O Τούρκος Πτέραρχος ε.α. Ερντογάν Καράκους χαρακτηρίζει ειλημμένη απόφαση την μεταφορά των πυρηνικών βομβών B61 από την Τουρκία στον Άραξο, μετά και την πρόσφατη επίσκεψη ειδικού επί των πυρηνικών στην χώρα μας.
Σχολιάζοντας τις αναφορές σχετικά με τα σχέδια της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης Ευρώπης για χρήση ελληνικής αεροπορικής βάσης για την αποθήκευση των πυρηνικών όπλων, ο Ερντογάν Καράκους δήλωσε στο Σπούτνικ ότι όλα αυτά αντικατοπτρίζουν την αγωνία της Αθήνας να αναπτύξει περαιτέρω τους δεσμούς της με την Ουάσινγκτον.
Την περασμένη εβδομάδα, τα ελληνικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο διευθυντής της Πυρηνικής Πολιτικής του ΝΑΤΟ, Φρεντ Φρέντερικσον, επισκέφθηκε την ελληνική αεροπορική βάση του Αράξου στην Πελοπόννησο, όπου βρίσκονται τοποθεσίες που είναι κατάλληλες για την αποθήκευση πυρηνικών όπλων.
Η επίσκεψη ήρθε εν μέσω αναφορών σχετικά με ενδεχόμενη μετεγκατάσταση των πυρηνικών κεφαλών των ΗΠΑ από την βάση του İncirlik της Τουρκίας στην Ελλάδα.
Ο Ερντογάν Καράκους, Πτέραρχος ε.α. της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, δήλωσε ότι:
«ενόψει των γεγονότων στην Ανατολική Μεσόγειο και των εντάσεων στις τουρκοελληνικές σχέσεις, η Αθήνα επιδιώκει να προσφέρει κάθε υποστήριξη στο ΝΑΤΟ» προφανώς αποκομίζοντας τεράστια οφέλη στο ζήτημα της ασφάλειας των νησιών τα οποία απειλούν οι Τούρκοι .
«Ο στόχος είναι να αποκτηθεί η πλήρη στρατιωτική υποστήριξη της Ουάσινγκτον, κάτι που επιβεβαιώθηκε από μια πρόσφατη επίσκεψη ενός ειδικού αξιωματικού του ΝΑΤΟ στην αεροπορική βάση του Αράξου στην Ελλάδα», ανέφερε ο Καράκους.
Υπενθυμίζοντας την «αντιπαράθεση των αμερικανικών και ρωσικών συμφερόντων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», σημείωσε ο ίδιος Τούρκος η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να στηριχθεί πλέον στην Τουρκία σε αυτήν την αντιπαράθεση.
Γιατί όμως ρωτάμε εμείς ;
Μήπως επειδή ο Τούρκος πρόεδρος Ρ. Τ.Ερντογάν διάλεξε τελεσίδικα Μόσχα;
«Ενώ η Ελλάδα καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να χρησιμοποιήσει τη στήριξη της Αμερικής ενάντια στην Τουρκία όσον αφορά τα θέματα που σχετίζονται με την Κύπρο και τα νησιά του Αιγαίου, οι ΗΠΑ με τη σειρά τους επιδιώκουν να αντλήσουν το μέγιστο όφελος από αυτή την κατάσταση.
Η επίσκεψη του αξιωματούχου του ΝΑΤΟ στον Άραξο είναι μια προειδοποίηση της Ουάσινγκτον προς την Άγκυρα», ανέφερε ο Καράκους.
«Οι ΗΠΑ εξετάζουν όμως τον Άραξο με πολύ μεγάλη προσοχή ακριβώς μέσα από αυτό το πρίσμα. Έτσι, από τη μία πλευρά, η Ελλάδα προσπαθεί να κερδίσει την υποστήριξη των ΗΠΑ και από την άλλη , η Ουάσινγκτον πιέζει την Αθήνα να λάβει μέτρα που θα πληρούν αποκλειστικά τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή», κατέληξε ο Καράκους.
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik παρόμοιες εικασίες προέκυψαν εν μέσω της επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας μετά την αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016, όταν η πρόσβαση στη βάση Incirlik μπλοκαρίστηκε προσωρινά λόγω φόβων της Άγκυρας ότι μερικοί Αμερικανοί στρατιώτες ενδέχεται να είχαν εμπλακεί στο πραξικόπημα.
Ο Τούρκος αντιπρόεδρος πρωθυπουργός Μπεκίρ Μποζντάγκ, είχε αντικρούσει επανειλημμένως τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης σχετικά με τις προθέσεις των ΗΠΑ να αποσύρουν τα στρατεύματά του από τον Ιντσιρλίκ, όπου έχουν αποθηκευτεί πυρηνικές βόμβες των ΗΠΑ.
Επίσης η Ουάσινγκτον κάλεσε την Άγκυρα τον Μάρτιο να αποφύγει τις εντάσεις και τις δραστηριότητές της στο Αιγαίο, όταν τουρκικά πολεμικά πλοία εισήλθαν στα ελληνικά χωρικά ύδατα κοντά στα αμφισβητούμενα νησάκια Ίμια στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και τα παρακολουθούνταν στενά από το ελληνικό ναυτικό και ακτοφυλακή, συνεχίζει το ρωσικό άρθρο .
Οι εντάσεις μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας επεκτάθηκαν τον Ιανουάριο, όταν ελληνικό δικαστήριο αρνήθηκε να εκδώσει Τούρκους στρατιωτικούς, τους οποίους η Άγκυρα κατηγορεί ότι συνδέονταν με την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016.