Για κοσμογονικές στρατηγικές αλλαγές μιλά ρωσικό ΜΜΕ το οποίο τονίζει πως "η αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο έχει ήδη αλλάξει και δεν είναι υπέρ της Τουρκίας".
Το ρωσικό δημοσίευμα έχει τίτλο «οι ΗΠΑ βρήκαν αντικαταστάτη της Τουρκίας στη Μεσόγειο. Πώς η Κύπρος γίνεται μέρος της αμερικανικής στρατηγικής».
Ας δούμε τα κύρια σημεία του άρθρου:
"Οι διαφωνίες μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας φθάνουν σε ένα νέο επίπεδο, το ενεργειακό. Αυτήν την εντύπωση αφήνει η επίσκεψη του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Το μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος, που πρόσφατα έγινε ένας από τους συντάκτες μιας νομοθετικής πρωτοβουλίας για την ενίσχυση της συνεργασίας με την Κύπρο και την άρση του εμπάργκο όπλων εναντίον της, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του μίλησε έντονα κατά της τουρκικής πολιτικής στη Μεσόγειο.
Η κατάσταση στην περιοχή αυτή επιδεινώθηκε δραματικά λόγω της εντατικοποίησης των προσπαθειών της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ για την ανάπτυξη των πεδίων φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών του νησιού.
Η Τουρκία με τη σειρά της, θέλει ένα «δίκαιο» μερίδιο (τα εισαγωγικά στο πρωτότυπο).
Ωστόσο, η Ουάσιγκτον παρεμβαίνει στο θέμα αυτό.
Ο Μενέντεζ του οποίου η επίσκεψη στην Κύπρο ξεκίνησε στις 15 Απριλίου, είχε δυσκολίες να επιλέξει εκφράσεις ώστε να σχολιάσει τις ενέργειες της τουρκικής ηγεσίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Κατέστησα σαφές ότι δεν θα δεχτούμε πλέον την τουρκική επιθετικότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», δήλωσε ο Γερουσιαστής, ο οποίος είναι μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.
Η αγανάκτηση του Μενέντεζ προκλήθηκε από το γεγονός ότι η Άγκυρα προσπαθεί ενεργά να παρέμβει στη διαδικασία γεώτρησης κοντά στην ακτή της Κύπρου.
Οι εργασίες στην υφαλοκρηπίδα στην ανατολική Μεσόγειο άρχισαν το 2011.
Οι ελληνοκυπριακές αρχές χορήγησαν άδειες για ανάπτυξη στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη μόνο σε λίγες ξένες εταιρείες.
Ωστόσο, η υφαλοκρηπίδα είναι μέρος των αμφισβητούμενων περιοχών, για τις οποίες η Τουρκία ισχυρίζεται ότι έχει δικαίωμα.
Η ηγεσία της Δημοκρατίας της Τουρκίας έχει ήδη μιλήσει για σχέδια έναρξης γεώτρησης στην υφαλοκρηπίδα της Κύπρου, αλλά η διαδικασία αναβάλλεται τακτικά.
Παρά τις ανεπίλυτες διαμάχες γύρω από την αποκλειστική οικονομική ζώνη της περιοχής, η Exxon Mobil και η Qatar Petroleum άρχισαν να εργάζονται εξ ονόματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Τα έργα ξεκίνησαν αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας Κύπρου και Αιγύπτου για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών.
Επίσης, ο Λίβανος ανακοίνωσε ότι εργάζεται πάνω σε συμφωνία που αφορά την έρευνα πετρελαίου και φυσικού αερίου με την Κύπρο.
Οι έρευνες υδρογονανθράκων έχουν ήδη επιτρέψει τη δημιουργία του λεγόμενου «τριγώνου φυσικού αερίου» των κρατών. Πρόκειται για την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ.
Στο πλαίσιο της πολιτικής στήριξης των ΗΠΑ, θέλουν το δικό τους αγωγό φυσικού αερίου να μεταφέρει το «μπλε καύσιμο» στις ευρωπαϊκές χώρες.
Το ζήτημα αυτό ήταν κεντρικό θέμα της συνάντησης των ηγετών της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικλ Πομπέο στις 19 Μαρτίου στην Ιερουσαλήμ.
Οι χώρες αυτές υπέγραψαν επίσημη δήλωση σχετικά με το σχέδιο έργου ‘EastMed’.
Αυτό είναι αντίθετο με τα οικονομικά σχέδια της Τουρκίας, η οποία έχει τις δικές της φιλοδοξίες στο θέμα της παροχής υδρογονανθράκων στην Ευρώπη.
Ωστόσο, το Κυπριακό παραμένει "ερεθιστικό" ζήτημα για τη Δημοκρατία της Τουρκίας. Η τουρκική θέση καταλήγει στο γεγονός ότι η ανάπτυξη τέτοιων ερευνών δεν θα πρέπει να πραγματοποιούνται παρά μόνο μετά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των αντιμαχομένων πλευρών, ώστε να εμπλακεί και η Τουρκία.
Η Άγκυρα έχει προχωρήσει τόσο πολύ ώστε να παρεμβαίνει στην έρευνα των ευρωπαϊκών ενεργειακών εταιρειών στα ύδατα της Κύπρου.
Για παράδειγμα, τον Φεβρουάριο του 2018, τα τουρκικά ναυτικά πλοία μπλόκαραν μια πλατφόρμα γεώτρησης, η οποία ανήκε στην ιταλική εταιρεία φυσικού αερίου ΕΝΙ, στα ανοικτά των νότιων ακτών.
Αυτά τα βήματα έδωσαν την ώθηση για τις οργισμένες δηλώσεις του Μενέντεζ.
Ωστόσο, οι αναλυτές πιστεύουν ότι η ανάγκη δημιουργίας στην Κύπρο υποδομής εξαγωγών θα απαιτήσει κάποια μορφή συμβιβασμού με την Τουρκία.
Πώς θα φανεί αυτό στην πράξη, είναι ένα μεγάλο ερώτημα. Λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη το γεγονός ότι στην εξωτερική πολιτικής της, η Τουρκία δείχνει ολοένα και λιγότερο την ανάγκη για καλές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και περισσότερο με τους στρατηγικούς ανταγωνιστές τους.
Για παράδειγμα, με τη Ρωσία.
Ωστόσο, η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη για μια τέτοια εξέλιξη.
Έτσι, ο Μενέντεζ, μαζί με το Μάρκο Ρούμπιο, πρότειναν μια νομοθετική πρωτοβουλία που συνεπάγεται μια απότομη αλλαγή στη στρατηγική των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το νομοσχέδιο εκφράζει την υποστήριξη της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ στην ενεργειακή τους συνεργασία και απαιτεί από τις αμερικανικές εκτελεστικές αρχές να υποβάλουν έκθεση στο Κογκρέσο σχετικά με τις προσπάθειες της Κύπρου «να διερευνήσει και να αναπτύξει φυσικούς πόρους στην αποκλειστική οικονομική ζώνη» καθώς και οποιαδήποτε εισβολή στον ελληνικό εναέριο χώρο.
Το έγγραφο αναφέρει σχετικά με την αναγκαιότητα να προσφερθούν στην Κύπρο 2 εκατομμύρια δολάρια και 5 εκατομμύρια στην Ελλάδα για ανάγκες ασφάλειας.
Οι συντάκτες της πρωτοβουλίας θέλουν επίσης να αρθεί η απαγόρευση πώλησης όπλων στο νησί και να απαγορεύσουν τη μεταφορά του μαχητικού F-35 στην Τουρκία αν κάνει τη «λανθασμένη επιλογή» και αγοράσει το σύστημα S-400 από τη Ρωσία.
Όποια και αν είναι η μοίρα των πρωτοβουλιών των γερουσιαστών με το νομοσχέδιο τους, δίνεται μια καλή εικόνα πώς η αρχιτεκτονική της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο ενδέχεται σύντομα να αλλάξει- όχι, πάντως, υπέρ της Τουρκίας" καταλήγει το άρθρο.
Ρ.Mενέντεζ: "Mια καινούργια μέρα στις σχέσεις Κύπρου - ΗΠΑ"
Σε εξαιρετική στιγμή για την Κύπρο, ώστε να υπάρξει μια καινούρια μέρα στις σχέσεις όχι μόνο με τις ΗΠΑ, αλλά και με τη Δύση, αναφέρθηκε ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής της Νέας Ιερσέης Ρόμπερτ Μενέντεζ, ύστερα από συνάντηση στο Προεδρικό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον Πρόεδρο εξαιρετική και είπε ότι σε αυτήν συζητήθηκαν πολλά, σημαντικά θέματα, ενώ σημείωσε τη μακρά σχέση που έχει ο ίδιος με την Κύπρο.
«Συζητήσαμε για πολλά σημαντικά θέματα, (όπως για) τη στρατηγική ασφάλειας και την ενεργειακή στρατηγική στην Ανατολική Μεσόγειο, για τη συνεχιζόμενη σχέση της Κύπρου με τις ΗΠΑ, για θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής στην περιοχή, για οικονομικά ζητήματα και για την αλλαγή της δυναμικής στην τραπεζική ζώνη της Κύπρου», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι με τον Πρόεδρο είχαν μια πολύ εκτενή και πολύ θετική συνομιλία και ότι προσβλέπει στη συνέχιση της εμβάθυνσης της σχέσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κύπρου.
«Θεωρώ ότι αυτή είναι μια εξαιρετική στιγμή για την Κύπρο για να υπάρξει μια καινούρια μέρα στις σχέσεις της, όχι μόνο με τις ΗΠΑ, αλλά και με τη Δύση», ανέφερε.
Αισιοδοξία Κυβέρνησης για άρση του εμπάργκο των ΗΠΑ για τα οπλικά συστήματα
Εξάλλου, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου εξέφρασε αισιοδοξία για την άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία από τις ΗΠΑ.
Σημείωσε ότι ο κ. Μενέντεζ κατέθεσε μαζί με τον Γερουσιαστή Ρούμπιο νομοθετική πρόταση στο Κογκρέσο για τον τερματισμό του αποκλεισμού, του εμπάργκο, που είχε επιβληθεί από τις ΗΠΑ στην Κύπρο σχετικά με οπλικά συστήματα.
«Πράγματι, χωρίς το θέμα να είναι ο στρατιωτικός εξοπλισμός, η πολιτική σημασία αυτού του εμπάργκο, που ήταν μια απόφαση που είχε ληφθεί σε άλλη εποχή, σήμερα είναι παραφωνία στη στρατηγικής σημασίας σχέση με τις ΗΠΑ», ανέφερε.
Ερωτηθείς κατά πόσο ρωτήθηκε ο βουλευτής πότε θα ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία, ο κ. Προδρόμου είπε ότι είναι μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και το πολύ σημαντικό είναι πως έχει κατατεθεί νομοθετική πρόταση που προέρχεται και από τις δύο μεγάλες πολιτικές δυνάμεις στην Αμερική, κάτι που ενισχύει τις πιθανότητες και δίνει το στίγμα ότι πρόκειται για εθνική υπόθεση για την Κύπρο και τις ΗΠΑ.
Συμπλήρωσε ότι στη συνάντηση του Προέδρου με τον κ. Μενέντεζ ανασκοπήθηκαν η στρατηγική σχέση και οι συνεργασίες που αναπτύσσει η Κυπριακή Δημοκρατία, ως ένα κράτος που εγγυάται τη σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή με γειτονικές χώρες όπως η Αίγυπτος, ο Λίβανος και ιδιαίτερα το Ισραήλ, αλλά και για τον ρόλο που παίζει ως μια προέκταση της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σημείωσε ότι όλα αυτά εξυπηρετούν και το γεωστρατηγικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ, ιδιαίτερα αφού τώρα πλέον ενισχύεται και με συγκεκριμένα ενεργειακά συμφέροντα αμερικανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.
«Όλο αυτό το πλέγμα σχέσεων συζητήθηκε στη συνάντηση και υπάρχει συμφωνία ότι έχουμε μια ιστορική καμπή στις σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ και έχουμε ευκαιρίες για περαιτέρω ενδυνάμωση τους, όπως είναι και η πολιτική κατεύθυνση της κυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη, χωρίς αυτό να επηρεάζει σε οποιονδήποτε βαθμό τις καλές σχέσεις που έχουμε και με άλλες δυνάμεις σύμφωνα και με τη γενικότερη πολιτική της ΕΕ», σημείωσε.
Ο εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι υποβλήθηκε από τον Πρόεδρο το αίτημα να εξεταστεί με προσοχή το ζήτημα της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο, κατανοώντας τη θέση την οποία παίρνουν γενικά οι ΗΠΑ, αλλά ταυτόχρονα με το μα παραμείνει ξεκάθαρο ότι στην Κύπρο τυχόν αλλαγή του καθεστώτος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ενέχει κινδύνους για τη σταθερότητα η οποία υπάρχει τα τελευταία χρόνια.
Αναφορικά με το Κυπριακό, είπε ότι ζητήθηκε η συνδρομή ώστε να μπορέσει να υπάρξει αλλαγή και να καμφθεί η άτεγκτη στάση της Τουρκίας, η οποία δεν συνεργάζεται στην προσπάθεια για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
«Ήταν μια πολύ καλή συνάντηση και μέσω του γερουσιαστή Μενέντεζ, ο οποίος είναι ένας πολύ καλός φίλος της Κύπρου, υπολογίζουμε ότι θα συνεχιστεί όχι μόνο στο επίπεδο της κυβέρνησης των ΗΠΑ, της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά και στα κοινοβουλευτικά σώματα, ιδιαίτερα στη Γερουσία, η καλή δουλειά που γίνεται για τις κυπροαμερικανικές σχέσεις», είπε.
Τόνισε επίσης ότι ο κ. Μενέντεζ είναι μια πολύ σημαντική προσωπικότητα για την Κύπρο.
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι νιώθουμε ευγνωμοσύνη για τις προσπάθειες που κάνει εδώ και παρά πολλά χρόνια για την επίλυση του Κυπριακού και για το δίκαιο του κυπριακού ελληνισμού, αλλά ταυτόχρονα και για την προσπάθεια που καταβάλλει διαχρονικά, και τελευταίως με πολύ συγκεκριμένο τρόπο, για τη βελτίωση και αναβάθμιση της κυπρο-αμερικανικής σχέσης», είπε.
Προδρόμου: Άψογη συνεργασία Κύπρου – ΗΠΑ σε θέματα διέλευσης κεφαλαίων
Ερωτηθείς για την αναφορά του κ. Μενέντεζ σε αλλαγές στο τραπεζικό τοπίο της Κύπρου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι μετά την οικονομική κρίση έγιναν ριζικές αλλαγές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου, προσθέτοντας ότι πάντα υπάρχει συνεννόηση με την ΕΕ και τις ΗΠΑ, για μια γενικότερη πολιτική πρόβλεψης και πρόνοιας, ώστε να αποφεύγονται οι εστίες ύποπτων συναλλαγών.
«Το σύστημα Κύπρου έχει οχυρωθεί με αποφάσεις τις οποίες έχουμε πάρει, με ενέργειες τις οποίες έχει πάρει η Κεντρική Τράπεζα, ώστε να περιοριστούν όσο είναι δυνατό τα περιθώρια για διέλευση παράνομης προέλευσης κεφαλαίων που έχουν να κάνουν είτε με την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, είτε με τη χρηματοδότηση εμπορίου ναρκωτικών, όπλων κ.ο.κ.», ανέφερε.
Aνέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δώσει δείγματα ότι συντάσσεται με τη διεθνή νομιμότητα.
Είπε επίσης πως ο Πρόεδρος ενημέρωσε τον κ. Μενέντεζ, ότι για το θέμα του σχεδίου επενδύσεων που προβλέπει και παραχώρηση πολιτογράφησης, λαμβάνονται μέτρα και ασκούνται ελέγχοι, ενώ παράλληλα η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σε διαδικασία εργοδότησης διεθνών οίκων που θα εξασφαλίζουν την ακεραιότητα του συστήματος, αφού σε καμιά περίπτωση η Κυβέρνηση δεν θέλει η χώρα να προσφέρεται για οποιαδήποτε είδους ενοχλητική δραστηριότητα και διέλευση κεφαλαίων.
Τόνισε ότι η Κύπρος είναι ευθυγραμμισμένη, και ότι ο Πρόεδρος συζήτησε με τον κ. Μενέντεζ, την άψογη συνεργασία που υπάρχει με αρμόδια σώματα των ΗΠΑ.
«Τιτίβισμα» Αναστασιάδη για τη συνάντηση με τον Αμερικανό Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ
Προδρόμου για Μενέντεζ: "Nιώθουμε ευγνωμοσύνη για τις προσπάθειες που γίνονται για την επίλυση του Κυπριακού"
Τη σημαντική συμβολή του Αμερικανού Γερουσιαστή κ. Ρόμπερτ Μενέντεζ στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού εξήρε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Μενέντεζ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι πολύ σημαντική προσωπικότητα ο κ. Μενέντεζ και ειδικά για την Κύπρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι νιώθουμε ευγνωμοσύνη για τις προσπάθειες που κάνει εδώ και παρά πολλά χρόνια για την επίλυση του Κυπριακού και για το δίκαιο του Κυπριακού Ελληνισμού, αλλά ταυτόχρονα και για την προσπάθεια που καταβάλλει διαχρονικά, και τελευταίως με πολύ συγκεκριμένο τρόπο, για τη βελτίωση και αναβάθμιση της κυπρο-αμερικανικής σχέσης.
Είναι γνωστό ότι ο κ. Μενέντεζ καταθέτει μαζί με τον Γερουσιαστή Ρούμπιο νομοθετική πρόταση στο Κογκρέσο για τον τερματισμό του αποκλεισμού του εμπάργκο που είχε επιβληθεί στην Κύπρο σχετικά με οπλικά συστήματα. Πράγματι, χωρίς το θέμα να είναι ο στρατιωτικός εξοπλισμός, η πολιτική σημασία αυτού του εμπάργκο, που ήταν μια απόφαση που είχε ληφθεί σε άλλη εποχή, σήμερα είναι παραφωνία στη στρατηγικής σημασίας σχέση με τις ΗΠΑ».
Πρόσθεσε ότι «στη συνάντηση του Προέδρου με τον κ. Μενέντεζ ανασκοπήθηκαν η στρατηγική σχέση και οι συνεργασίες που αναπτύσσει η Κυπριακή Δημοκρατία ως ένα κράτος που εγγυάται τη σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή τόσο με γειτονικές χώρες όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ, ο Λίβανος αλλά και για τον ρόλο που παίζει ως μια προέκταση στης ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο.
Όλα αυτά εξυπηρετούν και το γεωστρατηγικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ, πόσω μάλλον αφού τώρα πλέον ενισχύεται με συγκεκριμένα ενεργειακά συμφέροντα αμερικανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.
Ολο αυτό το πλέγμα σχέσεων συζητήθηκε στη συνάντηση και υπάρχει συμφωνία ότι έχουμε μια ιστορική καμπή στις σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ και έχουμε ευκαιρίες για περαιτέρω ενδυνάμωση τους όπως είναι και η πολιτική κατεύθυνση του Προέδρου, χωρίς αυτό να επηρεάζει σε οποιονδήποτε βαθμό τις καλές σχέσεις που έχουμε και με άλλες δυνάμεις σύμφωνα και με τη γενικότερη πολιτική της ΕΕ.
Υπεβλήθηκε από τον Πρόεδρο το αίτημα να δούμε με προσοχή το ζήτημα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Θα πρέπει να παραμείνει ξεκάθαρο ότι τυχόν αλλαγή του καθεστώτος δύναμης ενέχει κινδύνους για τη σταθερότητα που υπάρχει τα τελευταία χρόνια.
Ζητήθηκε η συνδρομή ώστε να υπάρξει αλλαγή στην άτεγκτη στάση της Τουρκίας για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Ήταν μια πολύ καλή συνάντηση και μέσω του κ. Μενέντεζ που είναι πολύ καλός φίλος της Κύπρου, θα συνεχιστεί όχι μόνο στο επίπεδοι της εκτελεστικής εξουσίας στις ΗΠΑ, αλλά και στα κοινοβουλευτικά Σώματα η καλή δουλειά που γίνεται για τις σχέσεις των δύο χωρών».
Ερωτηθείς για την αναφορά του κ. Μενέντεζ σε δυναμικές αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι υπάρχουν ριζικές αλλαγές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου, προσθέτοντας ότι υπάρχει συνεννόηση με την ΕΕ και τις ΗΠΑ για μια γενικότερη πολιτική πρόνοιας ώστε να αποφεύγονται οι εστίες ύποπτων συναλλαγών. Το σύστημα Κύπρου έχει οχυρωθεί ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια για παράνομης προέλευσης κεφαλαίων είτε για χρηματοδότηση τρομοκρατίας είτε άλλων παράνομων δραστηριοτήτων, είπε ο κ. Προδρόμου.
Τέλος, ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συντάσσεται με τη διεθνή νομιμότητα και ο Πρόεδρος ενημέρωσε τον κ. Μενέντεζ ότι για το θέμα του σχεδίου επενδύσεων που προβλέπει και παραχώρηση πολιτογραφήσεις λαμβάνονται μέτρα και ασκούνται έλεγχοι, ενώ παράλληλα η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σε διαδικασία εργοδότησης διεθνών οίκων που θα εξασφαλίζουν την ακεραιότητα του συστήματος.