Η πανηγυρική κατάκτηση της αμερικανικής προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ, κατατροπώνοντας τη Δημοκρατική αντίπαλό του, Καμάλα Χάρις, έχει δώσει νέα διάσταση στον παγκόσμιο χάρτη, και ενδεχομένως μεγάλες αλλαγές. Η λεγόμενη εξωτερική πολιτική του «Πρώτα η Αμερική» θα μπορούσε να δει την απόσυρση της εμπλοκής των ΗΠΑ σε περιοχές συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο. Το BBC επιχειρεί να δώσει μία πρώτη εικόνα από 5 σημεία «κλειδιά» του πλανήτη.
Ρωσία: Προσεχτική προσέγγιση στην επανεκλογή
Θα περίμενε κανείς ότι το Κρεμλίνο θα ήταν στο πλευρό του Τραμπ που θα κέρδιζε ξανά τον Λευκό Οίκο. Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, είχε αποφύγει να επικρίνει τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Εν τω μεταξύ, η Κάμαλα Χάρις αποκάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο «δολοφονικό δικτάτορα». Ο Τραμπ είχε επίσης αμφισβητήσει την κλίμακα της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο. Δημοσίως, όμως, το Κρεμλίνο κάνει τα πάντα για να δώσει την εντύπωση ότι δεν είναι ενθουσιασμένο από μια νίκη του Τραμπ.Το Κρεμλίνο δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν αποκλείει την πιθανότητα να υπάρξει κάποια μορφή επαφής μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πριν από την ορκωμοσία του τελευταίου τον Ιανουάριο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Ο Πούτιν δεν έχει ακόμη σχολιάσει τη νίκη του Τραμπ στις εκλογές, αλλά πρόκειται να μιλήσει και να απαντήσει σε ερωτήσεις σε διάσκεψη αργότερα σήμερα Πέμπτη. Η μείωση των προσδοκιών είναι αποτέλεσμα του πώς εξελίχθηκε η πρώτη θητεία του Τραμπ: το Κρεμλίνο είχε μεγάλες ελπίδες ότι μια προεδρία Τραμπ θα μεταμορφώσει τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας. Δεν το έκανε.
Το «αβέβαιο» μέλλον στο μέτωπο της Ουκρανίας
«Μην προσπαθήσετε να προβλέψετε τις ενέργειες του Τραμπ. Κανείς δεν ξέρει πώς θα ενεργήσει». Τα λόγια ενός Ουκρανού βουλευτή αντικατοπτρίζουν την πολιτική πρόκληση που αντιμετωπίζει το Κίεβο. Μια νίκη του Τραμπ ήταν ένας μεγάλος φόβος, για το τι θα μπορούσε να σημαίνει για τη μελλοντική υποστήριξη των ΗΠΑ. Ο Τραμπ κάποτε υποσχέθηκε να τερματίσει τον πόλεμο σε μία μόνο ημέρα και έχει επανειλημμένα επικρίνει τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία. Τώρα μένει να δούμε τι θα συμβεί. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο πρόεδρος της Ουκρανίας που κάποτε χαρακτηρίστηκε από τον Τραμπ ως «ο μεγαλύτερος πωλητής στην ιστορία», έστειλε ένα πρώιμο μήνυμα συγχαρητηρίων. Μίλησε για τις πολιτικές και οικονομικές ευκαιρίες που θα μπορούσε να προσφέρει μια εταιρική σχέση και θέλει να είναι σε θέση να συνεχίσει να αγωνίζεται σε αντάλλαγμα. Υπάρχει επίσης ένα άλλο συστατικό. Ο Τραμπ δεν θα πρέπει μόνο να εξετάσει περαιτέρω στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία, αλλά και πώς ή αν θα απαντήσει στην αυξανόμενη στρατιωτική συνεργασία της Βόρειας Κορέας με τη Ρωσία. Όταν δεκάδες Ευρωπαίοι ηγέτες από την ΕΕ και πέρα από αυτήν συγκεντρωθούν στη Βουδαπέστη την Πέμπτη, οι συντηρητικοί θα γιορτάσουν την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά οι υπόλοιποι θα αναρωτηθούν τι θα συμβεί στη συνέχεια. Βασικός σύμμαχος από τους πρώτους που έσπευσαν να συγχαρούν τον νέο πρόεδρο, ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπάν. Αλλά για πολλούς άλλους ηγέτες της ΕΕ, το Trump 2.0 θα μπορούσε να σηματοδοτήσει προβλήματα για την ασφάλεια, το εμπόριο και την κλιματική αλλαγή. Μέσα σε λίγα λεπτά από τη στιγμή που συνεχάρη τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο, ο Εμανουέλ Μακρόν της Γαλλίας δήλωσε ότι συμφώνησε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να εργαστούν για μια «πιο ενωμένη, ισχυρότερη, πιο κυρίαρχη Ευρώπη σε αυτό το νέο πλαίσιο». Η προοπτική απότομων δασμών των ΗΠΑ στις εισαγωγές της ΕΕ βαρύνει επίσης. Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνεχάρη τον Τραμπ, αλλά υπενθύμισε έγκαιρα ότι «εκατομμύρια θέσεις εργασίας και δισεκατομμύρια στο εμπόριο» βασίζονται στη διατλαντική τους σχέση.
Η «διορατικότητα» του Ισραήλ
Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, πανηγύρισε την εκλογή Τραμπ.
Ο νέος πρόεδρος κέρδισε προηγουμένως την εύνοια του με την κατάργηση μιας πυρηνικής συμφωνίας των ΗΠΑ με το Ιράν, στην οποία το Ισραήλ αντιτάχθηκε. Ανέτρεψε επίσης δεκαετίες πολιτικής των ΗΠΑ αναγνωρίζοντας την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Η πρώτη θητεία του Τραμπ ήταν «υποδειγματική» όσον αφορά στο Ισραήλ, λέει ο Michael Oren, πρώην πρεσβευτής του Ισραήλ στις ΗΠΑ. Αλλά προσθέτει: «Πρέπει να είμαστε πολύ διορατικοί για το ποιος είναι ο Ντόναλντ Τραμπ και τι αντιπροσωπεύει».
Ο πρώην πρόεδρος θεωρεί τους πολέμους δαπανηρούς, σημειώνει ο κ. Oren, και ο Τραμπ κάλεσε το Ισραήλ να τελειώσει γρήγορα τον πόλεμο στη Γάζα.
«Αν ο Ντόναλντ Τραμπ αναλάβει καθήκοντα τον Ιανουάριο και πει, 'εντάξει, έχετε μια εβδομάδα για να τελειώσετε αυτόν τον πόλεμο', ο Νετανιάχου θα πρέπει να το σεβαστεί αυτό».
Οι φόβοι της Κίνας για νέο εμπορικό πόλεμο
Η Κίνα προετοιμάζεται για την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ, όπου υπάρχουν φόβοι ότι η προεδρία του θα προκαλέσει έναν νέο εμπορικό πόλεμο.
Ως πρόεδρος, ο Τραμπ επέβαλε δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές άνω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτή τη φορά είπε ότι οι δασμοί θα μπορούσαν να ξεπεράσουν το 60%.
Το Πεκίνο δεν θα παραμείνει αδρανές - θα ανταποδώσει. Αλλά η οικονομία της Κίνας είναι ήδη προβληματική και δεν θα έχει καμία διάθεση για έναν δεύτερο παρατεταμένο εμπορικό πόλεμο.
Οι απρόβλεπτες πολιτικές και η φλογερή ρητορική του Τραμπ αποτελούν επίσης πονοκέφαλο για τους Κινέζους ηγέτες που προτιμούν τη σταθερότητα.
Αλλά στη μάχη για εξουσία και επιρροή, ορισμένοι αναλυτές βλέπουν μια ευκαιρία για το Πεκίνο.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει περάσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια χτίζοντας φιλίες σε όλη την Ασία με χώρες όπως η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, οι Φιλιππίνες και το Βιετνάμ - όλα σε μια προσπάθεια να περιορίσει την Κίνα.
Το δόγμα «Πρώτα η Αμερική» του Τραμπ έχει, στο παρελθόν, απομονώσει και αποδυναμώσει αυτές τις συμμαχίες των ΗΠΑ. Προτιμά να προσπαθεί να κάνει συμφωνίες από τη λεπτή διπλωματία και συχνά βάζει ένα τίμημα στις φιλίες της Αμερικής.
Το 2018, απαίτησε περισσότερα χρήματα από τη Νότια Κορέα για να συνεχίσει να φιλοξενεί αμερικανικά στρατεύματα στη χώρα
Μην κάνετε κανένα λάθος, η Κίνα θέλει να αμφισβητήσει την παγκόσμια τάξη υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Το Πεκίνο έχει ήδη δημιουργήσει συμμαχίες με αναδυόμενες οικονομίες σε ολόκληρο τον λεγόμενο Παγκόσμιο Νότο.
Εάν η επιρροή της Ουάσιγκτον μειωθεί στην Ασία και σε όλο τον κόσμο, θα μπορούσε να είναι μια νίκη για τον πρόεδρο Σι.