Την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών χαιρέτισε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, με ανάρτησή της στο Twitter.
«Χαιρετίζουμε την είδηση για την πολυαναμενόμενη επιστροφή στην Ελλάδα των στρατιωτικών Δημήτρη Κούκλατζη και Άγγελου Μητρετώδη» έγραψε η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, εκφράζοντας τα συγχαρητήριά της προς τον ελληνικό και και το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας.
Σημειώνεται πως τα συγχαρητήριά του προς το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε εκφράσει χθες και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ. «Συγχαρητήρια σε όλους μου τους συναδέλφους στο υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας» ανέφερε ο Αμερικανός πρέσβης σε tweet του, παραθέτοντας δημοσίευμα που φιλοξενούσε παλαιότερη δήλωσή του, με την οποία τόνιζε ότι οι Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνταν στην Τουρκία «έπρεπε να είχαν επιστρέψει» στην πατρίδα.
Γ. Κατρούγκαλος: Καθοριστική η συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν
Μιλώντας νωρίτερα στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM» ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος χαρακτήρισε «καθοριστικό γεγονός, που επισφράγισε το επιστέγματα της διπλωματικής προσπάθειας» για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών τη συνάντηση που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ.
Όπως ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος εκεί «ο Πρωθυπουργός ήταν αποφασιστικός στο ότι εμείς δεν πρόκειται ποτέ να συνδέσουμε την απελευθέρωση των δύο δικών μας στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, οι οποίοι προφανώς είχαν πια αμετάκλητες αποφάσεις της τουρκικής δικαιοσύνης». Επίσης, πρόσθεσε, «έγινε σαφές στην άλλη πλευρά ότι εμείς επιδιώκουμε, όπως πάντα επιδιώκαμε, τη βελτίωση των σχέσεων».
Ο αναπληρωτής υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον ρόλο που έπαιξε «η ραγδαία επιδείνωση των στοιχείων της τουρκικής οικονομίας», που όπως παρατήρησε, «ήταν αποτέλεσμα της έντασης των σχέσεων της χώρας αυτής και με την Ευρώπη και γενικότερα με τη Δύση, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών».
Φ. Κουβέλης: Πίστευα ότι ο χρόνος απελευθέρωσης θα ήταν μακρύτερος
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης χαρακτήρισε «θετική ενέργεια και πράξη δικαιοσύνης» την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η κίνηση αυτή «ανοίγει διαδικασίες προκειμένου και η ρητορική της επίθεσης και οι ταραγμένες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας να βρεθούν σε μία άλλη πορεία».
Παραδέχθηκε ακόμη πως ο ίδιος πίστευε πως «ο χρόνος απελευθέρωσης των δύο στρατιωτικών θα ήταν μακρύτερος», ενώ απέδωσε την εξέλιξη αυτή «στο γεγονός όμως ότι είχαν προηγηθεί συγκεκριμένες και σημαντικές ενέργειες από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, με κορυφαίες αυτές του Πρωθυπουργού».
«Νομίζω ότι από την πλευρά της Τουρκίας ήταν μία κίνηση καλής θέλησης. Οι όποιες απαισιόδοξες εκτιμήσεις και προβλέψεις γίνονταν, οφείλονταν στο γεγονός ότι ο Ερντογάν και η Τουρκία είχαν βρεθεί σε μία κατάσταση η οποία ήταν εξαιρετικά έντονη αναφορικά με την Τουρκία και στο βαθμό όπου η Τουρκία ήθελε και εξακολουθεί να θέλει τον επαναπροσδιορισμό της εξωτερικής της πολιτικής και των διεθνών της σχέσεων. Θεωρώ όμως ότι η ενέργεια της τουρκικής δικαιοσύνης είναι μία συγκεκριμένη επιλογή του Ερντογάν, αναφορικά με τις σχέσεις που θέλει να διαμορφώσει με την Ελλάδα αλλά και με την Ευρώπη» δήλωσε στον Ant1.