Mια νέα κρίση που θα φέρει σημαντικές εξελίξεις ξεσπάει καθώς ο Ν.Τραμπ πήρε την απόφαση να διακόψει την χρηματοδότηση στο Πακιστάν το οποίο και κατηγόρησε ότι υποθάλπτει την τρομοκρατία
Μάλιστα το Πακιστάν κάλεσε τον Αμερικανό πρεσβευτή στην χώρα, David Hale, να δώσει εξηγήσεις για τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ν.Τραμπ περί «ψεμάτων και απάτης»
“Οι ΗΠΑ βλακωδώς έδωσαν 33 δισεκατομμύρια δολάρια βοήθεια στο Πακιστάν τα τελευταία 15 χρόνια και εκείνοι δεν μας έδωσαν τίποτα σε αντάλλαγμα παρά μόνο ψέματα και απάτη, θεωρώντας ότι οι ηγέτες μας είναι ηλίθιοι” έγραψε ο Τραμπ στο πρώτο μήνυμά του στο Twitter για το 2018.
Οι Πακιστανοί “παρέχουν καταφύγιο στους τρομοκράτες που καταδιώκουμε στο Αφγανιστάν, χωρίς ιδιαίτερη βοήθεια. Φτάνει πια”, πρόσθεσε. Δεν είναι σαφές ποια ήταν η αφορμή για την κριτική του Τραμπ στο Πακιστάν.
Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγορεί τη χώρα αυτή για κάτι τέτοιο
Το Πακιστάν φώναξε τον Αμερικανό πρεσβευτή να προχωρήσει μάλιστα σε δημόσια δήλωση. Πάντως ο εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στο Islamabad επιβεβαίωσε την συνάντηση του Αμερικανού πρεσβευτή με το πακιστανικό ΥΠΕΞ (προφανώς και με τον ίδιο τον Πακιστανό ΥΠΕΞ)
Σήμερα ο Πακιστανός πρωθπουργός Shahid Khaqan Abbasi, θα προεδρεύσει του υπουργικού συμβουλίου το οποίο θα ασχοληθεί αποκλειστικά με το tweet του Ν.Τραμπ ενώ την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των κορυφαίων πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων για να συζητηθεί η επιδείνωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ
Οι σχέσεις των Αμερικανών με το Πακιστάν ήταν πάντα το λιγότερο «περίεργες» καθώς το Islamabad διαθέτει υποστήριξη στο τρομοκρατικό δίκτυο Haqqani το οποίο συμμαχεί με τους Αφγανούς Ταλιμπάν
Η Washington έχει προειδοποιήσιε από πολύ καιρό ότι θα κόψει την οποιαδήποτε βοήθεια και θα ενεργοποιήσει άλλα τιμωρητικά μέτρα εάν το Islamabad δεν σταματήσει να βοηθάει ή να κάνει τον «τυφλό» για το δίκτυο Haqqani του οποίου οι μαχητές εκτελούν διασυνοριακές επιθέσεις στο Αφγανιστάν
Το Islamabad το αρνείται αυτό, ότι δεν κάνει αρκετά στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, λέγοντας ότι από το 2001 και μετά έχει υποφέρει μεγαλύτερες απώλειες από τους Αμερικανούς που ανέρχονται σε δέκα χιλιάδες τουλάχιστον, όλες οφειλόμενες στους ισλαμιστές
Ο Πακιστανός ΥΠΕΞ Khawaja Asif, αρνήθηκε τα σχόλια του Trump σαν μια πολιτική στάση που γεννήθηκε εξαιτίας των αποτυχιών των Αμερικανών στο Αφγανιστάν, όπου οι Ταλιμπάν συνεχίζουν να κερδίζουν έδαφος και να εκτελούν μεγάλες επιθέσεις
«Έχει τουιτάρει εναντίον του Πακιστάν και του Ιράν για εσωτερική κατανάλωση. Κατηγορεί το Πακιστάν για τις αποτυχίες στο Αφγανιστάν όπου οι Αμερικανοί έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο»
Είπε μάλιστα ότι το Πακιστάν δεν χρειάζεται την αμερικανική βοήθεια.
Ήδη ένας αξιωματούχος του αμερικανικού Συμβουλίου Ασφαλείας είπε ότι «ο Λευκός Οίκος δεν σχεδιάζει να στείλει 255 εκατομμύρια δολάρια, αυτή την στιγμή. Η προεδρία συνεχίζει να εξετάζει το επίπεδο συνεργασίας με το Πακιστάν»
Τι σημαίνουν όμως όλα αυτά για τις ΗΠΑ στην περιοχή;
Το Πακιστάν ήταν ένας αναγκαστικός «σύμμαχος» το οποίο κρατούσε τα «γκέμια» στην πίσω «πόρτα» του Ιράν. Ταυτόχρονα αποτελεί ένα είδος αναχώματος και για την Ινδία, την οποία οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να ισχυροποιηθεί διότι λόγω του πληθυσμού της και της ισχύος που μπορεί να προβάλει αποτελεί απειλή για τα αμερικανικά συμφέροντα.
Άλλωστε η Ινδία επειδή δεν έχει καμία απολύτως εμπιστοσύνης στον αγγλοσαξωνικό παράγοντα και η ίδια έχει επιλέξει την σύμπραξή της με Ρωσία και Κίνα ενώ επιδιώκει να γίνει και μόνιμο μέλος του Συμφώνου της Σαγγάης το υπό δημιουργία ευρασιατικό «ΑΝΤΙ-ΝΑΤΟ»
Τώρα όμως οι ΗΠΑ, ή τουλάχιστον η κυβέρνηση Τραμπ (καθώς πρόκειται για μια χώρα με διχασμένη πολιτική δομή μετά την εκλογή του μη αρεστού για το αμερικανικό κατεστημένο Ν.Τραμπ), επιδιώκουν μια σκλήρυνση στάσης σχεδόν σε όλες τις μουσουλμανικές χώρες.
Με την πρότερη προεδρία Ομπάμα οι ΗΠΑ συνεργαζόντουσαν με όλα τα σουνιτικά καθεστώτα και εν πολλοίς προώθησαν το συριακό «λουτρό αίματος» προς ανατροπή του Σύρου προέδρου Μ.Άσαντ.
Ο Ν.Τραμπ όμως έχει άλλα οράματα. Θέλει πλήρη απεμπλοκή της χώρας του από τις σκοτεινές αυτές ιστορίες, το ζήτημα είναι αν οι ΗΠΑ αντέχουν ταυτόχρονα με το Ιράν να βρίσκονται σε αντιπαράθεση και με το Πακιστάν.
Το Πακιστάν δεν είναι αμελητέα δύναμη. Διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο και ισχυρότατες Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ ελέγχει πάρα πολλά τρομοκρατικά δίκτυα ή τουλάχιστον τους δίνει κατευθύνσεις.