Σύμφωνα με το άρθρο του καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου Herfried Münkler στην Zeit, η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία καθιστά σαφές ότι με τον πόλεμο του 2008 στην Γεωργία ο Βλαντιμίρ Πούτιν (Putin) δεν στόχευε απλά στο να κρατήσει το ΝΑΤΟ μακριά από τα σύνορα της Ρωσίας, αλλά ότι εντασσόταν στην ευρύτερη στρατηγική του Ρώσου Προέδρου με στόχο μια «μεγάλης κλίμακας αναθεώρηση της ευρωπαϊκής τάξης πραγμάτων».
Πρέπει να σημειωθεί ότι η Ρωσία δεν είναι σε καμία περίπτωση η μόνη δύναμη με αναθεωρητικές βλέψεις στην Ευρώπη. Η Τουρκία και η Σερβία συγκαταλέγονται στις χώρες με αναθεωρητικές βλέψεις: η Σερβία ως ηττημένη στον πόλεμο για τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και η Τουρκία ως ηττημένη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η Τουρκία υπό τον Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) διαθέτει εδώ και καιρό νέο-οθωμανικές βλέψεις στη βόρεια Συρία, στο βόρειο Ιράκ και έναντι της Ελλάδας στο Αιγαίο, προσθέτει ο αρθρογράφος.
Και καταλήγει ότι στην περίπτωση του Putin οι ευρωπαίοι έκριναν τους υπολογισμούς του Ρώσου Προέδρου με βάση τις δικές τους προτιμήσεις υποτιμώντας την δύναμη που μπορεί να πηγάζει από τη δυσαρέσκεια του αναθεωρητισμού.
Τίτλο «Το όνειρο μιας πρώην δύναμης και ενός περασμένου μεγαλείου» και υπότιτλο «Είτε Ρωσία, είτε Σερβία, είτε Τουρκία: οι αναθεωρητικές δυνάμεις είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για οποιαδήποτε ειρηνική τάξη πραγμάτων».
ΠΗΓΗ: Herfried Münkler στην Zeit