών από τις οποίες προέρχονται, με την Κυπριακή Δημοκρατία και τα συμφέροντα εντός της ΑΟΖ της», διευκρίνισε, μιλώντας επιπλέον για αυξανόμενο ενδιαφέρον από αμερικανικής πλευράς.