Back to top

Σκληρή απάντηση Αθήνας σε Άγκυρα: Η τουρκική πλευρά, διαστρεβλώνει για άλλη μία φορά την πραγματικότητα

13/01/2022 - 14:59

Ξεκάθαρο μήνυμα της Αθήνας στην Άγκυρα για την άκρως προκλητική επίθεση προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έστειλε το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Με ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ απαντά στην Τουρκική Κυβέρνηση, η οποία για ακόμα μια φορά αντέδρασε στις δηλώσεις της Προέδρου της Δημοκρατίας για την Γενοκτονία των Ποντίων.
Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ
«Για μία ακόμα φορά, κατά παράβαση στοιχειωδών κανόνων της διπλωματικής πρακτικής, η τουρκική πλευρά καταφέρεται εναντίον ανώτατου αξιωματούχου της Ελλάδας, στην προκειμένη περίπτωση, μάλιστα, της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η τουρκική πλευρά, δυστυχώς, διαστρεβλώνει για άλλη μία φορά την πραγματικότητα και αποκρύπτει όχι μόνο το τι έγινε στο παρελθόν αλλά και την συνεχιζόμενη πολιτική της, η οποία καταπατά το Διεθνές Δίκαιο σε καθημερινή βάση, δημιουργώντας εντάσεις και δηλητηριάζοντας το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών.

Η Ελλάδα, απορρίπτοντας στο σύνολο τους, τις τουρκικές αιτιάσεις, επισημαίνει ότι η αποδοχή της ιστορικής αλήθειας και η συμφιλίωση των εθνών με το παρελθόν τους αποτελεί άλμα ηθικής υπέρβασης των διαφορών μεταξύ των λαών και εχέγγυο ειρηνικής συνύπαρξής τους για το μέλλον».

Αυστηρή απάντηση στην Άγκυρα για την προκλητική επίθεση στην κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου έδωσε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

«Τα ιστορικά γεγονότα είναι πολύ συγκεκριμένα, Οι εγκληματικές και δολοφονικές συμπεριφορές, οι γενοκτονίες είναι πράγματα που έχουν συμβεί και έχουν χαρακτηριστεί έτσι όχι μόνο από τη χώρα μας, αλλά και από άλλες χώρες. Η ιστορία ούτε παραχαράσσεται και πολύ περισσότερο δεν διαγράφεται», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ είχε χαρακτηρίσει «αβάσιμα» τα όσα είπε η κυρία Σακελλαροπούλου σε εκδήλωση επίσημης παρουσίασης του σχεδίου ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε μεταξύ άλλων: «Η ιστορία του Ποντιακού ελληνισμού υπήρξε μακρά, λαμπρή και οδυνηρή. Η τραγική κατάληξή της, με την μεθοδευμένη και συστηματική γενοκτονία που με διωγμούς, σφαγές, προσπάθειες βίαιου εξισλαμισμού και ανείπωτη βαρβαρότητα, τους ξερίζωσε από τις πατρογονικές εστίες τους και τους έφερε στον δρόμο της προσφυγιάς, είναι ανεπούλωτο τραύμα. “Ο άνθρωπος έχει ρίζες, κι όταν τις κόψουν πονεί”, έλεγε ένας άλλος πρόσφυγας, ο Γιώργος Σεφέρης»
Το τουρκικό ΥΠΕΞ απαντώντας, προκάλεσε για ακόμα μια φορά: «θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά ότι λόγω αυτών των εγκλημάτων, τα οποία καταγράφηκαν και στην έκθεση της Επιτροπής Έρευνας των Συμμαχικών Δυνάμεων, σύμφωνα με το άρθρο 59 της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης, η Ελλάδα υποχρεώθηκε να δώσει αποζημιώσεις για τις ζημιές που προέκυψαν από τις παραβιάσεις των νόμων του πολέμου». «Οι συχνές ψευδείς κατηγορίες της Ελλάδας επισκιάζουν τα βήματα για τη δημιουργία ενός ειλικρινούς και έντιμου περιβάλλοντος διαλόγου για την επίλυση των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών. Τέτοιες στάσεις και συμπεριφορές είναι ασυμβίβαστες με την υπευθυνότητα που αναμένεται από τους κρατικούς λειτουργούς. Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε τη γείτονά μας Ελλάδα, για άλλη μια φορά, σε κοινή λογική και εποικοδομητική κατανόηση» ανέφερε η ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ.