Ετήσιο ρυθμό άνω του 17% θα εμφανίσουν τα στοιχεία του πληθωρισμό του Αυγούστου στην Τουρκία, σύμφωνα με το Bloomberg, κάτι που σημαίνει ότι η τουρκική λίρα «πρόκειται να υποστεί το τεστ της πραγματικότητας».
Η κύρια αιτία της αδυναμίας του τουρκικού νομίσματος υπήρξε η άρνηση της κεντρικής τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια. Η επόμενη συνεδρίαση για τη λήψη αποφάσεων είναι προγραμματισμένη για τις 13 Σεπτεμβρίου.
Οι τουρκικές Αρχές αντέδρασαν στην κρίση πρώτα ισχυριζόμενες πως η χώρα είναι θύμα οικονομικής επίθεσης από το εξωτερικό, κυρίως από τις ΗΠΑ, και κατόπιν λαμβάνοντας μέτρα για την ρευστότητα. Αν όμως η Κεντρική Τράπεζα εξακολουθήσει να εμποδίζεται να προχωρήσει σε ουσιαστική αύξηση των επιτοκίων, η κρίση θα επιδεινωθεί.
Ήδη το κόστος είναι τιμωρητικό για τις τουρκικές τράπεζες, ενώ αυτό αυξάνεται συνεχώς για τις επιχειρήσεις. Υπάρχει περίπτωση χρεοκοπίας ή στάσης πληρωμών. Τράπεζες και επιχειρήσεις έχουν μεγάλες υποχρεώσεις σε ξένο νόμισμα. Η ελεύθερη πτώση του νομίσματος σε μια χώρα που εξαρτάται σε υψηλό βαθμό από τον εξωτερικό δανεισμό είναι εξαιρετικά επισφαλής, αναφέρει το δημοσίευμα.
Και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, από μόνη της η αύξηση των επιτοκίων δεν πρόκειται να επιλύσει την τουρκική κρίση, αλλά θα είναι ένα ελάχιστο μέτρο για να μην επιδεινωθεί. Η αδυναμία της Αργεντινής να ελέγξει την ελεύθερη πτώση του νομίσματος παρά την αύξηση των επιτοκίων στο 60% απεικονίζει με σαφήνεια τις επιπτώσεις του να κάνεις πολύ λίγα, πολύ αργά.