Μετά την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων και την έγκριση των συνταγματικών αλλαγών η Μόσχα έστειλε σαφές μήνυμα λέγοντας ότι δεν δέχεται την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» και ότι αυτή η στάση δεν θα αλλάξει, σημειώνει δημοσίευμα.
«Η Ρωσία αναγνώρισε τη Δημοκρατία της Μακεδονίας με το συνταγματικό όνομά της εδώ και περισσότερα από 26 χρόνια και η θέση της δεν αλλάζει, ούτε πρόκειται να δεχθεί άλλη ονομασία», γράφει στο Twitter η ρωσική πρεσβεία.
Δύσκολο αλλά μπορεί να δημιουργήσει κάποια προβλήματα αναγνώρισης ως κρατική οντότητα
Δυστυχώς την υπηκοότητα, την εθνικότητα και την γλώσσα δεν την γλιτώνουμε! Αυτά η Ρωσία, όπως και καμιά 120αριά χώρες στο κόσμο τα έχουν αναγνωρίσει και πλέον τα αναγνωρίσει διά χειρών Τσίπρα-Κοτζιά και η Ελλάδα που δεσμεύεται από τις υπογραφές τους.
Τώρα, τι μπορεί να κάνει η Ρωσία για να γλυκάνει - έστω «από σπόντα» - το «χάπι» στους Ελληνες;
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ! Δεν τυγχάνει της έγκρισής του η ονομασία των Σκοπίων ως «Βόρειας Μακεδονίας», αλλά κάποια στιγμή σίγουρα με αφορμή κάποιο θέμα θα έρθει ζήτημα των Σκοπίων στον ΣΑ, κι εκεί Ρωσία απλά δεν θα αναγνωρίζει ότι υπάρχει τέτοιο μέλος στον ΟΗΕ!
Προς τούτο, ήδη η Μόσχα επικαλείται το άρθρο 3 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, που παραπέμπει στο άρθρο 110.
Στην πραγματικότητα, η Μόσχα αντιτίθεται στην προοπτική να γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ τα Σκόπια.
Οπως αναφέρει το άρθρο 3 του Καταστατικού Χάρτη τα κράτη μέλη το ΟΗΕ (στην παρούσα περίπτωση τα Σκόπια) «..υπογράφουν τον Χάρτη αυτόν και τον επικυρώνουν σύμφωνα με το άρθρο 110».
Η Μόσχα παραπέμπει στο άρθρο 110 που αναφέρεται στη διαδικασία που ακολουθείται για την επικύρωσή και υπογραφή του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ (εν προκειμένω από τα Σκόπια) με τη νέα ονομασία «Βόρεια Μακεδονία», μετά την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από Αθήνα και Σκόπια.
Σύμφωνα με το άρθρο 110 οι ΗΠΑ θα πάρουν, δια περιφοράς την σύμφωνη γνώμη και των μονίμων κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, (ΗΠΑ Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία), και μόνον τότε επικυρώνεται η «Βόρεια Μακεδονία» ως η επίσημη ονομασία των Σκοπίων ως κράτους μέλους το ΟΗΕ.
Στη διαδικασία αυτή η Μόσχα θα θέσει βέτο επικαλούμενη ως αιτιολογικό την παραβίαση του άρθρου 2 και πιο συγκεκριμένα την παραβίαση της «πολιτικής ανεξαρτησίας» στα Σκόπια.
Ακόμα και αν τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θελήσουν να επαναλάβουν τη διαδικασία των διαβουλεύσεων, η Μόσχα μπορεί να ξαναβάλει βέτο και η διαδικασία να σταματήσει οριστικώς.
Στην περίπτωση κατά την οποία κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών από Αθήνα και Σκόπια, και μπλοκαριστεί από το βέτο της Ρωσίας, ανοίγοντας τον δρόμο για την οριστική κατοχύρωση της ονομασίας «Μακεδονία» από τα Σκόπια, σημαίνει ότι τα Σκόπια έχουν ανοιχτό τον δρόμο να αιτηθούν την πλήρη και οριστική αναγνώριση τους ως κράτος της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας».
Σε οποιαδήποτε περίπτωση η επιστροφή στο παρελθόν, δηλαδή στην ονομασία FYROM (σ.σ.:την οποία έχει συμφωνήσει και αποδεχθεί και η Ρωσία το 1995) είναι η μόνη λύση για τα ελληνικά συμφέροντα- προς το παρόν.