Όσο και να έχει ταρακουνήσει όλη την Ευρώπη η κινητοποίηση των Κίτρινων Γιλέκων στη Γαλλία, αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να σκέφτονται μείωση στο φόρο των καυσίμων, αυτή θα μπορούσε να ακυρωθεί πριν καν συντελεστεί από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου Brent.
Το πετρέλαιο θα ξεκινήσει πάλι γρήγορα να παίρνει την ανιούσα ύστερα από την ψηφοφορία του OPEC (Organization of Petroleum Exporting Countries) και της Ρωσίας αυτό το Σαββατοκύριακο, για να περιορίσουν την παγκόσμια παραγωγή. Η τιμή του βαρελιού είχε πέσει πολύ χαμηλά τα τελευταία χρόνια, σε λιγότερο από 60 δολάρια.
Η συμφωνία σκοπεύει να μειώσει την παραγωγή κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Και αυτό είχε άμεση επίδραση στην τιμή του βαρελιού που ανέβηκε ήδη κατά $1,6. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αύξηση θα συνεχιστεί μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2019 με το βαρέλι να ανεβαίνει στα 70 δολάρια.
Η μείωση της παραγωγής ήταν περίπλοκη στη διαπραγμάτευση της Βιέννης: Η Ρωσία δεν ήθελε να την αναλάβει μόνη της, καθώς είναι φορτισμένη τη χειμερινή περίοδο, αλλά ούτε και οι άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες (Βενεζουέλα, Ιράν, Λιβύη), δεν μπορούσαν να το διαχειριστούν από μόνες τους.
Τελικά, ύστερα από μια δύσκολη διαπραγμάτευση, από την ημερήσια μείωση των 1,2 εκατ. βαρελιών που αποφασίστηκε, τα 800.000 θα αποδοθούν στα δεκατέσσερα μέλη του OPEC (εξαιρουμένων των Λιβύης, Βενεζουέλας και Ιράν) και οι δέκα εταίροι του OPEC, εκ των οποίων και η Ρωσία, θα μοιραστούν τα υπόλοιπα 400.000 βαρέλια.
Μέχρι τα μέσα του 2019, οι τιμές στην αντλία αναμένεται να αυξηθούν υπό την πίεση ενός βαρελιού που επιστρέφει στα $70. Αλλά οι αναλυτές πιστεύουν ότι βρισκόμαστε ακόμα σε περίοδο υπερβάλλουσας παραγωγικής ικανότητας έναντι ελαφρώς χαμηλότερης ζήτησης από την παγκόσμια παραγωγή.