Σκληρές δηλώσεις από Πεσκόφ και Λαβρόφ
«Θεωρούμε πως η απόπειρα σφετερισμού της κυρίαρχης εξουσίας αντιβαίνει και παραβιάζει την βάση και τις αρχές του διεθνούς δικαίου» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε τις ΗΠΑ και άλλες χώρες να μην διανοηθούν να επέμβουν στρατιωτικά στην Βενεζουέλα.
Ο κ. Λαβρόφ κάλεσε την αντιπολίτευση στην Βενεζουέλα να μην γίνει «πιόνι σε ένα βρώμικο παιχνίδι», όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Interfax, ενώ υποστήριξε πως έχει δει σινιάλα σε ορισμένες πρωτεύουσες ότι σχεδιάζουν ακόμα και στρατιωτική παρέμβαση στην λατινοαμερικανική χώρα.
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στηλίτευσε την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσει τον κ. Γουαϊδό ως πρόεδρο, λέγοντας πως καταδεικνύεται ευθείς ρόλος της Ουάσιγκτον στην πολιτική κρίση στο Καράκας.
Η Μόσχα είναι παραδοσιακός σύμμαχος του κ. Μαδούρο, έχει δανείσει χρήματα στο καθεστώς και εκμεταλλεύεται κοιτάσματα πετρελαίου στην Βενεζουέλα.
Ο κ. Λαβρόφ σημείωσε πάντως πως η Ρωσία είναι έτοιμη να συμβάλει σε εθνικό διάλογο στην Βενεζουέλα, δίχως βία.
Πέραν των ΗΠΑ ο κ. Γουαϊδό έχει αναγνωριστεί ως πρόεδρος από επτά προτεκτοράτα στην λατινική αμερική.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε την διενέργεια αξιόπιστων εκλογών και την αποκατάσταση των εξουσιών της παροπλισμένης Εθνοσυνέλευσης. Έχει αποφύγει ωστόσο να αναγνωρίσει τον κ. Γουαϊδό.
Η Γαλλία θα αναγνωρίσει ως πρόεδρο της Βενεζουέλας οποιονδήποτε κερδίσει δημοκρατικές εκλογές, δήλωσε αξιωματούχος μετά τη δήλωση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος χαιρέτισε το θάρρος των Βενεζουελάνων που διαδηλώνουν για την ελευθερία.
Την αντίθεσή της σε κάθε παρέμβαση σε εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας εξέφρασε νωρίτερα η Κίνα, δια εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών.
Υπέρ της νόμιμης κυβέρνησης Μαδούρο έχουν ταχθεί ανοιχτά η Κούβα, το Μεξικό, η Βολιβία, η Τουρκία και η Συρία.