Οι ΗΠΑ πλέον διαβλέπουν επίλυση του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων εντός του 2018.
Μετά τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης των Σκοπίων, αρμοδίου για ευρωπαϊκά θέματα, Μπούγιαρ Οσμάνι, αυτό φάινεται να έγινε ξεκάθαρο πιο πολύ από ποτέ.
Ο Οσμάνι μάλιστα χαρακτήρισε ως«χρυσό παράθυρο ευκαιρίας» την λύση του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων εντός του 2018.
«Με βάση την προηγούμενη εμπειρία, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως θα υπάρξει λύση, ωστόσο είμαστε αισιόδοξοι και εργαζόμαστε για να υπάρξει λύση. Πιστεύουμε ότι οι περιστάσεις είναι τέτοιες, η στάση των δύο χωρών προς τη σοβαρότητα του προβλήματος είναι τέτοια, ώστε υπάρχουν προϋποθέσεις για τη λύση αυτού του προβλήματος. Περιμένουμε την πρόταση του κύριου Νίμιτς, ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε επί της ουσίας και να βρούμε λύση. Προσωπική μου πεποίθηση είναι ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε το 2018, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα εισέλθουμε στον φαύλο κύκλο της ανακύκλωσης των κρίσεων, που είχαμε τα τελευταία 25 χρόνια» δήλωσε ο Οσμάνι.
Θέλουν όπωσδήποτε να βρεθεί μια λύση πριν από την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Μάιο του 2018 γιατί μόνο έτσι θα ενταχθούν στην Βορειοατλαντική Συμμαχία. Η επίτευξη λοιπόν συμφωνίας με την Ελλάδα για την ονομασία είναι βασική.
Εδώ τώρα μένει η Αθήνα να σκεφτεί καλά τα θετικάκαι τις παγίδες που μπορεί να κρύβει η επίτευξη αυτή μιας και τα Σκόπια ενδιαφέρονται για την επίλυση ξεκάθαρα προς το κυβερνητικό και ισοτρικό τους συμφέρον
Ο Νίκολα Δημητρόφ είναι ένας ικανός διπλωμάτης που εμφανίζεται διαβασμένος και για αυτό ακριβώς μπορεί να προσαρμόσει καταλλήλως το μηνύμα που θέλει να περάσει ανάλογα με το κοινό στο οποίο απευθύνεται. Άλλωστε είναι άριστος γνώστης και της αμερικανικής πολιτικής σκηνής, καθώς έχει διατελέσει στο παρελθόν πρέσβης των Σκοπίων στην Ουάσινγκτον.
Μάλιστα ελληνικής καταγωγής λομπίστας χαρακτήρισε την εμφάνιση του στο Atlantic ως «εξαιρετική», ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι οι περισσότεροι Έλληνες πολιτικοί όταν έρχονται στην Ουάσινγκτον μιλούν για να τους ακούσουν πίσω στο σπίτι και όχι για να τραβήξουν το ενδιαφέρον του αμερικανικού κοινού.
Ο κ. Δημητρόφ προσπάθησε να πατήσει πάνω στην ταύτιση ΗΠΑ-Σκοπίων ότι πρέπει να υπάρξει άμεση κινητικότητα για να απαγκιστρωθεί η περιοχή από τις δυσκολίες του παρελθόντος και να προχωρήσει στο μέλλον. Για τον λόγο αυτό υποστήριξε πως τα Σκόπια έχουν περιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα στην «αίθουσα αναμονής».
«Υπάρχει, όμως, και ένα άλλο μάθημα (από την πρόσφατη κρίση) το οποίο αφορά μερικώς εμάς και μερικώς τους γείτονες μας και τη διεθνή κοινότητα. Και αυτό είναι ότι δεν συνιστά μια βιώσιμη στρατηγική το να κρατάς μια χώρα κλειδωμένη στο δωμάτιο της αναμονής για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα».
Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό πως όταν ρωτήθηκε για το ποίες είναι οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης του, δεδομένου ότι η ελληνική πλευρά έχει ήδη εκφράσει τις δικές της, ο κ. Δημητρόφ κράτησε κλειστά τα χαρτιά του αποφεύγοντας να εκφράσει οτιδήποτε το συγκεκριμένο. Μάλιστα υποστήριξε πως δεν θα ήταν σώφρων να εκφράσει τις θέσεις του πριν από την έναρξη του νέου κύκλου των διαπραγματεύσεων.