Κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Βρετανίας συζήτησαν νομικούς τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να εμποδίσουν οποιαδήποτε εξαγωγή των Γλυπτών του Παρθενώνα, όπως πληροφορείται το Sky News, καθώς η Ντάουνινγκ Στριτ ακύρωσε συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Έλληνα ομόλογό του.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επρόκειτο να συναντηθεί με τον Ρίσι Σουνάκ στο Λονδίνο το πρωί της Τρίτης, αλλά ο Βρετανός πρωθυπουργός ακύρωσε τη συνάντηση το βράδυ της Δευτέρας - στέλνοντας στη θέση του κ. Σουνάκ τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Όλιβερ Ντάουντεν. Το Sky News πληροφορήθηκε ότι κάποια στιγμή η κυβέρνηση συζήτησε να μπλοκάρει την άδεια εξαγωγής, την οποία κάποιοι θεωρούν απαραίτητη για να τους στείλει πίσω.
Το Sky News πληροφορήθηκε επίσης ότι κάποια στιγμή η κυβέρνηση συζήτησε να μπλοκάρει την άδεια εξαγωγής, την οποία κάποιοι θεωρούν απαραίτητη για την επιστροφή τους.
Το σχέδιο για προσωρινό δανεισμό προωθείται από τον Τζορτζ Όσμπορν, πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου και πρώην καγκελάριο των Τόρις, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα του βρετανικού μέσου.
Ένας ανώτερος Συντηρητικός δήλωσε ότι ο κ. Όσμπορν καταρτίζει μια "άθλια συμφωνία" που καθιστά τη θέση του "αβάσιμη", προσθέτοντας ότι "πρέπει να φύγει", σύμφωνα με το Sky News.
Η Ντάουνιγκ Στριτ δήλωσε ότι ο κ. Σουνάκ δεν θα υποστηρίξει καμία αλλαγή στους ισχύοντες νόμους που εμποδίζουν την οριστική επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα - και άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα ήταν υπέρ οποιασδήποτε δανειακής ρύθμισης.
Ο κ. Όσμπορν, ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι διερευνά τρόπους για να εκτεθούν τα Γλυπτά στην Ελλάδα, ενδεχομένως με μια συμφωνία δανεισμού με την οποία θα στέλνονταν στην Αθήνα.
Ωστόσο, τα σχέδια φέρεται να υποστηρίζονται από τον αρχηγό των Εργατικών Κέιρ Στάρμερ.
Οι Financial Times ανέφεραν ότι ο Στάρμερ, ο οποίος εκπροσωπεί την εκλογική περιφέρεια Holborn & St Pancras - όπου βρίσκεται το Βρετανικό Μουσείο - επρόκειτο να πει στον κ. Μητσοτάκη ότι οι Εργατικοί δεν θα αλλάξουν τον νόμο σχετικά με τα Γλυπτά.
Ο νόμος του 1963 εμποδίζει το Βρετανικό Μουσείο να δίνει εκθέματα από τη συλλογή του εκτός από πολύ περιορισμένες περιπτώσεις.
«Εμμένουμε στον υφιστάμενο νόμο, αλλά αν μπορεί να συμφωνηθεί μια συμφωνία δανεισμού που είναι αμοιβαία αποδεκτή από το Βρετανικό Μουσείο και την ελληνική κυβέρνηση, δεν θα σταθούμε εμπόδιο» δήλωσε στην εφημερίδα ένα πρόσωπο που βρίσκεται κοντά στον αρχηγό των Εργατικών.