Σε συνέντευξή του στην τσεχική καθημερινή εφημερίδα PRAVO, ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις βγήκε και αυτός στην κόντρα. Αρνείται να πάρει έστω και 50 ορφανά από τα hotspots της Ελλάδος, αρνούμενος συγχρόνως να πουλήσει τζάμπα ανθρωπισμό.
«Έχουμε να φροντίσουμε τα δικά μας ορφανά» είπε ο Τσέχος ηγέτης συμπληρώνοντας το ολοένα και διογκούμενο ψηφιδωτό ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που αρνούνται να συμμορφωθούν στα ορθοπολιτικά και εθνοαποδομητικά κελεύσματα των Βρυξελλών.
«Από το 2015 που ξεκίνησε η προσφυγική κρίση έχουμε στείλει 100 εκ. ευρώ ως αναπτυξιακή βοήθεια σε χώρες που βοηθούν πρόσφυγες, στείλαμε γιατρούς και τεχνοκράτες στη Συρία και περιθάλψαμε 2.500 ασθενείς σε τσεχικά νοσοκομεία, συμπεριλαμβανομένου και αριθμού παιδιών από τη Συρία.
»Γιατί να τους δεχθούμε; Έχουμε κι εμείς ορφανά στην Τσεχία, τα οποία πρέπει να προετοιμάσουμε για τη ζωή.[…] Μπήκα στην πολιτική κυρίως για να φροντίσω τους Τσέχους πολίτες. Γιατί πρέπει να νοιαστούμε για τα ορφανά της Συρίας; […]
»…Και ενώ ασχολούμαστε με τα ορφανά, γιατί κανείς δεν αναφέρει τον πόλεμο στην Ουκρανία; Δεν υπάρχουν ορφανά εκεί; Γιατί να νοιαζόμαστε μόνο για τα ορφανά της Συρίας;»
Για την υπερψήφιση της εφαρμογής του Άρθρου 7 για την Ουγγαρία από δύο ευρωβουλευτές του κόμματός του σχολίασε:
«Δε συμμερίζομαι την άποψη τους και σίγουρα δε θα ψήφιζα όπως αυτοί. Τα αντιλαμβάνομαι όλα αυτά ως μία επίθεση στο επιτυχημένο μπλοκ του Βίζεγκραντ, που επεβλήθη έναντι της κατανομής των προσφύγων, μάχεται κατά της μετανάστευσης και ασκεί κριτική στις νέες προτάσεις για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.
»Αν υπάρχει πραγματικά μια απειλή για τη δημοκρατία στην Ουγγαρία και στην Πολωνία, όπως ισχυρίζονται οι παγκοσμιοποιητές, τότε αυτό θα πρέπει να αποκαλυφθεί από τους ιδίους τους Ούγγρους ή τους Πολωνούς, παρά από Ευρωβουλευτές ή δημοσίους υπαλλήλους των Βρυξελλών.»
Η Ελλάδα έχει άμεση ανάγκη από τέτοιους ηγέτες. Όχι απλά στη βουλή, αλλά στην κυβέρνηση.